Cristian Jura, judecător la Tribunalul pentru Arbitraj Sportiv de la Lausanne, a detaliat ultimele informații apărute în cazul de dopaj al Simonei Halep.
Agenția franceză de toxicologie și farmacologie angajată de Simona Halep a identificat sursele de contaminare care au cauzat prezența medicamentului Roxadustat în singurul test pozitiv prelevat Simonei la 29 august 2022 după meciul pierdut în primul tur la US Open, a scris ieri ProSport în exclusivitate.
Produse și ambalate într-o fabrică de medicamente, în suplimentele nutritive utilizate de Simona Halep au fost identificate surse accidentale de compuși care depășesc criterile de puritate ale substanțelor înscrise pe etichetele produselor vitaminizante și minerale administrate de sportiva din România.
Astfel cazul de dopaj al jucătoarei noastre poate lua o altă turnură.
ProSport a stat de vorbă cu Cristian Jura, judecător la Tribunalul pentru Arbitraj Sportiv de la Lausanne, pentru a afla care sunt procedurile în noua situație.
ProSport: Domnule Jura, cum comentați nole informații apărute în cazul Halep?
Cristian Jura: Se pare că s-a identificat modalitatea prin care Roxadustat-ul a pătruns în organismul sportivei, și anume prin ingerarea unui supliment alimentar contaminat.
Produsul contaminat este un produs care conține o substanță interzisă care nu este precizată pe eticheta produsului sau în informațiile accesibile printr-un demers rezonabil de căutare pe internet.
În această situație, ce urmează pentru Simona Halep?
Cristian Jura: Sportiva se află, în continuare, în acest moment între ridicarea suspendării, respectiv eliminarea oricăror sancțiuni și suspendarea de 4 ani din activitatea sportivă.
Așa cum afirmam și cu altă ocazie suspendarea poate fi redusă sau chiar anulată dacă sunt întrunite cumulativ cele două condiții prevăzute de Codul Mondial Anti-Doping, și anume să se stabilească foarte clar modul cum a pătruns substanța în organism și lipsa intenției sportivului de a lua substanța interzisă pentru îmbunătățirea performanței sportive.
Una dintre condiții a fost îndeplinită, s-a stabilit clar modul în care a ajuns substanța în organismul sportivei.
Urmează ca sportiva să demonstreze și lipsa vinovăției și a neglijenței.
Adică, sportivul sau altă persoană să dovedească faptul că nu a știut sau suspectat și că nu putea în mod rezonabil să știe sau să suspecteze, chiar prin manifestarea celei mai atente precauții, faptul că a folosit sau că i s-au administrat substanțe interzise sau metode interzise sau că, într-un alt mod, a încălcat reglementările anti-doping.
Și din perspectivă procedurală, ce urmează?
Cristian Jura: Procedural, urmează mai multe etape: O audiere provizorie organizată în fața Agenției Internaționale de Integritate a Tenisului.
În această etapă este posibilă ridicarea suspendării provizorii a sportivei ținând cont de dovezile că a ingerat un supliment contaminat. Dar aș face o precizare importantă, așa cum este posibilă ridicarea suspendării provizorii, la fel de bine ea poate fi menținută, depinde foarte mult de probatoriu;
Urmează procedura pe fond care se va judeca în fața Sport Resolutions de la Londra. Aici solicitările vor fi făcute în funcție de ce s-a decis în cadrul primei audieri. Abia acum sportiva își poate demonstra nevinovăția.
– O ultimă etapă, s-ar putea desfășura în fața Tribunalului pentru Arbitraj Sportiv TAS de la Lausanne, în condițiile în care sportiva nu este mulțumită de decizia celor de la Sport Resolutions.
Cum ar putea Simona Halep să își dovedească nevinovăția?
Cristian Jura: Prezentând probe solide, ar putea arăta că suplimentul alimentar se produce pe exact aceeași linie de producție pe care se produce și medicamentul care are substanța activă Roxadustat, și astfel s-a produs contaminarea.
Evident aici este necesar un punct de vedere al producătorului. Trebuie dovedit și că suplimentul alimentar ingerat a fost certificat / avizat de Ministerul Sănătății sau certificat la nivel european sau certificat/avizat în țara de unde a fost achiziționat
Că au fost făcute demersuri rezonabile de căutare Internet folosind motoarele de identificare online puse la dispoziție de WADA / Agenția Mondială Anti-Doping pentru identificarea unor substanțe interzise posibil existente în suplimentele nutritive utilizate de sportivi.
Aș mai adăuga faptul că ar trebui să evităm orice speculație legată de cazul Simonei Halep deoarece nu avem informații de la sportivă în mod direct sau de la echipa de avocați și nu știm care vor fi tezele probatorii și strategia de apărare. De asemenea, în funcție de probatoriul produs se pot parcurge doar dou[ sau toate cele trei etape jurisdicționale.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER