Wimbledon 2019 | Simona dă peste o Svitolina upgradată și complet schimbată! Marea surpriză pregătită de Elina, explicată de specialiști: „Își pune întrebarea ‘oare să fac asta și contra lui Halep?'”. Comparație în 17 puncte înaintea semifinalei. EXCLUSIV

  • A noua confruntare directă dintre Simona Halep (27 de ani, 7 WTA) și Elina Svitolina (24 de ani, 8 WTA), programată joi, de la ora 15:00, va aduce în fața româncei probabil cea mai ofensivă versiune a unei adversare pe care a întâlnit-o pe toate suprafețele, mai puțin iarba. ProSport a pus cap la cap toate datele statistice ale celor două jucătoare la SW 19, iar surpriza nu a fost deloc mică în momentul în care a venit vorba despre numărul de veniri la fileu al ucrainencei, unul deosebit de mare!
  • Florin Segărceanu și Sever Dron, două voci importante din tenisul românesc, pun schimbarea de strategie a Elinei pe seama rapidității suprafeței și consideră că Simona Halep are antidotul pentru a anihila elementul-surpriză din jocul fetei care o desparte de a doua finală la Wimbledon.

În momentul în care află că Halep și Svitolina vor sta din nou față în față, mintea oricărui fan al tenisului zboară spre un nou meci presărat cu schimburi lungi, intense, în care pregătirea fizică și agilitatea în defensivă vor face diferența. În opt dueluri, niciuna dintre ele nu a pus în aplicare o tactică „all out attack”, dar Wimbledon 2019 pare momentul schimbării pentru vecina noastră. O jucătoare diplomată, care de obicei găsește echilibrul defensivă-atac, Elina a schimbat registrul. La 180 de grade, pentru că a devenit, brusc, una dintre cele mai ofensive jucătoare de la Wimbledon! O parcurgere a statisticii ne arată că ucraineanca a venit de 107 ori la fileu în cinci meciuri și a câștigat 75 de puncte. Asta înseamnă un procent de 70%, mult peste Serena Williams (52 de puncte câștigate din 88 de veniri, procentaj de 59%) și incomparabil mai mult decât Simona (21 de puncte din 38, procentaj de 55,2%). E depășită de Barbora Strycova (89 de puncte câștigate în 124 de excursii la fileu, procentaj 71,7%), dar în cazul cehoaicei cifrele nu sunt o surpriză, fosta Zahlavova fiind una dintre prietenele fileului și o excelentă jucătoare de dublu.
 

Segărceanu pune schimbarea pe seama suprafeței, Dron are dubii că tactica va funcționa cu Simona

Indiferent de adversara din primele cinci meciuri, Elina a rămas fidelă tacticii sale, una pe care Florin Segărceanu, căpitanul-nejucător al echipei de Fed Cup, o pune pe seama ierbii rapide de la All England Club: „Eu cred că este datorită suprafeței, e o îmbunătățire tactică firească, pentru că mingea sare altfel pe iarbă. Zgura nu se pune, evident, ar trebui să facem comparație cu un meci jucat pe hard. Această agresivitate vine pe baza încrederii, pentru că speculezi mingile puternice și vii în față, spre fileu. Svitolina are capacitatea să vină în față, dar Simona nu a dat această șansă adversarelor de până acum”, spune fostul jucător, completat de experimentatul antrenor Sever Dron: „E normal să vină mai des în față pe iarbă! E datorită suprafeței, mingea sare mai puțin, vole-ul e mai important. Vedeți că la băieți se joacă foarte mult servici-vole. Simona e obișnuită să joace din spatele terenului, e normal să-i fie mai greu, dar a găsit soluții până acum. Cred că Svitolina își pune această întrebare „oare vin la fileu și cu Simona?”. Mingea Simonei e mai apăsată, e aproape imposibil să vii atât de des în față”.

Vestea proastă pentru Simona? De-a lungul turneului a câștigat doar 38% dintre punctele în care adversara a venit spre fileu, găsind răspunsurile în 27 de cazuri din 71!

