US Open-ul răsuflă ușurat după șocul de la feminin, cu Halep și Williams eliminate: finală de vis Federer- Djokovic la băieți. „Fed Express” spectaculos, imperial cu Wawrinka: „Ar putea fi cea mai bună formă a carierei mele”. „Nole”, corecție drastică aplicată unui Cilic cvasi-inexistent

US Open-ul răsuflă ușurat după șocul de la feminin, cu Halep și Williams  eliminate: finală de vis Federer- Djokovic la băieți.
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Finală de vis la US Open 2015, pe tabloul masculin: Novak Djokovic (1 ATP) și Roger Federer (2 ATP) își vor disputa ultimul act programat duminică, pe Arthur Ashe Stadium.
  • Novak Djokovic (1 ATP) și-a asigurat primul biletul pentru finală, după o partidă unidirecțională cu Marin Cilic (campion en-titre și cap de serie 9), încheiată în mai puțin de 90 de minute, scor 6-0, 6-1, 6-2. Liderul mondial s-a calificat într-a șasea finală pe tărâm american în ultimii nouă ani.
  • Roger Federer (2 ATP) a completat distribuția perfectă a finalei, câștigând de manieră impresionantă „duelul” Elveției, al reverurilor cu o mână și al jucătorilor care au mizat pe cartea atacului în marile victorii din 2015: 6-4, 6-3, 6-1 în fața lui Stan Wawrinka (5 ATP).
  • Tabloul masculin va avea parte astfel de finalul refuzat pe tabloul feminin de prestațiile inspirate ale celor două italience de peste 30 de ani – Flavia Pennetta și Roberta Vinci – care au produs adevărate cutremure, prin victorii în fața primelor două jucătoare din ierarhia WTA, Serena Williams și Simona Halep, în debutul zilei a 12-a a US Openului – o „Super Friday” care a decis toate cele patru semifinale de la simplu.

 

US Open 2015 are parte de un ultim act de vis al concursului masculin și o finală surpriză la feminin – ambele decise vineri, pe Arthur Ashe Stadium, la capătul a două serii de semifinale care, conform calculelor hârtiei, ar fi trebuit să dea dueluri între primii doi ocupanți ai clasamentelor mondiale. Se dovedește o dată în plus că tenisul masculin este mai predictibil în turneele importante decât cel feminin.

Novak Djokovic și Roger Federer vor disputa duminică un ultim act mult aștepat de lumea tenisului: un meci revanșă, după finala de la Cincinnati, cea care a marcat o schimbarea majoră a raportului de forțe, prin inovația tehnico-tactică propusă cu succes de elvețian. Distribuția partidei cu trofeul pe masă de la New York s-a decis la capătul a două victorii în minimum de seturi, dar care au contrastat ca intensitate și spectaculozitate.

Liderul mondial a câștigat un meci fără istoric, destul de șters, catalogat în mediul virtual, nu de puțini dintre cei care au urmărit duelul, drept „plictisitor”. Marin Cilic nu s-a ridicat la nivelul așteptărilor pe care fanii le au de la un campion în exercițiu și un membru al Top 10-ului – posibil din cauza unei accidentări la gleznă suferite în sferturi, posibil din cauza presiunii. Novak Djokovic a controlat partida cap-coadă, și-a dominat adversarul, lăsând impresia că poate câștiga orice punct, că are resurse, răbdare și determinare. Au lipsit clinch-urile, momentele de sclipire date de contre pe muchie, însă liderul mondial s-a achitat de partea sa de treabă pe teren, făcând un meci „curat, just” – cum puncta Mats Wilander.

Meciul pe placul tribunelor a fost oferit de Roger Federer, alături de Stan Wawrinka – un duel început sub semnul unui echilibru evident, primul set fiind decis de eficiența convertirii mingilor de break. Federer a fost din start mai inspirat și la retur și la serviciu în momentele cheie. Apoi, diferența dintre Federer și Wawrinka a crescut treptat, „Fed Express” și-a intrat în ritm de croazieră și a zădărnicit tentativele de rezistență ale conaționalului său, care nu a apucat decât de puține ori să ia inițiativa în raliu și să atace primul.

AȘA AM TRĂ‚IT SEMIFINALELE FEMININE, ACOLO UNDE AM ASISTAT LA DOUĂ‚ ADEVĂ‚RATE CUTREMURE. SERENA WILLIAMS ȘI SIMONA HALEP, PRINCIPALELE FAVORITE LA CÂȘTIGAREA TITLULUI, AU FOST ELIMINATE ÎN PENULTIMUL ACT


Așa am trăit în format LIVE BLOG semifinalele masculine. US Open 2015 își decide campionii în următoarele două zile și vă așteptăm din nou, să luăm pulsul acțiunii de la New York, împreună.

 

04:30 Ziua a 12-a de la US Open are până la urmă final fericit pentru sportul alb, care rămâne tributar marilor rivalități din tenis, în ciuda farmecului irezistibil reprezentat de surprizele și victoriile outsiderilor. Finala Pennetta – Vinci a prăbușit, potrivit relatărilor jurnalistului New York Times, Ben Rothenberg, „bursa biletelor”, lăsând disponibile pe piață tichete care în mod normal ar valora în jur de 1.500 de dolari, la doar 62 de dolari. Duminică însă, Flushing Meadows este scena unui blockbuster care îl readuce pe cel mai titrat jucător în turneele de Mare Șlem înapoi într-o finală pe ciment după cinci ani, față în față cu un tenismen care abia și-a mai completat în CV o bornă importantă în paginile de istorie ale sportului alb: primul sezon cu patru finale de Grand Slam disputate din patru. Vineri a fost ziua în care Federer a strălucit mai mult decât Djokovic, prin tactica aleasă, dar și replica dată de jucătorul aflat de partea cealaltă a fileului. La 34 de ani, lui Federer i se potrivește ca o mănușă melodia prin care fanii îi spun: „you’re getting better-er”


04:20 „Cu siguranță am jucat foarte bine, s-ar putea să fie cea mai bună formă a carierei mele”, a mărturisit Federer la finalul partidei, într-un interviu care nu a putut concura explozia de emoție a italiencei Vinci, dar s-a apropiat mult de cele mai impresionante interviuri ale jucătorului cu 17 titluri de Mare Șlem în palmares. „Am încercat din răsputeri în ultimii șase ani să ajung într-o nouă finală, am fost aproape de câteva ori, acum am reușit – a fost un turneu foarte bun pentru mine până acum. Servesc foarte bine, joc pozitiv, îmi asum riscuri la finalizare, îmi place asta și sper să mai meargă o dată anul ăsta! (Djokovic) este cel mai bun jucător la deplasarea pe suprafață rapidă de ceva vreme, este foarte constant pe orice suprafață – de aceea este numărul unu în lume de ceva vreme. Este greu de bătut, este puternic din punct de vedere mental, nu-ți oferă nimic, dar îmi place această provocare, voi fi pregătit pentru ea„. Reacția fanilor? Se întreabă dacă există mai bine de atât pentru Federer.


04:10 Un detaliu de statistică: Federer încheie partida cu Wawrinka jucând fabulos la serviciu: în ultimele două seturi a cedat câte un singur punct pe prima minge (în setul doi, frecvența a fost de 72%, în al treilea a scăzut la 57%), iar în întreg meciul nu și-a cedat serviciul, oferindu-i adversarului doar patru mingi de break, toate în primul set – trei dintre ele fiind grupate într-un game șase salvat de la 0-40.


04:00 Federer și-a schimbat radical abordarea în joc și revine după o pauză de șase ani în finala US Openului. În plus, „Mister Perfect” joacă din nou un ultim act de turneu de Mare Șlem pe suprafață rapidă, pentru prima dată după Australian Open 2010.


