CORESPONDENȚĂ DE LA WIMBLEDON | Rafael Nadal a schimbat legile Academiei lui de tenis pentru un puști român de doar 10 ani! Eric Sandu a primit bilet pe terenul central de la familia lui Carlos Alcaraz

Redactor:
Ilie Pavel
CORESPONDENȚĂ DE LA WIMBLEDON | Rafael Nadal a schimbat legile Academiei lui de tenis pentru un puști român de doar 10 ani! Eric Sandu a primit bilet pe terenul central de la familia lui Carlos Alcaraz
  • Publicat:

Eric Sandu este românul-minune care, la numai 10 ani, a schimbat legile de accept și înscriere ale academiei de tenis patronată de Rafael Nadal, la Manacor, al doilea oraș ca mărime din Mallorca, Insulele Baleare.

Rafael Nadal a schimbat legile Academiei lui de tenis pentru un puști român de doar 10 ani! Eric Sandu a primit bilet pe terenul central de la familia lui Carlos Alcaraz

„În 2012, băiatul cel mic, Eric, a ieșit campion în insula Mallorca dar a luat și titlul întregului arhipeleag Baleare la , atât la , cât și cu echipa de club. S-a dus direct la Toni Nadal și cu tupeu, l-a rugat să-l primească în Academia Rafael Nadal. După mai multe luni de așteptare, în care conducerea nu a dat un răspuns pozitiv motivând că Eric nu are, încă, vârsta minimă de admitere, în august 2022, l-au acceptat” dezvăluie, pentru ProSport, Cristina Sandu, mama lui Eric și fostă șahistă de top.

“Într-o zi am prins curaj și l-am întrebat pe Toni Nadal dacă mă poate primi la Nadal Academy. Mi-a zis că trebuie să se gândească pentru că eu sunt prea mic ca vârstă ca să pot fi acceptat. Aveam numai 10 ani” relatează dezinvolt Eric Sandu în timp ce se oprește din “turele” pe care le dă la meciurile de pe terenurile 14, 15, 16 și 17 de la “Wimbledon” unde a fost invitat de Maia Burcescu, semifinalistă în concursul junioarelor “sub 14 ani”.

Giganți ai tenisului băgați în ședință pentru Eric Sandu!

Toni Nadal, unchiul lui Rafa Nadal, ca director al Academiei Rafa Nadal a trebuit să abordeze și să susșină excepția acceptării lui Eric Sandu în mai multe ședințe ale Consiliului de Conducere: Rafael Nadal (fondator), Carlos Costa (Head of Business Development, managerul și agentul lui Rafa Nadal) si Carlos Moya (Director Tehnic, antrenorul principal al lui Rafa Nadal după retragerea lui Toni Nadal din staff-ul tehnic al neportului lui).

“A durat să-mi dea răspuns câteva luni bune, dacă nu chiar o jumătate de an” evocă Eric cele aproape 180 de zile în care a tânjit să audă de la Toni Nadal acceptul lui în condiții nemaivăzute la academia fostului număr 1 mondial.

“Eram la școală când mi-a trimis aprobarea Consiliului de a fi primit la Nadal Academy. Eram în bancă, la școală, și am sărit în sus de bucurie !” dezvăluie Eric ce entuziasm debordant a putut trăi chiar în sala de clasă a școlii unde învață și care este integrată, ca instituție separată (n.r. copiii nu sunt obligatoriu și jucători de tenis), dar complementară, în Academia de Tenis Nadal de la Manacor.

“Eric fiind excepția ca vârstă, primul copil de 10 ani acceptat la Nadal Academy. Neavând altundeva unde să fie integrat, Eric a fost atașat grupei copiilor de 12 ani” punctează Cristina Pașc (n.r. actuală Sandu), șahista pe care marea maestră Elisabeta Polihroniade insista să o ia la turnee în străinătate incluzând-o în condiționările de participare.

