Vestea care șochează lumea tenisului: „Operația înseamnă sfârșitul carierei lui Rafa Nadal!”. Trei medici dau verdictul crunt pentru legenda spaniolă
Rafa Nadal (36 de ani) a primit o veste înspăimântătoare: dacă se va opera la picior va fi nevoit, cel mai probabil, să pună punct carierei competiționale.
Proaspăt campion la Roland Garros, Rafael Nadal a fost surprins, după numai două zile de la finală, mergând cu greu cu ajutorul cârjelor. El suferă de sindromul Müller-Weiss și a început un tratament care speră că îl va ajuta, dar sfaturile medicilor sunt să se intervină chirurgical, astfel încât spaniolul să se asigure că va putea duce o viață normală.
Operația ar fi echivalentă, însă, cu finalul carierei sportive pentru „Matador”.
Rafa Nadal riscă să nu mai poată juca tenis
Ibericul Rafa Nadal a făcut multe injecții pentru a-și „anestezia” piciorul stâng în timpul competițiilor, inclusiv în recentul turneu Roland Garros, unde a triumfat pentru a 14-a oară în carieră.
Jucătorul de tenis încearcă acum să își rezolve problema cu ajutorul unui tratament cu radiofrecvențe, dar medicii spun că, pentru a fi sigur că va avea o viață normală, trebuie să fie supus unei intervenții chirurgicale. Operația, însă, îi poate pune punct carierei sportive.
„Problema s-ar îmbunătăți enorm, dar nu s-ar putea fixa scafoidul pentru că se presupune că este fracturat. Prin urmare, ar fi indicat să se facă o artrodeză, o fixare a articulației, astfel încât să nu te miști și să nu te mai doară. Dar, asta poate însemna sfârșitul vieții tale profesionale”, a spus Joaquín Óscar Izquierdo, directorul Catedrei Internaționale de Chirurgie Podiatrică la Universitatea Catolică San Antonio din Murcia, potrivit AS.
„Cele două intervenții, în cazul unui sportiv de elită, pot însemna sfârșitul carierei lui. Ar fi o soluție pentru a duce o viață normală”, a declarat specialistul Ramón Navarro.
Ian MacVeigh, din cadrul Clinicii CEMTRO, a explicat cum încearcă Rafael Nadal acum să își rezolve problema, pentru a evita operația. „Tehnica nu este nouă, ceea ce este inovator este să o folosești pentru asta. Se face cu un ac care are vârful activ cu un electrod pe care îl introduce în zona afectată și care emite unde radio, impulsuri de 20 de milisecunde cu pauze de încă 480. Nu distruge țesutul, ci produce neuromodulație în nerv. Cu câmpul electric și magnetic, fibrele dureroase sunt alterate”, a spus Ian MacVeigh.