2 passing shot-uri a reușit Simona în ultimul meci direct, câștigat pe hard, la Doha, în februarie.

Svitolina a obosit mai mult, dar domină statisticile ofensive

Continuând slalomul printre statisticile importante pe iarbă, plusul la capitolul ofensiv se vede în continuare din partea Elinei. Stă mai bine la lovituri câștigătoare, greșește mai puțin, are procentaj mai bun la punctele pe propriul serviciu, adică domină secvențele de joc care, teoretic, pot face diferența pe iarbă. Avantajul Simonei? Svitolina stă foarte slab pe mingea a doua, o pâine de mâncat într-un meci de anduranță cum se anunță cel de astăzi. Important, dar nu foarte relevant în contextul în care ambele vin după o zi de pauză, Svitolina a alergat mai mult și a stat mai mult pe teren.

Cele mai importante statistici Halep vs. Svitolina:

  • Ași: 8-9
  • Duble greșeli: 9-9
  • Lovituri câștigătoare: 77-101 (15/meci vs. 20/meci)
  • Greșeli neforțate: 71-84 (14/meci vs. 17/meci)
  • Raport lovituri câștigătoare/greșeli neforțate: +6 vs. +17
  • Primul serviciu: 145/225 (64,4%) vs. 177/259 (68,3%)
  • Cea mai rapidă servă: 110 mile pe oră vs. 108 mile pe oră
  • Al doilea serviciu: 66/118 (55,9%) vs. 54/129 (41,87%)
  • Distanță alergată total: 9,69 km (1,93 km/meci) vs. 11,36 km (2,27 km/meci)
  • Timp petrecut pe teren: 7 ore și 21 de minute vs. 8 ore și 27 de minute
  • Break-uri: 26 vs. 25 (prima în clasamentul turneului vs. a doua)
  • Puncte totale câștigate pe prima servă a adversarei: 96 (prima în turneu) vs. 89 (a cincea în turneu)
  • Puncte totale câștigate pe a doua servă a adversarei: 64 (a zecea în turneu) vs. 85 (a doua în turneu)
  • Servicii pierdute: 12 vs. 12
  • Șanse de break oferite: 34 vs. 26
  • Puncte la fileu: 21/38 (55,2%) vs. 75/107 (70%)
  • Puncte câștigate când adversara vine la fileu: 27/71 (38%) vs. 43/101 (42,5%)

Segărceanu și Dron, la unison: serviciul, cheia meciului!

Pentru că iarba presupune un alt registru față de zgură sau hard (fie el și indoor), ambii specialiști contactați de ProSport indică jocul la serviciu drept cheia meciului: „Se va juca la câteva mingi, e important să-ți ții tactica, pentru că nivelul jocului va fi foarte ridicat. Cheia jocului va fi la serviciu, e important chiar să riști pe mingea a doua și să nu-i dai șansa adversarului să intre în schimb cu un retur puternic. Iarba s-a mai tocit, e mai lentă, dar și mingea a început să sară mai ciudat. Contează cine se deplasează mai bine, cine are mai multă stabilitate pe teren, dar, oricum, ambele se mișcă foarte bine. Mingea sare mai prost, trebuie să ai pregătită o lovitură care să preîntâmpine asta. Cheia meciului va fi la serviciu!”, ne-a declarat Florin Segărceanu, în timp ce Sever Dron aduce în discuție și capacitatea celor două rivale de a se adapta pe o suprafață care a suferit unele modificări odată cu trecerea zilelor în care a fost „măcinată” de adidașii care au călcat-o: „Contează că iarba s-a tocit, e mai lentă, va conta cine se va adapta mai bine, pentru că schimburile vor fi lungi. A doua minge de serviciu e importantă, capătă importanță pentru că amândouă au retur bun. De fapt, toate fetele returnează mai bine decât servesc. 10 precente în plus la prima minge contează, îți oferă șanse mai mari!”.

Publicat: 11 07. 2019, 07:07
Actualizat: 11 07. 2019, 08:25