Cât trebuie să plătească familia unui copil care nu primește bursă la Academia Nadal!

56.000 de euro pe an trebuie să achite un părinte pentru copilul lui la Academia lui Nadal, cu 3.400 de euro mai mult decât la Mouratoglou Academy de lângă Nisa dar cu 10.734 de euro mai puțin comparativ cu taxa anuală ce trebuie plătită la fosta Academie Nick Bollettieri de la Bradenton (Florida), cumpărată de IMG (International Management Group, fondată în 1960 de Mark McCormack), cea mai mare, puternică și influentă agenție din sportul mondial care a achiziționat de la Ion Țiriac și turneul “Madrid Open” cu 340 de milioane de euro (în portofoliul de turnee de tenis pe care le deține IMG figurează, printre altele, Indian Wells, Madrid Open, Miami Open, Sydney, Barcelona, San Jose).

Suma include:
– antrenamente zilnice + participare la circuite de turnee (cu antrenor și echipă tehnică) = 26.000 de euro;
– cazare si masă = 19.000 de euro;
– înscrierea la școala internaționala americană certificată în Academia Nadal = 10.500 de euro.
Reporter: Eric, cum te împaci cu școala și antrenamentele ?
Eric Sandu: “Dimineața merg la școală iar după-amiza la ședințele de pregătire. Două ore și 45 de minute de antrenament specific de tenis și apoi o oră și un sfert de pregătire fizică, de regulă în sala de fitness”
Reporter: La grupa voastră aveți, special, și un preparator fizic ?
Eric Sandu: “Sigur ! Exerciții individuale gândite exact pentru ceea ce am eu nevoie la brațe, picioare dar și pentru întreg corpul”

Exercițiul cu care îl stresează Toni Nadal pe puștiul român!

Reporter: Care este cel mai bun sfat pe care ți l-a dat Toni Nadal ?
Eric Sandu: “Să termin cu lovitura de dreapta sus, la umăr”, explică Eric care simulează traiectoria pe care brațul trebuie să o urmeze pentru a finaliza execuția “forehand-ului”.

Reporter: Explică-mi cum este exercițiul poreclit “Siria” ?
Eric Sandu: “Antrenorul îți dă mingi lungi, în spate, dar tare dificil de ajuns la ele ! Obligația constă în a executa o lovitură, cel puțin, tot atât de lungă. Altfel te omoară adversarul !”

Reporter: Tu, la vârsta ta de numai 10 ani ai fost integrat în grupa antrenorului care coordonează echipa tehnică a lui Casper Ruud (n.r. dublul finalist de la “Roland Garros” care se pregătește la Nadal Academy după ce părinții au vândut casa lor din Norvegia pentru ca fiul lor să plătească stagiile la Manacor).
Eric Sandu: “Da, de câteva ori pe săptămână supervizează antrenamentele noastre, asta în condițiile în care Casper Ruud nu-l solicită să meargă cu el la turnee”

Reporter: Dacă adversarul trimite mingea în lung de linie, cum și unde gândești să lovești ?
Eric Sandu: “Lung de linie și, de regulă, pe reverul adversarului, pentru că este lovitura mai puțin bună și îi va fi greu să dea cu două mâni dacă mingea mea este plasată departe de corpul lui”

Reporter: Cum îți caracterizezi stilul de joc ?
“Atac ! Atac ! Atac ! Ofensivă totală, lovesc mingea din orice poziție indiferent unde este plasată de adversar sau cât de tare vine”
Reporter: Te bazezi pe lovitura de dreapta ?
Eric Sandu: “Nu numai. Nu evit să lovesc și cu reverul. Chiar este indicat să nu pierd timp, uneori prețios, ca să folosesc dreapta-inversă”

Reporter: Dacă adversarul “scapă” o minge mai puțin lungă, ce faci ?
Eric: “Pun sau merg la fileu ca să fac vole. Lucrez astea la antrenamente iar profesorul îmi spune cum și unde este bine să plasez mingea în funcție de poziția mea din teren, la acel moment”

Reporter: Timpul liber cum ți-l petreci, atât cât mai rămâne ?
Eric Sandu: “Este la Manacor un parc de distracții (n.r. El Arenal Aqualand Water Park) și mergem, frecvent, acolo. Am o mulțime de prieteni, atât la școală cât și la tenis. Ieșim împreună, ne distrăm, mergem din când în când la câte o petrecere”

Cu indicii ale civilizației umane din anii 1200 Înainte de Hristos și titlul de “oraș”, atestat în 1912, Manacor este localitatea unde a fost fondată prima fabrică de perle artificiale, celebra “Majorica”. Orașul natal al lui Rafael Nadal este cunoscut pentru una dintre cele mai lungi peșteri subacvatice din Europa, Gleda-Camp des Pou, întinsă pe o distanță de 13 kilometri.

“În iunie 2021, Vlad a ieșit campion al României la 12 ani. Cei de la Rafael Nadal Academy i-au acordat o bursă ceea ce ne-a făcut să decidem să facem pasul pentru a ne muta la Manacor” relatează Cristina Sandu cum familia a ajuns la concluzia că soluția practic-financiar avantajoasă este ca familia să se mute din România în Spania.

“Fratele meu, Vlad a obținut o bursă la Nadal Academy iar părinții au decis să ne mutăm la Mancor (n.r. localitatea natală a lui Rafael Nadal aflată în Insulele Baleare, Spania). Eu băteam mingea pe terenuri apropiate celor pe care se antrena fratele meu, Vlad și, zilnic, îl vedeam pe Toni Nadal (n.r. unchiul lui Rafael Nadal, directorul Nadal Academy după ce a renunțata să-l mai antreneze pe nepotul lui)” nu ezită Eric să povestească cum și-a stabilit planul abordării intangibilului unchi al lui Rafa Nadal.

“În martie 2021 am mers cu cei doi copii pentru prima dată la Rafael Nadal Academy. Vlad avea 12 ani, Eric, 9. Am fost foarte impersionați de condiții și am început să ne gândim la oportunitatea de a merge la Manacor pentru un an de zile” evocă fosta șahistă Cristina Pașc conjunctura în care au ajuns în Spania după un stagiu de trei săptămâni făcut de Vlad la academia de tenis fondată în Croația de Ivan Ljubicic în arhipelelagul Cres-Losinj din nordul Mării Adriatice.

“Academia din Croația, patronată de Ljubicic, este și ea la un nivel extraordinar, cu o altă metodică de antrenament însă, o altă concepție de a gândi și construi jocul. Diferită față de tot ceea ce este în Europa, se pune accent pe tactică, strategie, modul cum lovești o minge venită în kung de linie sau cum plasezi un rever defensiv” scoate în evidență mama lui Eric Sandu ce a sesizat și perceput din filozofia de a preda tenisul a ultimului antrenor care l-a pregătit pe Roger Federer.

Călătorește cu metroul, deși a câștigat peste 10 milioane de dolari din tenis!

Discret, modest și model de curtoazie și decență, Ljubicic vena și pleca de la Wimbledon cu metroul. Ca să ajungă la arena de la All England Lawn Tennis Club, croatul mergea 1,12 kilometri pe jos timp de 17 minute atât la dus categorie și la întors.

Croatul a fost expert analist pentru italienii de la “SkySports” și realiza interviuri, comentarii și analize la Wimbledon unde a ținut să fie cazat într-un hotel de 3 stele împreună cu întreaga echipă a televiziunii care a deținut drepturile TV pentru teritoriul Italiei.

Angajat de Federația Franceză de Tenis după retragerea lui Federer în septembrie 2022, Ljubicic coordonează programul “Ambition 2024”, proiect configurat special pentru Jocurile Olimpice de la Paris de anul viitor când turneul olimpic de tenis va fi organizat la arenele de la Roland Garros.

“Nu înțeleg cu francezii nu mai pot cuceri titluri de Grand Slam. Este ca și cum Real Madrid nu mai câștigă nimic de ani și ani. Într-un fel așa am început și eu cu Roger (n.r. antrenor al lui Federer) care nu mai luase un Mare Șlem de 4 ani. Există atât de mult potențial în Franța pentru că sunt mii și mii de copii și tineri care joacă un tenis bun” este uluit Ljubicic cum o una dintre cele mai puternice și bogate 4 federații de tenis din lume nu mai are campioni în “Marele Șlem”.

Interesant ca Ivan Ljubicic i-a recomandat Maiei Burcescu, recent semifinalistă de junioare sub 14 ani la “Wimbledon”, să se antreneze la școala lui Riccardo Piatti, fostul antrenor al croatului având centrul de tenis la Bordighera, lângă San Remo.

“Am ales Academia lui Nadal pentru că are și o școală încorporată în complexul de tenis, integrată și conexată cu programul de antrenamente dar și cu calendarul de turnee” concluzionează Cristina Sandu plusul oferit de Rafa Nadal la academia lui din Manacor.

“Băiatul cel mic, Eric, s-a înscris, inițial, la un club de tenis aflat separat de Academie dar adiacent ca activitate, . Era prea mic pentru a fi acceptation la academie” evocă Cristian Sandu cum a izbutit să conexeze viața lui Eric la noua condiționare impusă de tenis lui Vlad.

“Am închiriat o locuință iar apoi, părinții noștri, bunciii copiilor au venit la Mancor unde, prin rotație, făceau schimb cu noi. Rămâneau ei în Spania, noi plecam în România la treburile noastre” nu ascunde doamna Sandu “ecuația” prin care a rezolvat naveta din și înspre Spania unde chiria casei costă 2.000 de euro lunar.

Atuurile Academiei lui Nadal!

Antrenamentul de tenis și studiile cuprind cursuri de dezvoltare personală bazate pe valori precum munca grea, umilința, toleranța, răbdarea, respectul, integritatea, disciplina, organizarea și angajamentul.

Toate aceste valori sunt predate în metodica „Cum faci un campion”, conexată la o bază de fundamentare din care nu lipsesc formatarea psihico-fizică sau importanța incalculabilă a nutriției.

În fiecare an, 130 de copii din peste 40 de țări se antrenează la academia “Rafa Nadal”, puștani veniți din Europa – Spania, Germania, Marea Britanie sau Franța, Asia (India, Japonia, China) sau America de Nord (cu precădere din Statele Unite).

Sunt patru (4) programe eșalonate , ierarhizate ca perfomanță și costuri: anual, semestrial, Summer Camp și săptămânal.

Cel mai complet este cel anual – copiii locuiesc în Academia Nadal din septembrie până în iunie și beneficiază de școală, tenis și fitness (scopul este de a maximiza potențialul fiecărui copil într-un centru de înaltă performanță în care este mixat tenisul cu studiile).

După absolvire, copiii au opțiunea de a-și continua pregătirea academică, majoritatea aplicând pentru burse la universități din Statele Unite ale Americii (o bursă costă minimum 35.000 de dolari dar un copil acceptat joacă tenis pentru colegiul sau universitatea respectivă cu bonusuri parțiale sau integrale suportate de instituția dde învățământ respectivă);

Programul semestrial: 29 ianuarie – 20 iunie;
Summer Camp: una sau mai multe săptămâni în lunile iunie, iulie și august;
Programul săptămânal: 1-3 săptămâni în intervalul septembrie – iunie;

Campion al României, Vlad Sandu a preferat să se întoarcă din Spania la București unde se antrenează cu Sliviu Bălan fie pe terenurile “Centrului Național de Tenis”, fie la “Voinicelul”, club patronat de Adrian Marcu și Daniel Dobre, vicepreședinți ai Federației Române de Tenis.