03:55 Game, set, meci Roger FEDERER. „Tenismenul cu cel mai solid CV din tenis” se califică în finala US Openului cu o prestație care va atrage multe superlative în toate marile publicații ale lumii.  6-4, 6-3, 6-1 este scorul care îi oferă biletul pentru duelul cu Djokovic lui Federer, după o oră și 35 de minute de joc ținut în mână în fața lui Wawrinka – în primul set, prin gestionarea bună a punctelor decisive, apoi dominat din ce în ce mai clar.


03:50 Federer ridică publicul în picioare, Edberg este șef de galerie și aplaudă. Roger Federer mai colecționează un break, cu același joc agresiv, care continuă să facă ravagii. Game-ul de 5-1 are și raliu, de 20 de lovituri, pentru a mulțumi chiar pe toată lumea. Ne apropiem de un deznodământ în trei seturi, dar ce diferență între cele două semifinale ale băieților!


03:40 Recitalul lui Federer continuă: un nou break în fața conaționalului său care este împins parcă metru cu metru spre ușa de ieșire. 3-1 în start de set trei pentru cvintuplul campion de la New York.


03:30 „Fed Express” a prins viteză și nu se oprește decât atunci când tabela arată set câștigat, 6-3, după un game alb de serviciu  și un nou break, la zero. Practic, trei game-uri albe au închis setul lui Federer, care, din nou, strălucește la voleu, la smash și la serviciu. Wawrinka se autoizolează la retur la metri buni în spatele liniei de fund și pare că îi lasă două terenuri de atac celui care i-a fost mentor și profesor.


03:25 Break alb pentru Federer! Game-ul șapte îi este fatal lui Wawrinka în setul doi, Federer preluând conducerea la 4-3. „Fed Express” este în super-formă, iar „Stan The Man” contribuie din plin la spectacol. Fanii se aud între puncte, se aud chiar  și în timpul punctelor, dar nimeni nu protestează.


03:20 Game uriaș câștigat de Wawrinka, pe propriul serviciu. Campionul de la Roland Garros salvează cinci mingi de break în fața lui Federer, într-un game-replică pentru ceea ce elvețianul reușise în primul set. Greu de ales punctul acestui schimb de terenuri: Wawrinka a încercat să modifice puțin dinamica, a venit el la fileu, dar voleurile sale au fost taxate de Federer, cel care a găsit lovitura de trecere decisivă. Wawrinka și-a apaludat adversarul, a strâns din dinți și doar după a cincea minge de break anulată, a lansat primul „Come on!” adevărat. Parcă este puțin păcat că întregul game se sfârșește cu un retur în plasă al lui Federer. dar Wawrinka este mulțumit, la 3-2.


03:11 Wawrinka are un pas în față în setul doi al acestei semifinale strânse, alerte, palpitante: 2-1, pentru că a servit primul. Spectatorii din tribune își arată în timp real entuziasmul, pe rețelele de socializare.


03:00 Prim set adjudecat de „Fed Express”, 6-4. Pentru Roger Federer, există o singură direcție: spre fileu. Setul este închis elegant, chiar dacă în game se strecoară și o primă dublă greșeală, care smulge un oftat prelung al tribunei. Ambii jucători încheie primul set cu raport zero lovituri câștigătoare – erori neforțate (9-9 pentru Federer, 12-12 pentru Wawrinka). Meciul este la limită, iar deocamdată, cel care și-a câștigat punctele cheie a fost Federer.


02:52 Publicul este conectat la meci, în timp ce Federer ajunge pe repede-înainte la 5-3, în 28 de minute.


02:45 „New Federer” este savuros pentru oricfe fan al tenisului. Iată cum repară elvețianul un game de serviciu în care a cedat primele trei puncte. La prima minge de break a lui Wawrinka, produce prim serviciu imparabil – în limite normale. Pe a doua minge de break atacă la fileu, pe primul serviciu – în limitele normale. A treia minge de break: Federer joacă serviciu-voleu pe serviciul doi, cu voleu trimis pe colțul apărat de Wawrinka – și îi iese. O minge în spatele adversarului descurcă game-ul și îl apropie pe elvețian de un game câștigat impresionant, cu cinci puncte consecutive. 4-2


02:40 Federer confirmă break-ul cu game alb pe serviciu, pe care mai-mai că nu apuci să-l vezi, la cât de repede trece jucătorul cu 17 de Mare Șlem de la punct la punct. Wawrinka îi urmează exemplul și tabela arată 3-2 pentru Federer.


02:35 A comandat cineva spectacol? Livrează de la primele puncte cei doi elvețieni. Wawrinka are prima șansă de break, Federer pune bine chiar și mingea a doua în teren, în timp ce conaționalul său ratează. Game-ul următor  înseamnă recital la retur pentru „Fed”, care aduce în prim-plan demivoleul său de pe linia careului de serviciu. Break și desprindere la 2-1 pentru Federer.


02:25 Gimnastica este la putere pe Arthur Ashe Stadium.  Nadia Comăneci a fost prezentă în „Team Halep”, iar acum în tribune o regăsim pe cea mai completă gimnastă din 2008 – campioana olimpică de la individual compus, Nastia Liukin (SUA).


02:20 Stan Wawrinka deschide a doua semifinală, la serviciu. Federer sau „omul cu cel mai bun CV din tenis” – cum frumos este descris într-o postare pe Twitter, câștigă primul punct, în echipamentul său care ne amintește de turneul său favorit – Wimbledon, dar în același timp poartă și însemnele noii identități vizuale pe care Nike insistă să i-o asocieze în ultimele luni, cu roz-tare, puțin ciudat pentru sobrietatea tipică Maestrului elvețian. Revenind la tenis, „Stan The Man” preia inițiativa în raliu și câștigă game-ul inaugural la 15.


02:15 Verdictul lui Brad Gilbert privind prima semifinală: cea mai dezechilibrată semifinală a US Open-ului. Deci, a doua nu poate fi decât mai bună, nu? Americanul amintește și de accidentarea la gleznă a lui Marin Cilic, din meciul cu Tsonga, punctând însă că jocul extrem de curat de la cap la coadă arătat de Djokovic este plusul pe care trebuie să îl reținem din meci.


02:05 Stan the Man. Ne-am obișnuit să vedem jucătorii cu pantofi sport personalizați, cu logo-ul propriu imprimat pe termobag, dar iată că elvețianul are până și punga rachetei personalizată. În plus, Mats Wilander spune că Wawrinka este favorit în această partidă, chiar dacă Federer este jucătorul care l-a impresionat cel mai mult în turneu – mai mult chiar decât Djokovic. Iată însă raționamentul său: „Pe Wawrinka îl văd capabil să joace la intensitate cinci seturi. Nu contează cât de bine a jucat Federer la Cincinnati, nu a mai câștigat un titlu de Grand Slam de mult timp. Wawrinka ar avea mai multe șanse în finală împotriva lui Djokovic, la titlu” – a spus suedezul, la microfonul Eurosport. Dacă la fete s-a înșelat grav cu pronosticurile, la prima semifinală masculină Wilander a indicat corect finalistul.


01:55 Adversarul lui Djokovic din finală va fi… teoretic mai obosit, cu mai puțin timp de refacere. Dar, revenind la tonul serios – Roger Federer sau Stan Wawrinka> Cei doi își fac intrarea acum pe Arthur Ashe Stadium.


01:45 Novak Djokovic este primul finalist al tabloului masculin, după o execuție dureroasă a campionului în exercițiu, Marin Cilic: 6-0, 6-1, 6-2, la capătul unui meci fără glorie, din cazua lipsei totale de replică a croatului. Liderul mondial și-a făcut partea sa de treabă, nu a greșit, a fost mai solid decât în tururile precedente, a rămas concentrat, a alergat bine – cu stilul său caracteristic, mutat de pe zgură direct pe ciment.


01:43 Djokovic, la un game de victorie. Liderul mondial contabilizează un nou break, alb de această dată, și se desprinde la 5-2 în setul trei. După pauză, „Nole” va servi pentru a-i curma suferința lui Cilic, un jucător care nu s-a ridicat nici la nivelul de așteptări pentru această fază a turneului, nici pentru exigențele unui campion de Mare Șlerm: a intrat pe teren parcă fără serviciu, a ratat cam toate atacurile, iar în plus, de partea cealaltă a fileului s-a aflat un om cu o misiune bine definită, care nu a clipit și nu a ezitat. De aici, măcelul…


01:35 Și minunea „revenirii” lui Cilic durează un singur game. Novak Djokovic revine la conducere, cu un nou break. Cu 80% puncte câștigate pe serviciul secund al adversarului, joacă foarte relaxat game-urile de retur. 3-2 pentru liderul mondial. Boris Becker îi poate trece cu vederea sportivului său mica deconectare ;i break-ul cedat anterior.


01:32 Cilic trăiește! Cilic apare pe teren! Djokovic are propriul game mai slab pe serviciu, lăsând să-i scape un avantaj de 40-15, ratează o minge care îi oferă oportunitate de break adversarului, iar croatul apare determinat la finalizare, cu un voleu în unghi scurt prompt. Campionul în exercițiu obține astfel un break care nu îi aduce conducerea în set, ci doar egalitatea la 2.


01:23 Djokovic începe cu break setul trei – nicio surpriză aici, pentru că Cilic a câștigat un singur game până acum, din șapte lansări. Într-un meci tern, admirăm totuși un punct superb, încheiat de Djokovic cu lob spectaculos peste croat, pentru 2-0.


01:15 Avantaj de două seturi pentru Djokovic, 6-0, 6-1. Novak Djokovic încheie autoritar și al doilea set, după doar 53 de minute de la primul serviciu al meciului. „Nole” a crescut numărul loviturilor câștigătoare la 8, față de trei pentru Cilic, dar marele rău al partidei pentru croat vine din rubrica erori neforțate: 3-16 în avantajul net al liderului mondial.


01:10 Fanii cer deja, cu umor, întreruperea meciului, ca la box – KO tehnic. În tenis, regula asta însă nu există. Dacă ar fi, nici nu am vedea câte o revenire, o dată la multe meciuri, de la 0-2 la seturi și o răstunare fabuloasă de situație. 6-0, 5-1 pentru Djokovic, care urmează la serviciu.


01:05 Break Djokovic. Liderul mondial rămâne exigent cu sine, după o minge ratată, dar adevărul este că domină copios. A 20-a eroare neforțată a lui Cilic îi oferă lui Nole primul break în setul doi și conducerea pe tabelă, 3-1. Și nu ai cum să nu te gândești că au dreptate forumiștii care compară dezechilibrul din această semifinală cu cel din partida Pennetta – Halep.


00:58 Urale pentru Cilic. Croatul a reușit să câștige primul game al meciului, pe propriul serviciu, după un game disputat, cu egalități. 1-1 în start de set doi.


00:50 Cât de grave sunt problemele lui Cilic? Ca joc, croatul pare complet pe dinafară. Să ne uităm la cifre: statistica spune că Djokovic nu a cedat niciodată la un Grand Slam un meci în care a luat set la zero, din 27 de partide. În plus, sârbul a câștigat în acest an 56 din 58 de meciuri în care s-a desprins la 1-0 pe tabelă. Ce face Cilic când pierde set alb într-un Grand Slam? Statisticienii vor începe o nouă rubrică în tabelul lor, pentru că este prima dată când Marin pățește o astfel de rușine.


