Venus Williams suferă de Sindromul Sjogren. Rivala Simonei Halep, mărturii tulburătoare despre cumplita boală: „Nici nu vreau să spun ce simți când gura îți este atât de uscată!”
Venus Williams, fost lider WTA, suferă de mulți ani de o boală autoimună, sindromul Sjogren. Ea a povestit într-un podcast clipele cumplite prin care trece.
Venus Williams suferă de Sindromul Sjogren. Rivala Simonei Halep, mărturii tulburătoare despre cumplita boală: „Nici nu vreau să spun ce simți când gura îți este atât de uscată!”
Cum toate acestea, cea mai mare dintre surorile Williams, 43 de ani, nu se va retrage. A anunțat recent că ar putea juca până la 50 de ani, deși nu mai e la nivelul care a consacrat-o. Venus are șapte titluri de Grand Slam în palmares.
„Ochii tăi sunt atât de uscați încât nu poți funcționa. Sau ai gura atât de uscată încât…nici nu vreau să menționez consecințele” a spus sportiva la „Q & A With Venus Williams”. Și a continuat cu un mesaj pentru cei care se confruntă cu această boală: „Sper că primești îngrijirea de care ai nevoie! Trebuie să afli ce medicamente funcționează pentru tine. Asigură-te că dormi suficient, află care este limita ta. Dacă depășiți limita, puteți începe să vă prăbușiți. Încă poți realiza aceleași lucruri, dar va trebui să o faci într-un mod pe care să-l poți susține”.
Venus Williams e afectată de aproape 20 de ani. În trecut, ea dezvăluia: „Oricât de mult am muncit, eram epuizată, cu respirație scurtă și nu mă simțeam niciodată în formă. E frustrant…Simptomele mele s-au agravat progresiv, până în punctul în care nu am mai putut juca tenis profesionist”.
Ce este sindromul Sjogren?
Potrivit siteului sjogren.ro: „Sindromul Sjogren este o boală cronică autoimună în care glandele ce secretă fluide (cum sunt de ex. glandele salivare sau lacrimale) sunt atacate și distruse de catre propriul sistem imun care, în loc să protejeze corpul de infecții și boli, reacționează anormal și începe să atace propriile celule și țesuturi sănătoase…Boala diferă de la o persoană la alta: unele persoane au simptome ușoare, doar o ușoară uscăciune a ochilor, în timp ce altele pot avea o suferință severă cu grad mare de dizabilitate. Boala variază și pe parcursul vieții la același pacient, perioade bune putând alterna cu altele cu simptome severe”. Alte simptome: dureri articulare, oboseală, piele uscată, tuse seacă, erupții cutanate, probleme cu tiroida, inflamația anumitor organe (rinichi sau plămâni)