US Open 2019 a încheiat ziua a patra de întreceri pe tablourile principale de simplu cu un snop important de capi de serie eliminați pe tabloul feminin. Iată reperele cele mai importante de joi, ziua care a lăsat România cu un singur nume în cursa de la simplu, în persoana Soranei Cîrstea.
1. Bianca Andreescu a spus „simt că pot să bat pe oricine” la finalul zilei, însă adevărul este că nu prea mai are concurență serioasă pe sfertul său de tablou. Jucătoarea de origine română, cap de serie 15, este în acest moment cea mai bine clasată sportivă rămasă în cursă pe sfertul doi al întrecerii feminine, având, cel puțin pe hârtie, prima șansă de a accede pe tabloul final de 8. Bianca a acces în premieră în turul trei al unui turneu de Mare Șlem, cu o victorie cu 6-3, 7-5 în fața belgiencei Kirsten Flipkens, într-o oră și 24 de minute.
„A fost un meci greu, pentru că ea nu îți dă ritm deloc. M-am concentrat pe un procentaj ridicat la primul serviciu, pentru că simt că, astfel, pot câștiga multe puncte ușor și asta mi-a ieșit de minune astăzi”, a mai spus Andreescu la conferința de presă. Ea a făcut deja, virtual, pasul în Top 10 Race to Singapore grație victoriei de joi noapte, iar în turul următor se va reîntâlni cu daneza Caroline Woznicki (favorită 19), pe care a învins-o la începutul acestui an, în singurul lor meci direct, 6-4, 6-4, în optimi, la Auckland.
Secțiunea de tablou a Biancăi Andreescu
2. Rafael Nadal trebuie să gestioneze o situație cu care nu s-a mai întâlnit până acum în carieră. Pentru prima dată în turneele de Mare Șlem, ibericul va avea nu una, ci trei zile libere între primele două meciuri, după ce adversarul său din turul doi, Thanasi Kokkinakis, s-a retras înaintea duelului direct programat pe Arthur Ashe Stadium, joi noapte. Ibericul răsuflă însă ușurat după ce a scăpat de un duel cu Verdasco în turul al treilea, giant-killer-ul Fernando fiind întors de la 2-0 la seturi de Hyeon Chung (locul 170 în clasamentul mondial, semifinalist în 2018 la Australian Open).
3. „Acum îi datorez, probabil, două cine”. Yulia Putințeva a declarat, cu umor, că trebuie să o scoată la masă pe învinsa ei din turul secund, Aryna Sabalenka. Cele două s-au împrietenit la începutul acestui an, iar Putințeva s-a oferit să o invinte în oraș pe bielorusă, miercuri, în singura zi ploioasă din acest început de US Open. Sabalenka, venită după o superbă victorie în fața Victoriei Azarenka, a refuzat, însă cele două au pus rămășag că vor ieși la restaurant după meciul direct, urmând ca învingătoarea să plătească nota de plată. Putințeva a învins-o pe favorita 9 a tabloului, scor 6-3, 7-6(3), trecându-și în cont un nou scalp prețios, după ce la Wimbledon 2019 o învinsese la debut pe Naomi Osaka, actualul lider mondial.
Sabalenka nu a făcut față jocului îngrijit al Putințevei, cele 31 de lovituri câștigătoare ale sale neputând compensa pentru 51 de greșeli neforțate. Yulia se pregătește acum pentru un duel în turul trei cu o altă favorită, Donna Vekic.
4. Lecție atipică: cum să te bâlbâi la serviciu mai ceva ca Ostapenko, dar să treci în turul trei pe tabloul masculin! Alexander Bublik, din Kazahstan, a stabilit un nou record în tenisul masculin, cu 26 de duble greșeli trimise într-un meci în turneele de Mare Șlem. În ciuda faptului că a oferit cadou echivalentul a șase game-uri și jumătate pe serviciu, Bublik a mers mai departe, învingându-l pe italianul Thomas Fabbiano. Aflat la debutul său pe tabloul principal la US Open, Bublik a ajuns în turul trei revenind de două ori de la 0-2 la seturi, mai întâi în fața lui Santiago Giraldo, iar acum, în fața celui care îl scosese din turneu pe Dominic Thiem, în primul tur.
Bublik deține acum două recorduri absolute, grație celor 26 de duble greșeli comise. Gael Monfils, Greg Rusedski și Guillermo Coria împărțeau recordul pentru cele mai multe duble greșeli comise într-un meci câștigat (23), iar elvețianul Marc Rosset deținea recordul pentru cele mai multe duble într-un meci de Grand Slam (25, în 1995, la Wimbledon, într-un meci pierdut în fața lui Michael Joyce),
5. Cori Gauff se apropie cu pași repezi de intrarea în prima sută mondială, după ce, joi, s-a calificat în turul trei, învingând-o pe Timea Babos (112 WTA), scor 6-2, 4-6, 6-4, după două ore și 22 minute de luptă. Cea mai tânără jucătoare ajunsă în runda a treia la New York de la Anna Kournikova încoace (parcurs până în optimi în 1996) a servit impresionant, pierzând doar 8 din 47 puncte începute cu primul serviciu – o performanță chiar și pentru o sportivă din Top 10 mondial.
Gauff a urcat în acest moment pe locul 104 în clasamentul WTA în timp real, iar mai departe va avea un duel de gală cu liderul mondial și deținătoarea trofeului, Naomi Osaka, apărută pe teren pentru meciul din turul doi cu Magda Linnette cu o genunchieră zdravănă (nipona a câștigat totuși meciul în minimum de seturi, la 2 și la 4, în 71 de minute).
6. Liga Masochiștilor. Alexander Zverev, Hyeon Chung, Alexander Bublik, Paolo Lorenzi și Kamil Majchrzak au acces în turul trei la US Open 2019 după două victorii în câte cinci seturi în primele două tururi. Ținând cont că ultimii doi – Lorenzi și Majchrzak – sunt lucky losers, cu alte trei meciuri disputate în calificări, este natural să te întrebi ce resurse fizice mai ai acești sportivi.
Lorenzi se va duela în turul trei cu Stan Wawrinka, Majchrzak – cu Dimitrov, odihnit după ce nu a jucat în turul doi, Chung – cu Nadal, Bublik cu Andujar, iar Zverev – cu Bedene.
7. Kristina Mladenovic s-a încurcat imediat după ce reușise o super-victorie în fața lui Angie Kerber. Derby-ul francez de pe Terenul 10 s-a încheiat, joi, după două ore și 30 de minute, cu victoria rezervei din semifinala Fed Cup Franța – România, de la Rouen, Fiona Ferro: 6-4, 6-7(3), 6-3. Mladenovic încheie, astfel, un sezon mediocru în Grand Slam-uri, cu doar câte un meci câștigat la simplu la Roland Garros, Wimbledon și US Open, plus eliminare în primul tur la Australian Open.
8. Nicio zi fără controverse la US Open. Benoit Paire a refuzat să îi dea mâna la final de meci omului care tocmai îl învinsese după patru ore și trei minute de joc, Aljaz Bedene. Francezul a condus 2-0 la seturi, însă până la finalul partidei a comis 99 de greșeli neforțate, ajutându-l astfel pe Bedene să revină pentru prima dată în carieră de la 0-2 la seturi. Bedene a semnat în cele din urmă o victorie importantă 4-6, 6-7(3), 6-2, 7-5, 7-6(4).
Paire și-a acuzat însă adversarul că l-ar fi insultat la un schimb de terenuri în finalul setului doi, în timp ce din partea opusă au plecat acuze către francez pentru că acesta ar fi sărbătorit lipsit de fair-play duble greșeli și ratări majore ale lui Bedene.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER