US Open 2019 în 10 repere: ziua 1. Dansul lui Djokovic, amarul trădării din tabăra campioanei olimpice, scorul zilei în WTA și un rămas bun al jucătorului-filosof care poartă pe braț fraza: „frumusețea va salva lumea”

Novak Djokovic este recunoscut ca un tip temperamental, iar uneori sare calul
Vezi galeria foto - 4 poze

Ediția cu numărul 139 a US Open-ului a început în forță, luni. Dincolo de victoria frumoasă a Anei Bogdan și eliminarea-șoc a lui Angelique Kerber, ProSport vă prezintă cele mai importante repere ale zilei de luni, de la US Open 2019.

1. Cel mai bun jucător al lunii august a plecat ca din tun la US Open 2019

Daniil Medvedev, favorit 5 la New York, finalist la Washington și la Montreal, campion la Cincinnati și cu două victorii în fața lui Novak Djokovic în sezon, și-a câștigat biletul pentru turul doi într-o oră și 25 de minute, 6-4, 6-1, 6-2 în fața indianului Prajnesh Gunneswara. Rusul ar fi fost și mai expeditiv dacă nu ar fi solicitat time-out medical pentru o accidentare în zona mușchilor fesieri, dacă nu s-ar fi certat de două ori cu arbitra de scaun în primele șase game-uri ale meciului și dacă nu ar mai fi irosit pe ici pe colo câteva minute bune. Cu un record personal de 45 victorii în sezon, Medvedev îl ia în vizor mai departe, în turul doi, pe bolivianul Hugo Dellien (26 ani, 84 ATP).

2. Scorul zilei pe tabloul feminin: 12-1 la game-uri

Nu mai puțin de trei meciuri din primul tur al tabloului feminin au înregistrat adevărate scoruri-fluviu. Venus Williams, campioană la New York în 2000 și 2001, a trecut în 66 de minute, 6-1, 6-0 de Zheng Saisai, cu 25 de lovituri câștigătoare și 11 greșeli neforțate, urmând să o înfrunte pe favorita 5, Elina Svitolina. Tânăra poloneză Iga Swiatek a arătat că se descurcă de minune nu doar pe zgură, suprafață pe care a atins faza optimilor la Roland Garros, ci și pe hard, cu un autoritar 6-0, 6-1 în 51 de minute în fața Ivanei Jorovic (Serbia). Swiatek va avea parte de un duel de alt calibru în turul secund, împotriva letonei Anastasija Sevastova (cap de serie 12), învingătoare cu dublu 6-3 în fața lui Eugenie Bouchard. Maria Sakkari (#30) a trecut cu scor similar, 6-1, 6-0, în 57 de minute, de reprezentanta Italiei, Camila Giorgi, cea care la final s-a răzbunat cu o strângere de mână glacială.

3. Cu Djokovic nu-i de (d)jok!

Lider autoritar al clasamentului mondial în tenisul masculin, având asigurată păstrarea primei poziții în ATP indiferent de rezultatele de la US Open 2019, Novak Djokovic a deschis cursa de apărare a trofeului cu o victorie netă, 6-4, 6-1, 6-4 în fața ibericului Carballes Baena. Sârbul nu a avut de înfruntat nici măcar o minge de break într-o oră și 52 de minute de joc, a ajuns la 14 victorii în primul tur în cele 14 participări ale carierei la US Open și privește încrezător spre duelul din turul doi cu Juan Ignacio Londero (Argentina, 26 ani, 56 ATP). Djokovic a ajuns la 34 de victorii în ultimele 35 de meciuri disputate în Grand Slam-uri.

4. Greu pentru favoritele 2 și 3 la US Open 2019

Ashleigh Barty și Karolina Pliskova au avut meciuri de debut pe care mai degrabă ar dori să le uite. Australianca, locul doi în lume în acest moment, a trebuit să găsească din nou soluții, revenind după pierderea primului set pentru a se impune 1-6, 6-3, 6-2 în fața Zarinei Diyas, din Kazahstan.

Pliskova nu a cedat set, însă victoria sa după două tiebreak-uri, la 6 și la 3, a fost cât se poate de inestetică. Meciul contra conaționalei Martincova a început cu serie de șase break-uri, iar „Domnișoara As” a circuitului WTA, cu cei mai mulți ași în sezon și cel mai bun procentaj de game-uri câștigate pe serviciu, a cedat per total șase break-uri.

5. Rămas-bun, Janko Tipsarevic!

Sârbul-filosof, care își petrecea orele libere citind scrierile lui Nietzsche sau Schopenhauer, a jucat ultimul meci în turneele de Mare Șlem pe Terenul 12 al complexului de la Flushing Meadows. Denis Kudla, american născut la Kiev, l-a învins pe Tipsarevic, scor 3-6, 6-1, 7-6(5), 6-1, stabilind un duel în turul doi cu un alt sârb, cu șase ani mai mic decât Janko și favorit 27 al tabloului masculin, Dusan Lajovic. Atât Tipsarevic, cât și învinsul lui Lajovic, Steve Darcis, își folosiseră clasamentul protejat pentru a intra pe tabloul principal. Ultima reprezentație a lui Tipsarevic în Grand Slam-uri a durat două ore și 45 de minute, palmaresul său la acest nivel fiind de 52 de victorii și 51 înfrângeri. Tipsarevic are tatuat pe braț fraza ilustră a lui Dostoievskifrumusețea va salva lumea și va spune definitiv adio tenisului pentru a se dedica altor proiecte în noiembrie, la turneul final al Cupei Davis, acolo unde și-a confirmat recent prezența sub culorile Serbiei și Novak Djokovic.

6. Puig, în lacrimi

Monica Puig a răbufnit la conferința de presă. Abandonată în plină pregătire pentru US Open 2019 de antrenorul american Kamau Murray, pentru ca acesta să refacă cuplul câștigător din 2017 cu Sloane Stephens, deținătoarea titlului olimpic și-a propus să îi dea o palmă acestuia prin rezultatele de pe teren. Suedeza Rebecca Peterson a trimis-o însă la împachetat bagaje cu un dublu 6-3, într-o oră și 19 minute, iar portoricana a izbucnit în lacrimi. „Mi-am dorit să-mi demonstrez mie. Voiam să arăt că nimeni nu mă va mai trata așa vreodată. Să încasezi o palmă, să dai o palmă – e greu acum. Simt în acest moment că viața nu e dreaptă„, a spus inimoasa sportivă. Monica Puig se mutase la Chicago special pentru a se antrena cu Kamau Murray, însă a aflat subit, cu patru zile înainte de plecarea spre New York, că nu va putea conta pe sprijinul antrenorului.

7. Abandonuri pe bandă pe tabloul masculin

Cu o absență notabilă în persoana lui Juan Martin del Potro, anunțată încă înainte de alcătuirea tabloului, US Open 2019 are parte de un număr mare de abandonuri la masculin. Kevin Anderson și Milos Raonic au renunțat să mai ia startul în competiție, făcând loc unor lucky losers pe tablou, apoi au venit alte două retrageri în timpul partidelor. Argentinianul Marco Trungelliti (205 ATP, venit din calificări) s-a retras după 47 de minute de joc în partida din turul întâi contra lui Kei Nishikori, niponul favorit 7 aflându-se în față pe tabelă la momentul respectiv, 6-1, 4-1. Soonwoo Kwon, din Coreea, a abandonat și el în setul al patrulea al duelului cu Hugo Dellien, cel care a devenit astfel primul bolivian calificat în turul secund la US Open (6-3, 6-4, 2-6, 2-3 și abandon).

8. Garcia, eclipsată

Cea mai bună rachetă a Franței trece printr-o pasă neagră. La fel cum s-a întâmplat și la Wimbledon, Caroline Garcia a pierdut în primul tur și la US Open, învinsă de tunisianca Ons Jabeur, locul 62 în clasamentul mondial. Cu 31 de lovituri câștigătoare și 9 ași, Jabeur a trecut de Garcia 7-6(8), 6-2, în 90 de minute.

Garcia riscă să părăsească Top 30 în acest moment, după ce a pierdut 7 dintre ultimele 9 partide disputate în circuit. În echipa de Fed Cup a națiunii care va juca pentru trofeu la finalul anului, se poate schimba chiar și ierarhia internă, mai ales în condițiile în care Kristina Mladenovic, cu care Garcia s-a certat destul de aprig în ultimii ani, a reușit luni o superbă victorie în fața nemțoaicei Angelique Kerber.

9. Debutul de vis al americanilor: Opelka a fost Grande și la figurat

Uriașul Riley Opelka, 2,11 m la 21 de ani, a semnat prima surpriză a tabloului masculin la US Open 2019, învingându-l 6-3, 6-4, 6-7(8), 6-3 pe favoritul 11, Fabio Fognini. Opelka, aflat la debutul pe tabloul principal la US Open, a servit 26 de ași în drumul spre a treia sa victorie din 2019 contra jucătorilor din Top 20 în Grand Slam-uri (victorii și la Isner – la Australian Open și Stan Wawrinka – la Wimbledon).

Un alt american, în vârstă de 18 ani, Jenson Brooksby, a obținut o victorie de palmares la debutul absolut în tenisul mare, 6-1, 2-6, 6-4, 6-4 în fața fostului număr 4 mondial, Tomas Berdych, absent din circuit timp de cinci luni în acest sezon din cauza unor accidentări la spate și la șold.

10. Baby-boom eșuat. Zachary Svajda a ratat o performanță care l-ar fi pus pe același palier cu Michael Chang

Zachary Svajda, 16 ani, a fost cel mai tânăr participant pe tabloul principal de la US Open din 2005 încoace (Donald Young). Înalt de doar 1,75 m conform profilului oficial de pe site-ul ATP, Svajda a irosit un avantaj de 2-0 la seturi în fața veteranului din Italia, Paolo Lorenzi (37 ani). Cu 21 de ani mai în vârstă, Lorenzi a reușit în premieră să întoarcă un meci de la 0-2 și s-a impus 3-6, 6-7(5), 6-4, 7-6(4), 6-4, după patru ore și 20 minute de luptă, avansând spre un duel în turul doi cu sârbul Miomir Kecmanovic (19 ani, 50 ATP).

Michael Chang, în 1988, fusese ultimul jucător de 16 ani ajuns în turul doi la US Open.

Publicat: 27 08. 2019, 07:50
Actualizat: 27 08. 2019, 10:29