Un reputat tehnician dezaprobă deciziile Simonei Halep: „Valsul antrenorilor îi afectează cariera”. Cine este Daniel Dobre, ce calități îl recomandă și cum îi spun prietenii noului antrenor al Simonei

Simona Halep (3 WTA) și-a schimbat antrenorul înainte de Wimbledon (29 iunie – 12 iulie), iar obiceiul sportivei de a se debarasa foarte des de tehnicieni nu este văzut cu ochi buni de Sever Dron (70 de ani), unul dintre cei mai reputați antrenori din România. Fost jucător în echipa de Cupa Davis a României și căpitan al echipei naționale feminine de Fed Cup, Dron îl apreciază însă pe Daniel Dobre (46 de ani), omul care i-a luat locul lui Victor Ioniță (31 de ani) în stafful constănțencei.

Veteranul, care în 1972 a fugit în Franța, unde și-a construit un renume ca antrenor și posesor al unei școli de tenis, a vorbit pentru ProSport după ce Halep și-a angajat al 7-lea antrenor în ultimii doi ani și jumătate: „Așa cum am mai spus și în alte ocazii, nu cred că > antrenorilor a fost un lucru bun în cariera Simonei. Bineînțeles că fiecare dintre ei a adus un plus, dar cel mai bun antrenor este cel care crede în jucătorul lui și merge cu el până în pânzele albe. Jucătorul are nevoie să se simtă încurajat și înțeles în demersul lui, pe care, până la urmă, și-l construiește cu racheta în mână. Sper din toată inima ca Brică, așa cum îl numim noi pe Daniel Dobre, să fie acest om”.


Colaborarea cu Wim Fissette, care a durat 9 luni, în sezonul competițional 2014, a fost cea mai lungă din ultimii trei ani pentru Simona Halep.


INFO: Sever Dron a antrenat două legende ale tenisului mondial, pe Henri Leconte (Franța) și pe Virginia Ruzici (România). Fostul component al echipei de Cupa Davis, coleg cu Ilie Năstase și Ion Țiriac, deține o academie de tenis în Franța, dar este implicat într-un proiect asemănător și în România, la Tenis Club 2000.


Chiar dacă dezaprobă strategia Simonei, Sever Dron consideră că Daniel Dobre, fostul antrenor al Alexandrei Dulgheru, deține atuurile necesare pentru a o sfătui pe a treia jucătoare a lumii: „Dobre este un antrenor competent, cunoscut în tenisul românesc. Datorită pedagogiei și calităților lui de organizator, Tenis Club București (n.r. – academia deținută de Dinu Pescariu) a luat amploarea pe care o cunoaștem. Într-un anumit moment, eu a trebuit să aleg între funcția de președinte al Colegiului de Antrenori și cea de vicepreședinte al Federației Române de Tenis. Cum eu am ales ultima soluție, Daniel Dobre a fost cea mai bună alegere ca președinte al Colegiului de Antrenori, unde a lucrat cu multă abnegație și seriozitate. El are o experiență a jucătoarelor la nivel înalt, iar prezența sa la Turneul Campioanelor de la Singapore a contribuit la înțelegerea tenisului de competiție”.
 

Daniel Dobre a antrenat trei jucătoare în cariera de tehnician: Alexandra Dulgheru (61 WTA), Alexandra Damaschin (fost număr 545 WTA) și Simona Matei (fost număr 145 WTA).

INFO: Daniel Dobre a mai lucrat cu Simona Halep la Turneul Campioanelor de la Singapore 2014 (finală pierdută cu Serena Williams, scor 3-6, 0-6), acolo unde a fost dus de George Cosac, președintele FRT, pentru a o ajuta pe sportivă. Virginia Ruzici, managerul Simonei, a anunțat că Dobre o va pregăti pe jucătoare la turneul de Grand Slam de la Wimbledon împreună cu Darren Cahill, antrenor din stafful Adidas. În CV-ul lui Dobre mai apare și o experiență de 7 ani la o academie din Germania, deținută de un prieten de-al lui Ion Țiriac.


Sever Dron, care a interacționat și el cu Simona Halep în Fed Cup, sezoanele 2011 – 2012, a vorbit despre relația campioanei cu Victor Ioniță, fostul antrenor, dar și despre șansele de la Wimbledon, turneul la care Halep este cap de serie numărul trei: „E greu de spus dacă Simona a procedat bine atunci când a renunțat la Victor Ioniță înainte de Wimbledon. Cert este că nu se mai vedea o comunicare între ea și antrenorul ei. S-a văzut în meciul cu Mladenovic (6-2, 0-6, 6-7 în „sferturi” la Birmingham), unde antrenorul jucătoarei franceze a fost solicitat de trei sau patru ori, iar Simona nu a apelat nici măcar o dată la Victor, așa cum se întâmpla la alte turnee”.
 

La Wimbledon, al treilea Grand Slam din calendar, Simona Halep va colabora și cu Darren Cahill, antrenor Adidas pe care l-a îmbrățișat după titlul de la Indian Wells 2015, cel mai important al carierei. La turneul de categorie Premier Mandatory, antrenorul cu normă întreagă a fost însă Victor Ioniță (tricou alb).
 
La Wimbledon, Simona are toate șansele să facă un rezultat bun. Totul depinde de acomodarea cu iarba, această suprafață atât de exigentă pentru timingul loviturilor și al jocului de picioare. Se pare că, în turneele pregătitoare, Simona a început să se acomodeze. Va fi dificil, dar nu sunt obstacole de netrecut. Eu, unul, cred în ea și în capacitatea ei de a se depăși în acest moment”, a concluzionat Sever Dron.
 
Publicat: 27 06. 2015, 12:00
Actualizat: 28 06. 2015, 00:36