Svetlana Kuznetsova pare, la prima vedere, un adversar abordabil, judecând după rezultatele sale din ultimul an și jumătate, după forma excelentă a Simonei, dar și după faza avansată în care se află al doilea turneu de Grand Slam al anului. Totuși, pentru a triumfa, constănțeanca de 22 de ani trebuie să fructifice la maximum punctele slabe ale adversarei, iar acestea nu par a fi deloc multe. Halep are nevoie să o scoată pe rusoaică din zona de confort – atât ca poziționare la lovituri, dar mai ales în plan mental -, în condiții de presiune Kuznetsova devenind, în multe momente, extrem de vulnerabilă.
Kuznetsova, jucătoare completă
Svetlana Kuznetsova este o „all-round player” (sintagmă folosită de presa de specialitate din Vest pentru a descrie o jucătoare completă, care se adaptează perfect pe orice suprafață). Este recunoscută pentru viteza ei teribilă de deplasare pe teren și pentru forehand-ul extrem de puternic, în care pune mult topspin. Rusoaica e capabilă să scurteze punctele atunci când nu se simte confortabil în raliurile lungi, urcând fără probleme la fileu, unde reușește de multe ori voleuri spectaculoase (această abilitate și-a cultivat-o prin jocurile de dublu – a jucat finale în toate Grand Slam-urile ca „dublistă”, impunându-se în două rânduri – la Australian Open 2005 și 2012 -).
Chiar dacă e considerată o sportivă care se poate plia extrem de bine pe orice suprafață, marea ei iubire rămâne zgura, unde, potrivit specialistului ESPN, Richard Pagliaro, „poate să își fructifice la maximum toate armele, dar și varietatea loviturilor„. Totuși, în ultima perioadă tenismana născută la Leningrad a pierdut mult din încredere, iar acest lucru îi afectează de multe ori evoluțiile. „Lipsa consistenței în joc și inconstanța rezultatelor au subminat-o în plan mental, astfel că tot mai des apare frustrarea în jocul ei. Sub presiune, începe să greșească„
O luptătoare prin excelență
Dincolo de atu-urile și punctele slabe pe care Kuznetsova le prezintă, ea rămâne o mare luptătoare. Dovadă în acest sens stă o partidă care a intrat în istorie și pe care specialiștii au comparat-o, la momentul respectiv, cu celebra dispută dintre Isner și Mahut (cel mai lung meci din istorie, disputat la Wimbledon 2010 și terminat după 11 ore și 8 minute cu un neverosimil 70-68 în decisiv).
Duelul Kuznetsovei cu Schiavone, de la Australian Open 2011, a rămas, așadar, în memoria tuturor iubitorilor sportului „alb”, fiind cea mai lungă partidă feminină din istoria Grand Slam-urilor. Terminată la capătul a 4 ore și 44 de minute epuizante, cu scorul de 4-6, 6-1, 16-14 în favoarea italiencei, partida a devenit un „clasic” al tenisului, dar și o excelentă pildă despre abnegație, putere de luptă și profesionalism. „La un moment dat, îmi pierdusem reperele. Mă întrebam dacă sunt eu în avantaj sau ea, nici nu mai știam cât e scorul„, a fost una dintre mărturiile teribile făcute de rusoaică după maratonul de la Antipozi.
Poreclită „Kuzy”
Ca orice jucător de top, tenismana de 28 de ani s-a „lovit” de atenția fanilor. Susținătorii i-au poreclit pe jucători, de-a lungul timpului, în diverse feluri („Pistol Pete” – Sampras, „AceRod” – Roddick, „The Punisher” – Agassi, „Matadorul” – Nadal sau „Swiss Maestro” – Federer), astfel că Svetlanei i-a fost greu să scăpe de acest „flagel”. Ca urmare a faptului că era destul de mică (atât ca vârstă, cât și din punct de vedere fizic, „explozia” sa având loc în 2003, la doar 17 ani), suporterii au apelat la un diminutiv pentru a o descrie: „Kuzy”. Între timp, sportiva din Est a ajuns să se dezică de acest „nick”, deși inițial și-l însușise fără probleme.
„Fanii mi-au dat porecla de > și începusem să mă obișnuiesc cu ea. Dar acum nu vreau să mai mi se spună așa. Nu mă simt ofensată, dar pur și simplu nu îmi place, consider că am ajuns la o vârstă și astfel de diminutive nu își au rostul. Atât vă rog: spuneți-mi > sau >„, mărturisea rusoaica în urmă cu ceva vreme pentru tennisinfoblog.com.
„Simona Halep este o adversară foarte dificilă, este în Top 10, ceea ce spune multe despre valoarea ei. Va fi un meci foarte tare, nu contează cine a câștigat ultima dată. În acest caz este vorba despre un turneu de Grand Slam, astfel că va fi cu totul alt joc” Kuznetsova, despre meciul din sferturi, contra româncei
„Kuznetsova are un joc special pentru zgură. M-a bătut în ultimul meci, la Stuttgart, dar am fost foarte aproape de ea” Simona Halep, după partida dintre Safarova și Kuznetsova
2 titluri de Grand Slam are Kuznetsova în palmares, pe lângă openul francez din 2009, rusoaica impunându-se și la US Open 2004
2-2 este scorul întâlnirilor directe dintre Halep și Kuznetsova. Ultima dispută a avut loc în primăvară, la Stuttgart, când rusoaica s-a impus cu 7-5, 7-6(4). Anul trecut la Roma, însă, tot pe zgură, jucătoarea din România a câștigat categoric, scor 6-1, 6-1.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER