Vară fierbinte pe zgura de la Iași! Nume uriașe ale tenisului mondial sunt așteptate la turneele „Iași Open” ATP Challenger 100 și WTA 250. Stan Wawrinka, Andy Murray, Simona Halep sau Angelique Kerber ar putea juca în Moldova
Iașiul se va regăsi și în 2024 pe harta tenisului mondial, ba chiar face pasul la un nivel superior. După patru ediții de ATP Challenger 100 și doi ani cu turnee WTA 125, deținătorii licențelor „Iași Open” au venit, joi, cu o veste uriașă pentru fanii tenisului din România.
În acest an, turneul feminin va face un pas în față și va fi de nivel 250 de puncte. O premieră nu doar pentru Iași, ci și pentru țara noastră, fiind singurul de această categorie pe zgură din România. Și al doilea WTA 250 de la noi, după Transylvania Open de la Cluj-Napoca, pe hard indoor.
Nume uriașe din tenisul mondial pot juca la Iași Open
Atât turneul masculin, cât și cel feminin vor avea loc în luna iulie, la Baza Sportivă Ciric. Ediția a cincea a turneului ATP Challenger 100 „Powered By Met” se va desfășura în perioada 8-14 iulie, iar WTA-ul 250 „Iași Open” va avea loc între 21 și 26 iulie.
Marele anunț a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă, la Iași, de către organizatorii „Iași Open”.
„Este o veste fantastică pentru fanii tenisului feminin din România. După doi ani în care am organizat turneul WTA 125, creștem la categoria 250. Iașiul intră, astfel, alături de Cluj-Napoca, în marele circuit WTA. Vom organiza la Iași singurul turneu WTA 250 pe zgură din România și chiar înaintea Jocurilor Olimpice de la Paris. Turneul va avea loc în perioada 21-26 iulie, cu finala programată vineri, chiar în ziua ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice. Trecerea de la WTA 125 la WTA 250 reprezintă un salt semnificativ pentru Iași Open.
Este un moment de mândrie pentru noi și pentru țara noastră, ambiția noastră de a ne consolida poziția în tenisul feminin la nivel internațional și de a oferi fanilor din România și nu numai experiențe de neuitat. Trofeul masculin a fost creat de Valentin Duicu și reprezintă o operă de artă care reflectă pasiunea și talentul jucătorilor, iar trofeul feminin, intitulat «Luceafărul», este o creație a Casei de Bijuterii Malvensky”, a declarat Maria Tudor, director de marketing și comunicare Iași Open.
Andrei Pavel îi vrea pe Wawrinka sau Murray, Daniel Dobre vorbește despre Halep, Kerber și Osaka
Directorii celor două turnee de la Iași, Andrei Pavel (masculin) și Daniel Dobre (feminin) speră să aducă nume importante pe zgura de la Iași. Turneul masculin va fi organizat în a doua săptămână de Wimbledon, iar cei eliminați prematur la Londra ar putea veni la Iași, în timp ce WTA-ul 250 se va desfășura chiar înainte de Jocurile Olimpice de la Paris, astfel că multe dintre jucătoare ar putea pregăti participarea la Jocurile Olimpice chiar la Iași.
„Turneul va fi în a doua săptămână de Wimbledon, deci vor fi jucători foarte buni la Iași, va fi o concurență foarte mare. Tot respectul pentru Andrei Oriță, pentru că românii vor avea wild-card. Ne dorim ca ei să joace cât mai bine și vrem să avem și la băieți un jucător în fazele finale.
Va fi o vară cu tenis foarte bun la Iași. Clujul a pus o ștachetă foarte sus, dar la Iași se vor întâmpla lucruri minunate. Sunt jucători uriași precum Wawrinka sau Murray care joacă încă turnee Challenger, ne-am dori să avem un astfel de nume la Iași”, a declarat Andrei Pavel, directorul turneului ATP Challenger 100.
La rândul său, Daniel Dobre, directorul turneului WTA 250 Iași Open, a plusat cu nume mari ale tenisului mondial. Simona Halep sau Naomi Osaka ar putea ajunge la Iași în acest an.
„A avea un astfel de turneu la Iași, mai ales înainte de Olimpiadă, pe zgură, înseamnă că vor veni jucătoare foarte bune. În afară de jucătoarele noastre, care au confirmat aproape în grup prezența. Dacă Andrei Pavel îl aduce pe Nadal, eu vreau să o aduc pe Simona Halep la Iași. Are un wild-card pregătit și sperăm să fie acolo. Pe lângă Irina Begu, Ana Bogdan, Jaqueline Cristian, Gabi Ruse și Monica Niculescu la dublu, avem jucătoarele tinere care încep să confirme, cum sunt Anca Todoni, Miriam Bulgaru.
