CORESPONDENȚĂ DE LA WIMBLEDON | Ana Bogdan, analiza victorie cu Samsonova! „Era puțin ciudată…Asta a fost cheia”! EXCLUSIV
„Nu am avut un plan de meci gândit!” impresionează Ana Bogdan prin sinceritatea după calificarea în turul secund la Wimbledon 2023. Eliminarea rusoaicei Liudmila Samsonova, favorită 15 la Grans Slam-ul londonez, face ca Bogdan să o depășească pe Simona Halep în clasamentul mondial, acolo unde a ajuns a treia cea mai puternică româncă din tenisul feminin.
Ana Bogdan, analiza victorie cu Samsonova!
Ana Bogdan a anulat prima, dar nu și pe a doua minge de break avută de Samsonova în ghemul 6, jocul în care s-au ivit primele două șanse de a câștiga împotriva serviciului de la începutul partidei.
Chiar dacă rusoaica s-a desprins la 4-2, Ana a cedat un singur punct ca să execute „contra-break” și să relanseze setul de debut contra favoritei a 15-a.
„Vântul încurca foarte mult, sincer. Uneori credeai că mingea iese afară dar ea pica pe linie sau vedeai că vine mai repede dar vântul ți-o operea și trebuia să ajustezi poziția din picioare sau să fi rapid din brațe. A fost chiar dificil! Ce am făcut a fost bine!” dezvăluie Ana pentru Prosport adversarul în plus avut în teren.
Dominantă la serviciu, mai ales cu a doua execuție unde a înregistrat un plus de 29 de procente eficacitate, Bogdan a egalat la 4 după trei mingi de break salvate în cel mai lung ghem din manșa inaugurală pentru ca, imediat, să beneficieze de oportunitatea închiderii primului set.
În ciuda pierderii serviciului la 6-5, cu 11 erori neforțate mai puțin comise decât a numărul 15 mondial, Bogdan a cedat un singur punct în tie-break ca să aibă conducerea după 62 de minute de joc.
În trei din primele patru ghemuri de serviciu din al doilea set, Ana i-a anulat rusoacei câte o minge de break înainte să câștige cu returul ca să se detașeze la 5-3.
„În special aici pe iarbă este mereu dificil să returnezi, mingea alunecă destul de tare. Dacă izbutești să scoți serviciile și să rămâi în punct cred că avantajul este de partea aceleia care se mișcă și sunt solide în timpul raliurilor. Nu trebuie să ai doar serviciul ca să câștigi un meci chiar și aici la Wimbledon. Nu este exagerat să ai repere complete în stilul în care abordezi o partidă pe iarbă ca să faci față nivelului de aici” sintetizează Bogdan pentru Prosport.
Cu un singur punct luat în jocul 9 în care a servit pentru meci, Bogdan a recuperat apoi, de la 1-3, într-un al doilea tiebreak consecutiv. „A fost calmă în tie-break și chiar vorbeam mai devvreme că nu am jucat la antrenamente niciun tie-break și îmi era teama de această neglijență dar uite că le-a câștigat pe amândouă. Ana a fost senzațională!” nu și-a ascuns entuziasmul Daniel Dobre, care se află pentru prima data la Wimbledon după ce în 2019 a antrenat-o pe Simona Halep la triumful istoric: prima româncă învingătoare la singurul Grand Slam jucat pe iarbă.
„Era puțin ciudată…Asta a fost cheia”
Avantajată de un procentaj dublu la mingiile adjudecate cu al doilea retur (opt câștigate comparativ cu cele patru ale numărului 15 WTA), Ana a controlat următoarele cinci schimburi până ce hazardul a făcut ca mingea să se plimbe pe pe banda fileului și să cadă în terenul ei privând-o de match-point:
„A fost și mingea pierdută cu nețul când putea să aibă trei puncte de meci în tie-break-ul setului secund” a contorizat Dobre momentele ce puteau schimba meciul.
„Tenisul este un sport tare special și cine reușește să își țină nervii până la final, să joace fiecare punct mai ales cu asemenea jucătoare ca Samsonova, numărul 15 în lume, la cum servește trebuie să te bați pentru fiecare minge” a insistat antrenorul Anei să puncteze magnitudinea punctelor decisive în care trebuie să existe mai mult decât autocontrol.„Mai bine spus nu am gândit! Cu cât stai să analizezi mai multe lucruri în timpul meciului te deconectezi de la joc și de la lucrurile simple pe care le ai de făcut. Am stat foarte, foarte concentrată la fiecare punct în parte. Pur și simplu am ținut de niște lucruri simple pentru că nu erau nici condiții ușoare cu vântul puternic. Mai ieșea și soarele din când în când și era necesară ajustarea la lumină. Era puțin ciudată la un moment dat dar asta a fost cheia: am stat, am ținut și păstrat coordonatele tactice cele mai simple” a fost francă Ana ca analiză a unei partide care face să o depășească în clasament pe Halep, Bogdan fiind, momentan, pe a 51-a poziție mondială în timp ce Simona este a 53-a în ierarhia WTA.
Ana a făcut diferența cu al doilea retur de care s-a folosit ca să compenseze a făcut diferența ca o decalajul uriaș creat de cele 16 lovituri câștigătoare adunate în plus de Samsonova într-o conjunctură statistică în care rusoaica a comis 26 de greșeli neforțate mai multe decât Bogdan.