Victor Hănescu, în semifinale la Kitzbuhel
Un uriaș lângă un pitic, la propriu și la figurat. Așa a arătat sfertul de finală al Open-ului Austriei, Victor Hănescu – Brian Dabul. Campionul de la Gstaad s-a descotorosit de argentinianul de 1,70 m în doar 72 de minute: 6-3, 6-4. Statură impozantă, arme cu duiumul și luciditate cât încape. Din start, trasee ideale desenate cu o ușurință dezarmantă. Serviciu ca din pușcă, rever în lung de linie de poveste, retururi inspirate. Însumate, un meci ca de antrenament pentru Hănescu. Pe post de dirijor, a realizat break-ul devreme, pentru 3-1, iar mai apoi Dabul n-a reușit decât să-i cânte în strună. Victor, agresiv mai ca la Gstaad, a condus schimburile într-un stil impresionant.
Un singur moment delicat, dar pasager, în setul al doilea la 5-4, când a început game-ul cu o dublă greșeală.
“A intrat într-un ritm din care e greu de scos. Dacă îl țin puterile, e capabil de încă un trofeu”, a reacționat antrenorul Firicel Tomai. Tehnicianul a rămas și acum la București și nu va face deplasarea cu Victor nici la Jocurile Olimpice de la Beijing. Cu doi sportivi calificați la JO, dar un singur loc de antrenor, Tomai a ales să se dea la o parte, în favoarea Alinei Tecșor, cea care o pregătește pe Sorana Cîrstea. “Am preferat să mă retrag. Nu vreau complicații. Fiecare are motivele lui, iar Sorana are 18 ani și ar fi mers singură”.
Cu tehnicianul la peste 1.000 de km depărtare, Hănescu s-a calificat în a cincea semifinală a carierei în ATP, fază în care va înfrunta sâmbătă ( Telesport, în direct), tot un argentinian, dar dintr-o altă stofă, Juan Martin Del Potro. Sud-americanul de 19 ani, locul 44 mondial, are puncte comune cu Hănescu. De aceeași înălțime (1,98 m), Del Potro a cucerit, ca și Victor, primul trofeu al carierei săptămâna trecută, dar la Stuttgart, după o finală cu Richard Gasquet.
Oricum, chiar și în caz de înfrângere, Hăne va urca, cel mai probabil, pe 50 ATP, cea mai înaltă poziționare din ultimii trei ani.
Â