La fete clar vom avea cele mai bune jucătoare din România, dar și din primele 50 sau chiar mai sus, care vor pregăti Olimpiada de la Paris, pe zgură. Calificările vor fi de 24 de jucătoare, cu 2 wild-carduri pentru fete din România, iar pe tabloul principal sunt 2 wild carduri și 2 locuri rezervate jucătoarelor, foste câștigătoare de Grand Slam, foste nr. 1.
Deci, poate să joace la noi, de exemplu, Simona Halep, Kerber sau Osaka. Acest turneu înseamnă o vizibilitate mai mare, dar și o responsabilitate mai mare. Clujul a luat doi ani rând premiul pentru cel mai bun turneu 250, dar noi sperăm să ajungem să le furăm acest premiu, să ne bucurăm de o durată cât mai lungă de acest turneu”, a spus Daniel Dobre.
Andrei Oriță: „Turneele feminine au fost lider de audiență”
Andrei Oriță, deținătorul licenței Iași Open, a declarat că turneele feminine WTA 125 din 2022 și 2023 au fost lider de audiență pe TV.
„Turneul de tenis feminin a fost doi ani la rând lider de audiență pe TV. În primul an avut un raport de audiență de peste un milion de spectatori, iar în al doilea an am avut 850.000 de spectatori. Media spectatorilor la nivel de România calculat internațional la un turneu de WTA 250 este de 500.000 spectatori.
Noi trebuie să producem 31 de meciuri, tot tabloul de simplu, plus 3 meciuri de dublu, aproximativ 68 de ore. Mai avem opțiunea să mai producem inclusiv 13 meciuri în plus la dublu, ne ducem ușor la 100 de ore de expunere internațională. Iar numele Iași este expus. Un turneu WTA 250 schimbă totul, este un turneu centrat pe o producție internațională. Ca o comparație cu fotbalul, este de nivel de Champions League. Nu știm în momentul de față costul final al aventurii WTA 250. Trebuie să-l facem din scurt.
Anul trecut, bugetul la Challenger 100 a fost 400.000 de euro, la WTA 125 a fost 480.000 de euro, împreună 900.000. Deci cât ar fi un WTA 250 în condiții medii. Probabil anul acesta vom avea un cost suplimentar minim de 400.000 de euro.
Din punct de vedere sportiv, acest turneu WTA 250 va fi cel mai mare eveniment transmis internațional din regiunea noastră și poate mai mult. În condițiile în care acest turneu reprezintă plus valoare, noi trebuie să intrăm într-o zonă în care să căutăm licențe pe care să le mutăm cu titlu anual sau multianual la Iași, până când există o valoare certă, astfel încât să vrem să cumpărăm o licență care se amortizează cam în 20 de ani. Dacă ne putem asuma la nivel de parteneriate că timp de 20 de ani vom avea un turneu aici, atunci se merită să cumpărăm o licență. Dacă nu știm, atunci merită să închiriem o licență”, a declarat Andrei Oriță.
Primarul Mihai Chirica vorbește despre autostrada tenisului între Moldova și Ardeal
Primarul Iașiului, Mihai Chirica, s-a arătat entuziasmat de vestea primită din partea organizatorilor. Deși trecerea turneului feminin la un nivel superior înseamnă mult mai multe responsabilități inclusiv din partea municipalității, care deține baza sportivă.
„Este o veste extraordinară pentru noi, care vine să încununeze eforturile noastre pe care le-am făcut pe parcursul celor cinci ediții. Este o veste la care nu mă așteptam, o mare oportunitate în ceea ce privește vizibilitatea pentru jucători, dar și pentru oraș, pentru mediul de afaceri, pentru turism, pentru întreaga țară. România are două turnee WTA 250, unul la Cluj și unul la Iași. Între Ardeal și Moldova s-a născut încă o autostradă, dar tenisul este o punte de vizibilitate mult mai mare.
Va însemna un efort suplimentar și din partea noastră, angajamentul nostru pentru a moderniza Baza Sportivă Ciric este mult mai mare. Să știți că aceste turnee nu erau posibile la Iași dacă nu era Andrei Oriță și echipa sa de la Compania Concord”, a punctat edilul Mihai Chirica.
Turneul ATP Challenger 100 „Powered By Met” va avea 100 de puncte și premii totale de 120.000 de dolari, iar WTA-ul 250 „Iași Open” va fi dotat cu premii totale de 260.000 de dolari și 250 de puncte.