VIDEO EXCLUSIV Horia Tecău pariază pe Londra!** Campionul român de la Melbourne simte că e momentul și pentru o medalie la JO: „Avem o șansă”

This browser does not support the video element.

Campionii dați de România în ultimii ani sunt atât de rari, încât o performanță de genul celei obținute de Horia Tecău, titlul la dublu mixt cu Bethanie Mattek-Sands la Australian Open, a stârnit o vânătoare pentru jurnaliști. „Prada” s-a numit chiar proaspătul campion, „hăituit” pentru a-i fi răsucită povestea pe toate fețele povestea.

Între un antrenament la Centrul Național de Tenis și alte câteva interviuri, Horia Tecău și-a făcut timp și pentru o vizită la redacția ProSport, unde a participat într-o emisiune-blitz. Mingile la fileu i-au fost ridicate de reputatul jurnalist Cristian Tudor Popescu, JO de la Londra sau problemele tenisului românesc fiind printre principalele subiecte abordate.

Proba de dublu-mixt în ziua de azi
„Pentru mine, un succes la Australian Open în proba de dublu-mixt înseamnă un titlu de Grand Slam. Că un astfel de succes este obținut la dublu, că la mixt, va rămâne în istorie. Este și probă olimpică. Voi putea participa la Jocurile Olimpice de la Londra și mă lupt pentru o medalie în această probă. Dacă e în programul JO, înseamnă că e o probă importantă”.

Echipa cu Hănescu pentru Londra
„Imi doresc să mă calific în primul rând, să fiu între primii zece să intru direct, fără înscriere pe listă. Cu Victor, pe iarbă, cred că avem o șansă bună, că suntem o echipă greu de bătut. Vor fi echipe puternice, Federer joacă cu Wawrinka, mai sunt americanii, dar am încredere în calitățile noastre și ne putem bate pentru o medalie”.

Ce i-ar spune unui băiat de șase ani
„În România este foarte greu să ajungi sus pentru că ai nevoie de condiții, ai nevoie de specialiști, ai nevoie de sponsori. La vârsa respectivă i-aș sfătui să se distreze, să se bucure de sport, să-și asculte antrenorii. Abia când ajung la 13-14 ani, atunci trebuie luată o decizie, dacă vor rămâne pentru o carieră profesionistă în tenis sau vor juca numai de plăcere. Noi nu avem un sistem anume, un drum pe care juniorii noștrii să-l urmeze”.

Despre școala românescă de tenis
„Nu avem așa ceva. Călătorind îmi dau seama cât de repede progresează celelalte școli. E demoralizant să vezi câte lucruri se petrec în alte țări, cât accent se pune pe pregătirea juniorilor. La noi sunt din ce în ce mai puțin practicanți, foarte mulți renunță pe la o vârstă de 14-15 ani. Când se trece la profesioniști, rămân doar 2-3 jucători. Iar așa e greu să iasă unul foarte bun”.

Cine s-ar putea apropia de valoarea lui în viitor
„Avem copii buni, dar aici vorbim de echipa de Cupa Davis, care ar putea face față în Grupa Mondială, nu vorbim doar ca să strângem niște jucători. Marius Copil poate fi o variantă de dublu, pentru mulți ani”.

Despre Bethanie Mattek-Sands
Din primul meci jucat împreună am văzut că este foarte curajoasă și nu se lasă intimidată de adversari. La mixt e foarte important acest lucru, pentru că aproape toate mingile din joc se îndreaptă spre fată, iar dacă ai o zi mai proastă sau ești mai emotivă, atunci se pierde meciul


Am văzut că nu a trecut neobservată performanța lui Horia. Nefiind fotbalist, nu credeam că va fi apreciată ca atare. Mingea e mai mică la tenis și mai greu de înțeles pentru unii. La fotbal e simplu, după cum s-a văzut și în Egipt, te duci și dai cu cuțitul, dai cu toporul
Cristian Tudor Popescu, editorialist Gândul.info

Dacă iei 130.000 de dolari într-o finală de dublu-mixt, înseamnă că trebuie să fie mare bătaie pe această probă, de mâna a doua cum a numit-o Ilie Năstase. Cine n-ar dori să câștige banii ăștia?
Cristian Tudor Popescu, editorialist Gândul.info


„Resimt din greu cele 40 de grade diferență!”
Horia Tecău a revenit de câteva zile în România, după succesul de la Australian Open, dar susține că nu și-a regăsit încă ritmul. Diferența de peste 40 de grade de la Melbourne și București este cauza principală.

„Sunt frânt de oboseală și parcă am capotat în aceste zile”, sunt primele vorbe ale lui Horia Tecău în momentul în care ne întâlnim. Campionul nostru încă încearcă să-și pună în ordine o zi normală de pregătire, fiind practic doborât de temperaturile extreme pe care le-a suportat în ultimele zile și cererea imensă de interviuri pe care mass-media i le-a solicitat. „Nu m-am acomodat cu fusul orar după aproximativ cinci săptămâni petrecute în Australia, dar nici cu temperaturile. Resimt din greu cele peste 40 grade diferență. De la 30 de grade la Melbourne, am venit direct la minus 10-20 grade la București. Îmi doream așa de mult să revin acasă după succesul de la Australian Open, dar parcă acum îmi doresc mai mult ca niciodată să plec rapid la turnee”, ne spune Horia.

După câteva zile de pregătire la București, Tecău va pleca la Rotterdam, unde se va reântâlni cu partenerul lui, Robert Lindstedt. Apoi, urmează vremuri mai calde și la propriu și la figurat, la Dubai, Indian Wells și Miami, turnee la care perechea româno-suedeză s-a înscris.

Publicat: 03 02. 2012, 13:48
Actualizat: 04 02. 2012, 14:22