00:45 SET ALB pentru Novak Djokovic. Așa cum scria „Adrian 84” în secțiunea de comentarii, Cilic rămâne „total out of the game”, deconectat, fragil la finalizare. Novak Djokovic are nevoie de trei oportunități pentru a închide, la retur, primul set, după ce prima minge de 1-0 a fost anulată cu o scurtă superdă de Cilic, executată de pe linia de fund a terenului, pe care sârbul o ajunge, dar nu o poate returna cu reverul, iar a doua – cu un serviciu imparabil. Croatul și-a asigurat porția de aplauze, Djokovic are însă răbdare și este răsplătit într-un raliu în care a început în defensivă, apoi, cu o singură lovitură de forehand a schimbat raportul de forțe, devenind el agresorul. 6-0, în 24 de minute de joc.


00:40 Alertă de „bagel” pentru campionul în exercițiu. Djokovic are trei puncte câștigătoare, trei erori neforțate, pare că nici nu a accesat încă turația maximă, dar are deja 5-0 pe tabelă. Cilic returnează slab, iar procentajul la prima minge este de doar 25%!


00:37 Djokovic defilează, Cilic a rămas la vestiare. 14 minute de joc, 4-0 pentru liderul mondial. Croatul se vede din nou pus în situația de a servi, dar este iarăși depășit de situație. „Nole” este stăpân pe teren, iar croatul îl ajută cu atac palid la fileu, care invită la o lovitură de passing, apoi cu dublă greșeală la minge de break.


00:30 „Rechinul” Djokovic adulmecă sânge din debut: start cu break în fața lui Cilic. Campionul în exercițiu se pierde cu firea în primul game de serviciu, nu poate pune prima minge în teren, iar Djokovic, ajuns la 0-40, iartă o dată, iartă și a doua oară, oferind un punct relativ ușor cu un rever trimis în fileu, dar își marchează ferm teritoriul printr-un al treilea punct prelungit, care îl forțează pe Cilic să riște finalizarea în lung de linie. La astfel de mingi se referea Ivanisevic atunci când spunea „trebuie să-i intre lui Marin”: de data asta, nu a intrat, iar Djokovic a făcut 2-0, scor care nu a rezistat pe tabelă decât câteva momente, pentru că game-ul pe serviciul sârbului este extrem de rapid. 3-0.


00:20 A cobit Mats? Nu putem trece cu vederea pronosticul lui Mats Wilander și nu pot să nu mă întreb dacă nu cumva, suedezul va fi acuzat de fanii lui Djokovic că a cobit, dacă sârbul va pierde duelul cu Cilic. Iată răspunsul lui Wilander, la microfonul Eurosport: „Eu am fost convins că Simona Halep va câștiga. Eu am fost sigur că va câștiga Serena Williams. Eu spun că va câștiga Djokovic„… Startul lui Djokovic, pe propriul serviciu, este însă unul sigur: 1-0.


00:15 Veste bună pentru cei patru jucători: deja este umbră pe Central. Semifinala Djokovic – Cilic poate începe.


00:10 Căldură mare, monșer! Brad Gilbert ne atrage atenția asupra unui aspect interesant: Djokovic și Federer revin la un an distanță în semifinalele turneului de la US Open și din nou au parte de o zi cu temperaturi foarte ridicate. În 2014, Federer a cedat în minimum de seturi în fața lui Cilic – adversarul de astăzi al lui Novak Djokovic, iar sârbul a câștigat doar un set în fața lui Nishikori.


00:00 Time! Miezul nopții: nu suntem în povestea Cenușăresei pentru ca vraja magică să preschimbe caleașca înapoi în dovleac, ci ne lăudăm cu primii campioni de la US Open 2015 – Martina Hingis și Leander Paes – învingători la dublu mixt. Și semifinalele masculine încep în scurt timp.


23:45 „Djokovic este ca un rechin atunci când miroase sânge – este finalul!”, este declarația lui Goran Ivanisevic, antrenorul lui Marin Cilic, înaintea duelului direct al campionului în exercițiu cu liderul mondial. Totuși, Goran are încredere în sportivul său: „dacă Marin are o șansă să îl bată pe Novak, acesta este terenul pe care trebuie să o facă. Trebuie să atace, să riște loviturile și are nevoie ca loviturile lui să prindă tușele. Știu că Marin îl va bate o dată pe Djokovic – sper că aceasta este ziua„, a conchis Ivanisevic.


