Vești bune pentru rivalitatea Federer – Nadal: la 34 de ani, elvețianul „privește mult înainte”, ibericul și-a regăsit pofta de joc
- Roger Federer și Rafael Nadal, cei doi jucători care au dominat autoritar tenisul masculin în perioada 2006 – 2010, oferind rivalitatea cea mai impunătoare, dar și cea mai contrastantă a tenisului mondial, și-au liniștit fanii, la capătul celui mai recent meci direct – finala turneului de la Basel, adjudecată pe suprafață rapidă, pe teren acoperit de elvețian, în set decisiv.
- Cu un ciclu olimpic aproape de final și un obiectiv clar fixat de ambii jucători de a participa la Rio 2016 și de a lupta pentru aur, semnele de întrebare privind determinarea celor doi de a continua în circuit și după sezonul 2016 erau normale. Iar cei doi anunță că vor continua în tenis.
Federer, tată a patru copii, ajuns la 34 de ani, rămâne fenomentul sportului alb. Elvețianul a născocit în 2015 o nouă abordare în jocul său, bazată pe atac-kamikadze la plasă în game-urile de serviciu ale adversarilor, cu înaintări la limita blufului în teren și un apetit pentru lovituri câștigătoare de nestins. Acest SABR (Sneaky Attack By Roger) reprezintă în acest moment motorul care promite să îl ducă mai departe pe Federer. Dincolo de eficiența indiscutabilă demonstrată de meciul impecabil din finala de la Cincinnati, împoriva liderului mondial Novak Djokovic (adjudecată 7-6, 6-3), Federer anunță că datorită acestei tactici, și-a regăsit „plăcerea de a juca tenis, pentru că jucând doar mingi cu slice, cât de entuziast poți fi?„.
La capătul primei victorii în fața rivalului tradițional, după o pauză de trei ani, Federer a anunțat: „privesc mult înainte„, în planul său intrând atât sezonul 2016, cât și 2017. O accidentare este singura care îi poate da planurile peste cap, consideră cel mai titrat tenismen în turneele de Mare Șlem, însă Federer este chitit să mai ofere demonsrații de virtuozitate chiar și mai departe.
De partea cealaltă, Rafael Nadal, cel care a suferit întreg anul la capitolul mental, încredere și determinare, a depășit pasa proastă. Încă din 2012, ibericul vorbea despre 2016 ca despre un posibil punct terminus, pentru că declarațiile sale anunțau „vreau să prind Rio 2016„. După o săptămână cu victorii la limită, în trei seturi, cu reveniri importante, Nadal a explicat că și-a pus problema să nu participe la Turneul Campionilor, chiar dacă s-ar fi calificat: „Nu din motive fizice. Ci mentale. Nu mă simțeam bine pe teren, nu mă simțeam competitiv și ar fi urmat cel mai dificil turneu al anului, pe cea mai dură suprafață pentru mine – probabil că nici nu ar fi avut rost să joc. Acum, datele s-au schimbat. Mă simt din nou bine pe teren. Nu mai am dubiile care m-au urmărit întregul sezon. Nu contează acum dacă înving sau pierd, pentru că acum mă bucur să fiu pe teren, mă simt bine la antrenament. Voi fi acolo„. Nadal pregătește deja viitorul sezon. Francisco Roig, antrenorul care îi este alături atunci când unchiul Toni lipsește, a anunțat și el: „nu îl văd retrăgându-se la finalul lui 2016„.
Roger Federer și Rafael Nadal s-au întâlnit de 34 de ori în circuitul ATP: frecvența duelurilor dintre cei doi a scăzut în ultimii ani, însă meciurile numite de fani „Fedal” rămân unele dintre cele mai populare.
- 2004 – 1 meci direct, Nadal – Federer 1-0.
- 2005 – 2 meciuri directe, Nadal – Federer 1-1
- 2006 – 6 meciuri directe, Nadal – Federer 4-2
- 2007 – 5 meciuri directe, Nadal – Federer 2-3
- 2008 – 4 meciuri directe, Nadal – Federer 4-0
- 2009 – 2 meciuri directe, Nadal – Federer 1-1
- 2010 – 2 meciuri directe, Nadal – Federer 1-1
- 2011 – 4 meciuri directe, Nadal – Federer 3-1
- 2012 – 2 meciuri directe, Nadal – Federer 1-1
- 2013 – 4 meciuri directe, Nadal – Federer 4-0
- 2014 – 1 meci direct, Nadal – Federer 1-0
- 2015 – 1 meci direct, Nadal – Federer 0-1