US Open Series: teritoriul Serenei Williams. Top 10 WTA: care sunt jucătoarele care au făcut puncte constant și provocarea unui prim parcurs de peste 1.000 de puncte pentru Simona Halep

  • Circuitul feminin intră în partea de sezon favorită a Serenei Williams, cu un 2015 fără greșeală în turneele importante, cu trei titluri din trei posibile și o șansă la realizarea Marelui Șlem – câștigarea titlurilor la Australian Open, Roland Garros, Wimbledon și US Open într-un sezon. 

Plus un record incredibil, de 40 de victorii și o singură înfrângere în meciurile WTA (la Madrid, cu Petra Kvitova, alte trei turnee fiind încheiate fără trofeu, prin retragerea din concurs, înaintea startului meciului din faza respectivă a competiției), liderul mondial este în pole-position pentru o nouă demonstrație de forță. În ultimii patru ani, mezina Williams a jucat toate finalele de US Open, a câștigat trei, și-a adjudecat la puncte de trei ori titlul de campioană a US Open Series și per total, deține recordul de cele mai multe trofee în cadrul mini-circuitului nord-american (șase).

Din Top 10-ul actual al WTA, doar jumătate dintre jucătoare au performat în această parte a sezonului, reușind să strângă peste 1.000 de puncte într-un an, în ultimele cinci sezoane: Aga Radwanska și Caroline Wozniacki se detașează ca jucătoare cu rezultate constant peste medie în US Open Series. Simona Halep are, până acum, un record subțire în US Open Series – un singur titlu (2013, New Haven), și nicio altă prezență dincolo de sferturi, dar a treia jucătoare a lumii vine cu o abordare ușor diferită în 2015: sare, ca și în anii precedenți, prima săptămână de concurs, dar joacă ambele turnee Premier 5, înainte de rendez-vous-ul de la New Haven și aventura din New York. 

US Open Series reprezintă formula de marketing gândită de americani, pentru a da mai multă vizibilitate concursurilor din tenisul profesionist, feminin și masculin, desfășurate la finalul verii, pe continentul nord-american, pe ciment. Începând din 2004, șapte săptămâni alcătuiesc un mini-circuit în cadrul celor două tururi principale, care oferă bonusuri financiare jucătorilor, în funcție de performanța generală în timpul turneelor parte ale Seriei și rezultatul obținut la US Open – punctul culminant al US Open Series. Primii trei clasați în US Open Series, au șansa unui bonus de până la 2,6 milioane de dolari în cazul unui triumf la US Open. Americanii au găsit astfel stimulentul pentru jucători și jucătoare pentru a-i aduce pe teren chiar și în săptămâna premergătoare ultimului turneu de Mare Șlem al anului, dar și un cârlig în plus pentru a atrage interesul posturilor de televiziune locale, care au plusat cu 50 de ore de transmisie în direct, pentru opt turnee care, până în 2004, nu erau produse de ESPN.

  • US Open Series 2015 debutează în circutul WTA luni, 3 august, prin turneul cu premii totale în valoare de 665.900 dolari, de la Stanford – competiție câștigată în trei din ultimii patru ani de Serena Williams. Americanca este determinată să își apere titlul, daneza Caroline Wozniacki fiind a doua favorită a turneului. În total, 10 dintre primele 25 de jucătoare ale lumii vor juca la Bank of the West Classic: Serena Williams, Wozniacki (4 WTA), Radwanska (7 WTA), Suarez Navarro (10 WTA), Pliskova (12 WTA), Kerber (13 WTA), Petkovic (16 WTA), Svitolina (17 WTA), Keys (18 WTA) și Lisicki (22 WTA).
  • Patru turnee WTA premergătoare US Openului completează US Open Series: Stanford (Premier), Rogers Cup – Toronto (Premier 5), Western & Southern Open – Cincinnati (Premier 5) și New Haven (Premier).

Barometrul dinaintea US Open-ului

Serena Williams este singura jucătoare în activitate care a reușit să câștige US Open-ul și US Open Series – în 2013 și 2014. Totodată, este și singura jucătoare din Top 10-ul actual care, din 2010 încoace, a strâns fără excepție peste 2.500 de puncte în clasamentul WTA doar în US Open Series, chiar și atunci când a disputat doar trei concursuri din cinci.

Într-un turneu de Mare Șlem în care campioanele-surpriză sunt mai rare (doar Kuznetsova, în 2004 și Stosur în 2011 fiind surprize veritabile, în timp ce Clijsters, aflată în 2005 la primul ei titlu major, dar după ce jucase finale de turnee de Mare Șlem și urcase pe prima poziție în clasamentul WTA, apoi la revenirea în circuit, a fost o potențială câștigătoare recomandată de palmares), campioana de la New York s-a ales în 7 din 11 ani de existență a turului dintre învingătoarele din turneele parte a US Open Series.

Zestrea de puncte adunate de jucătoarele din Top 10 (actual) în US Open Series în ultimii cinci ani:

Pentru Simona Halep și Carla Suarez Navarro, rezultatele din 2010, 2011 și 2012 sunt puțin relevante, având în vedere faptul că au venit înaintea ascensiunii în clasament, în timp ce Garbine Muguruza, supriza anului 2015, se află practic în fața primului test în US Open Series, în grupa de elită a tenisului. Pentru Simona, America rămâne în urmă ca rezultat în Grand Slam, dar în 2015 i-a adus destule satisfacții, cu un succes în premieră la Indian Wells.

Deranjată de accidentări, Maria Șarapova nu a mai performat în Statele Unite, dar nici nu a mai jucat sezonul complet, în ultimii trei ani.

Cu excepția unui 2012 excepțional, în care a fost în super-formă, Petra Kvitova a trăit în US Open Series din victoriile adunate în turneele pregătitoare, părăsind tabloul de la New York încă din prima săptămână.

Sezonul american rămâne cea mai bună oportunitate penntru Caroline Wozniacki pentru a se afirma, dar daneza poartă în continuare povara de a nu fi reușit să finalizeze niciun parcurs într-un turneu de Grand Slam.

Pe fondul revenirii de formă din ultimele luni, dar și prin prisma rezultatelor obținute în ultimii ani pe hard, Victoria Azarenka ajunge din nou, pe lista jucătoarelor de urmărit în US Open Series, de la limita Top 20, fiind o jucătoare care a avut rezultate bune pe cimentul american: dublă finalistă la US Open, învinsă de fiecare dată de Serena Williams, învinsă și la Roland Garros și la Wimbledon în 2015 de liderul mondial, parcurusul său pare condiționat cel mai mult de tragerea la sorți și faza în care va fi programată să o întâlnească pe mezina Williams.

Programul jucătoarelor din Top 20, în US Open Series

Publicat: 31 07. 2015, 08:17
Actualizat: 31 07. 2015, 16:17