Un ofițer de control anti-doping îi bate obrazul Simonei Halep înaintea verdictului TAS: „La câți bani câștigă, trebuia să facă asta!” De ce nu o vor ierta judecătorii pe româncă
Sorin Văleanu, unul dintre cei mai experimentați ofițeri de control anti-doping, vine cu o veste proastă pentru Simona Halep, înaintea verdictului Tribunalului de Arbitraj Sportiv de la Lausanne (TAS).
Văleanu colaborează cu 30 de federații internaționale și a efectuat peste 12.000 de controale anti-doping la campionate mondiale și europene, plus 6.000 de controale în afara competițiilor.
Întrebat despre scuzele invocate de Simona Halep la TAS, Sorin Văleanu a explicat ce greșeală a făcut românca în ceea ce privește suplimentul presupus contaminat cu roxadustat.
Ofițerul de control anti-doping Sorin Văleanu îi bate obrazul Simonei Halep înaintea verdictului TAS: „Nu poți să iei ceva fără să fie analizat”
În cadrul emisiunii „De vorbă cu Diaspora” de la Radio Gold FM, moderată de Mihai Rusu și Alin Stanciu, ofițerul de control anti-doping Sorin Văleanu a oferit detalii extrem de importante despre cazul Simona Halep! Chestionat în legătură cu faptul că Simona a aruncat întreaga vină pe umerii lui Patrick Mouratoglou, care i-a dat un supliment presupus contaminat cu roxadustat, expertul anti-doping a afirmat că alibiul sportivei nu poate sta în picioare. Asta pentru că era de datoria lui Halep să testeze suplimentul de colagen înaintea de a-l consuma: „Este foarte simplu de răspuns la întrebarea aceasta. Sportivii ăștia foarte buni și antrenorii lor primesc de la federații o listă întreagă cu suplimente alimentare, care sunt controlate, verificate și au voie să le ia fără probleme.
Dacă un sportiv se decide să ia altceva decât suplimentele aprobate de federație sau ANAD, atunci o face pe riscul lui! Dacă într-adevăr un sportiv vrea să ia ceva nou, în momentul ăla trebuie să trimită la analize și așteaptă până vin analizele. Dacă analizele spun că poți să iei suplimentul, ia-l! Dar nu poți să iei ceva fără să fie analizat, ca după aia să spui că a fost infectată aia! Păi a cui este vina? Un sportiv care câștigă atât de mulți bani, de la el se poate pretinde să ceară aprobarea laboratoarelor atunci când ia ceva deosebit.
Multe suplimente sunt foarte bune, dar nu au efectul pe care îl așteaptă sportivul. Și atunci încearcă altceva, substanțe care vin din țări care nu sunt controlate și au un efect mai bun! De ce au un efect mai bun? Pentru că sunt substanțe de doping. Pe cutie nu scrie niciodată. Dar având doping înăuntru sunt mai bune și sunt folosite de sportivi. Nu este voie ca un sportiv, indiferent ce spune antrenorul sau medicul, să ia ceva fără să fie analizat. Cine face treaba asta, face pe riscul său! Dacă într-adevăr sportivul crede că acel cineva este de vină, este problema lui ce face cu firma sau persoana respectivă. Dar, repet, nu se va putea transfera vina unui sportiv dopat pe antrenor sau pe un vânzător de substanțe dopante”, a explicat Sorin Văleanu.
„Sportivii care și-au recunoscut vina de la început au primit o pedeapsă mai mică”
Ofițerul de control anti-doping opinează că Simona Halep ar fi primit o suspendare redusă dacă ar fi colaborat de la început cu Agenția Internațională pentru Integritatea Tenisului (ITIA): „De obicei se întâmplă în felul următor. Un sportiv care este prins cu doping spune: ‘Eu n-am luat niciodată nimic!’. În momentul ăla este întrebat dacă se deschide și proba B: dacă recunoaște că s-a dopat, totul se încheie, se merge mai departe și se dictează o pedeapsă.
Dacă sportivul spune: ‘Da, deschideți-o, eu sunt sigur că n-am luat nimic!’, se deschide, se analizează și se ajunge la aceeași concluzie, dacă în corpul său este doping. Dacă un sportiv pornește însă de la început pe altă cale și spune: ‘Recunosc, a fost o greșeală de-a mea, îmi pare rău’, situația se schimbă imediat. Au fost multe cazuri în care sportivii care și-au recunoscut vina de la început au primit o pedeapsă mai mică”, a mai declarat Sorin Văleanu.
Simona Halep a susținut că este o victimă în cazul de dopaj! De asemenea, constănțeanca a acuzat ITIA că a tergiversat procesul în care a primit o suspendare de patru ani. O altă greșeală incredibilă a Simonei a fost aceea că a omis în două rânduri să spună că a luat suplimentul despre care mai târziu a susținut că este contaminat: atât în formularul de control anti-doping, cât și la un interviu pe care l-a avut mai târziu cu reprezentanții ITIA. Halep a depus apel la TAS, iar decizia este preconizată să se anunțe în perioada următoare.