23:30 Salutare! O jumătate de oră ne mai desparte de startul semifinalelor masculine. Nu este o sesiune de seară veritabilă, pentru că meciurile încep cu două ore mai devreme decât standardul 02:00 (ora României – 19:00 – ora locală). Meciuri de trei seturi? Patru seturi? Decisive? Cum continuă ziua cutremurelor din semifinalele feminine la New York, în complexul de la Flushing Meadows? Sunt Cezara Paraschiv și vă învint să facem noapte albă, chiar dacă încă ne mai gândim cu ciudă la meciul pierdut de Simona.


AȘA AM TRĂ‚IT SEMIFINALELE FEMININE, ACOLO UNDE AM ASISTAT LA DOUĂ‚ ADEVĂ‚RATE CUTREMURE. SERENA WILLIAMS ȘI SIMONA HALEP, PRINCIPALELE FAVORITE LA CÂȘTIGAREA TITLULUI, AU FOST ELIMINATE ÎN PENULTIMUL ACT

Semifinalele masculine la US Open au o distribuție stelară: patru campioni de Grand Slam se luptă pentru cele două bilete pentru finală, pentru prima dată după o decadă (în 1995, Andre Agassi, Pete Sampras, Boris Becker și Jim Courier ocupau cele patru locuri din careul de ași). Djokovic, Wawrinka și Cilic sunt, în această ordine, cei trei jucători care și-au împărțit ultimele cinci titluri de Grand Slam, iar Roger Federer – cel mai titrat tenismen în turneele de top ale sportului alb.

Novak Djokovic –  Marin Cilic: start de la 13-0 în meciurile directe pentru sârb

Novak Djokovic are, pe hârtie, prima șansă în fața campionului în exercițiu. Cei doi nu s-au întâlnit în 2014, când croatul s-a impus la New York, iar sârbul joacă a noua semifinală consecutivă la New York și a 21-a din ultimele 22 de turnee de Mare Șlem.

Cilic are la activ o serie de 12 victorii la Flushing Meadows, dar parcursul său până în semifinale a fost departe de perfecțiune. Jucătorul antrenat de Goran Ivanisevic a fost aproape de eliminare în turul trei, în fața lui Kukushkin, având de recuperat un deficit de două seturi, după un start ratat. În sferturi, Cilic a fost la un pas să irosească un avantaj de 2-0 în fața lui Tsonga, dar s-a redresat la timp pentru a trece totuși linia de finiș primul, cu un 6-4 în decisiv, muncit.

Înfr-un sezon în care a fost învins doar de cinci ori, Djokovic a cedat în acest an doar în fața unor demonstrații de tenis super-agresiv. Pe ici-pe colo, jocul sârbului a avut mici căderi de-a lungul turneului american, cedând câte un break sau un set. „Nole” nu a fost însă cu adevărat în pericol de eliminare.

Roger Federer – Stan Wawrinka: start de la 16-3 în favoarea lui Federer

Meciul pe care cei mai mulți fani neutri ai tenisului ar dori să îl vadă în finală este cel dintre Djokovic și Federer, prin prisma spectacolului oferit de cei doi la Cincinnati – un meci perfect din partea lui Federer, care a părut că poate prinde liniile cu orice minge, că poate ataca din orice poziție. Djokovic nu a avut atunci replică pe măsură în fața jocului kamikadze al elvețianului, iar marile întrebări sunt: au găsit Djokovic și Becker antidot? Strategia nebunească a lui Federer trece testul și a doua oară, sau a fost doar un glonț magic, expediat o dată, greu de reprodus însă cu aceleași eficiență? Acel meci l-a reintrodus pe Federer pe lista marilor favoriți la trofeul de la New York, iar specialiști și fani deopotrivă au început să ia în calcul din nou, la modul serios, un al 18-lea titlu de Mare Șlem pentru „Mister Perfect”.

