Vă mai aduceți aminte de jocul Irinei Spîrlea? 20 de ani de „Arthur Ashe Stadium”. Primul moment memorabil din istoria celei mai mari arene de tenis din lume s-a scris cu o româncă pe teren
Arthur Ashe Stadium, singura arenă sportivă dedicată tenisului cu o capacitate mai mare de 20.000 de locuri, aniversează 20 de ani de la „botez” în 2017, iar organizatorii US Open-ului au realizat o recapitulare cu 20 de momente care rămân în memoria pasionaților de tenis de pretutindeni și alcătuiesc istoria arenei centrale.
- Pe 25 august 1997, terenul central de la Flushing Meadows era inaugurat și împrumuta numele campionului american Arthur Ashe – campion la US Open în 1968, la Australian Open în 1970 și la Wimbledon – în 1975. Ceremonia de „botez” a avut-o ca invitată specială pe văduva fostului tenismen – Jeanne Moutassamy-Ashe, pe regretata cântăreață Whitney Houston și pe 38 dintre foștii campioni.
- Ilie Năstase a câștigat singurul său trofeu la US Open, în proba de simplu, în 1972, la capătul unei finale de cinci seturi cu Arthur Ashe.
Prima filă din istoria Arthur Ashe Stadium se intitulează „O stea a răsărit”, potrivit retrospectivei usopen.org. Este vorba despre debutul lui Veus Williams la US Open, iar punctul culminant a fost duelul din semifinale, dintre Irina Spîrlea și americanca aflată chiar în lupta pentru numărul unu mondial la această ediție a US Open-ului. Românca avea 23 de ani, americanca de pe partea cealaltă a fileului – 17 ani.
„Vine un moment în care oamenii, locul și timpul se aliniază perfect. Așa s-a întâmplat în 1997, anul în care Arthur Ashe Stadium își începe existența. A fost anul în care o Venus Williams de 17 ani își făcea debutul la US Open. Îndemânatică și dedicată, îndrăzneață și neînfricată, Williams a pus pe jar lumea întreagă în semifinale, salvând două mingi de meci împotriva Irinei Spîrlea – pe una dintre ele cu un passing de rever în lung de linie care va rămâne în istoria turneului drept una dintre loviturile memorabile. Deși Williams avea să piardă finala în fața Martinei Hingis, mesajul a fost clar: o stea a răsărit„, scriu americanii.
Scorul final din semifinala invocată de americani: 7-6, 4-6, 7-6 pentru Venus Williams.
Printre cele 20 de momente memorabile ale Arthur Ashe Stadium se mai află: succesul lui Lindsay Davenport din 1998; Sister Act 2001 – prima finală feminină din istoria US Open-ului disputată în prime-time, între surorile Williams; ultimul triumf al lui Sampras, din 2002; derby-ul din 2005 dintre Agassi și Blake – din sferturi; ultima reverență și lacrimile lui Agassi – din 2006, atunci când americanul declara „tabela arată că am pierdut astăzi, dar tabela nu arată ceea ce am găsit. Eu, în ultimii 21 de ani, am cunoscut loialitatea. M-ați tras înainte, pe teren și în viață. Am găsit inspirație. Vă voi purta pe voi în inimă și amintirea voastră toată viața„. Apoi succesul lui „mami Kim”, din 2009; completarea career Grand Slam-ului pentru Nadal (2010), și visului Marelui Șlem al Serenei Williams curmat de Roberta Vinci.