Stan Wawrinka este însă un veritabil „party pooper”, cum spun americanii, un jucător care dă peste cap planurile și scenariile cele mai grandioase. În 2014, i-a refuzat lui Rafael Nadal al doilea titlu de la Australian Open, producând tenis fabulos și corijând un record în întâlnirile directe de 0-14. Cu același palmares direct a intrat și în finala din 2015 de la Roland Garros, atunci când a produs cutremurul, după ce i-a luat practic din buzunar lui Novak Djokovic titlul de pe zgura franceză, cu care sârbul și-ar fi completat „Career Grand Slam”-ul. Lui Federer, Wawrinka i-a refuzat primul titlu din carieră la Masters-ul de la Monte Carlo, într-o primă finală în care Federer avea în față trofeul, fără umbra lui Nadal în preajmă.

Specialiștii sportului alb susțin că, în acest moment, reverul cu o mână al lui Wawrinka este peste cel al lui Federer – o armă letală, dar care cedează mai greu. Federer a fost impresionant la New York, dar parcă cu o linie mai jos decât la Cincinnati, unde întreaga sa construcție super-ofensivă s-a bazat pe un serviciu de care adversarii pur și simplu nu au putut să se apropie.  La New York, Federer a pierdut break, nu și set, dar petru elvețian se anunță dueluri de mare intensitate.

Vă invităm să rămâneți pe www.ProSport.ro pentru a urmări împreună ceea ce promite a fi o noaptă intensă de tenis. Meciurile sunt transmise în direct de Eurosport.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Carmen Iohannis, gest neașteptat înainte de a vota. Unde a fost soția lui Klaus Iohannis înainte?! Ce ținută a ales pentru această zi!
Carmen Iohannis, gest neașteptat înainte de a vota. Unde a fost soția lui Klaus Iohannis înainte?! Ce ținută a ales…
Puștiul care plângea în 2012 pentru FCSB are o nouă echipă: unde evoluează acum
Puștiul care plângea în 2012 pentru FCSB are o nouă echipă: unde evoluează acum
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul…
Bombă în mercato! Se face transferul lui Andrei Rațiu. Detalii de la negocieri
Bombă în mercato! Se face transferul lui Andrei Rațiu. Detalii de la negocieri
LIVE TEXT | Alegerile prezidenţiale, pe site-ul Prima Sport! Călin Georgescu e pe primul loc!
LIVE TEXT | Alegerile prezidenţiale, pe site-ul Prima Sport! Călin Georgescu e pe primul loc!
Gigi Becali anunţă o răsturnare de situaţie pentru turul 2 în cursa prezidenţială! Ar fi alt lider după rezultate:
Gigi Becali anunţă o răsturnare de situaţie pentru turul 2 în cursa prezidenţială! Ar fi alt lider după rezultate: "El…
Cum arată ACUM cea care în trecut era votată „cea mai sexy femeie din lume”! S-a schimbat total
Cum arată ACUM cea care în trecut era votată „cea mai sexy femeie din lume”! S-a schimbat total
Rezultate şocante, răsturnare de situaţie. REZULTATE ALEGERI în timp real
Rezultate şocante, răsturnare de situaţie. REZULTATE ALEGERI în timp real
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Mircea Geoană, după exit-poll:
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Motivul pentru care Elena Ceaușescu a fost poreclită „Păsărica”. De ce i se spunea așa
Motivul pentru care Elena Ceaușescu a fost poreclită „Păsărica”. De ce i se spunea așa
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul a murit la 69 de ani
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul a murit la 69 de…
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
Max Verstappen, campion mondial pentru a patra oară în Formula 1
Max Verstappen, campion mondial pentru a patra oară în Formula 1
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a însoțit-o pe soție, deși el a votat în diaspora
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a însoțit-o pe soție, deși el…
×