Reporter: Fratele tău, Vlad, a terminat bursa la Academia Nadal și s-a întors în România. Tu ce faci, rămâi în continuare să joci tenis la Manacor ?
Eric Sandu: “Din păcate, da !”

Reporter: Dacă ar fi să iei o lovitură sau ceva din jocul lui Vlad, pentru ce ai opta ?
Eric Sandu: “Scurta !”

Reporter: Care, de dreapta sau de rever ?
Eric Sandu: “Ambele !”

Fratele mai mare al lui Eric a ieșit campion național când era pregătit de Firicel Tomai, fostul antrenor al Simonei Halep și al lui Victor Hănescu lucând, la acea dată și cu Maia Burcescu, amândoi fiind legitimați la “Dinamo” la recomandarea tehnicianului care acum este directorul tehnic al “Federației Române de Tenis”.

Invitat de familia lui Carlos Alcaraz pe centralul de la Wimbledon

Prieten și adversar la turneele din Spania cu fratele mai mic al lui Carlos Alcaraz, Jaime, Eric știe că acesta îl idolatrizează pe austriacul Dominic Thiem. “Domi, Jaime te iubește, ești idolul lui” i-a scris câștigătorul ultimului “Wimbledon” lui Thiem după ce austriacul i-a recomandat micuțului de 12 ani să “joace cu racheta potrivită”.

Reporter: Eric, care este modelul tău ca tenisman ?
Eric Sandu: “Alcaraz și Rafa (n.r. Nadal). Alcaraz este

Reporter: Și de la Rafa Nadal ?
Eric Sandu: “Să nu te dai bătut niciodată ! Niciodată ! Să nu renunși să lupți, să te bați”

Reporter: Cu Rafa Nadal ai interacționat la cât d exult timp petreci tu în academia lui de tenis ?
Eric Sandu: “Am făcut fotografii, am luat autograf. M-am întâlnit o dată cu Rafa prin academie, eram cu un prieten de-al meu. A bătut cuba cu mine”

Reporter: Cu Toni Nadal vorbești des ?
Eric Sandu: “Mă știe doar a făcut o excepție pentru mine de m-a primit atât de mic la academie”

Reporter: Când te întâlnești cu Toni Nadal care este subiectul discuției ?
Eric Sandu: “Mă întreabă cum este jocul meu, dacă termin lovitura cu cotul sus ! De fiecare dată vrea să țtie cum mă simt și cum sunt antrenamentele”
Eric Sandu a vizionat un întreg meci al lui Charlie Alcaraz pe “Centralul” de la “Wimbledon” unde a fost invitatul lui Jaime Alcaraz. “Are o lovitură de dreapta mai bună decât a mea !” a spus zâmbind despre forehandul lui Jaime al treilea spaniol câștigător la Wimbledon după Manuel Santana și Rafael Nadal.

Reporter: Care este cea mai frumoasă amintire cu care rămâi de aici, de la “Wimbledon” ?
Eric Sandu: “Când am intrat pe Centre Court și eram fix lângă jucători (n.r. în spatele scaunelor unde jucătorii âși țin echipamentele și iau loc în pauzele din ghemuri)”

Reporter: Dar cum ai zbutit să intra pe Central ?
Eric Sandu: “Un prieten de-al tatălui meu avea două bilete pe Terenul Central, unul pentru el, altul pentru soție. Numai că soția lui nu a avut timp să vină la Wimbledon și am intrat eu în locul ei”

Reporter: La ce meci ai avut norovcul să intri ?
Eric Sandu: “Meciul lui Alcaraz cu Medvedev din semifinalele masculine. Nu am scăpat niciun punct. Minge cu minge”

Reporter: Ce te-a impresionat la jocul lui Alcaraz ?
Eric Sandu: “Cât de tare accelerează. Lovește puternic și plasat, este mereu lângă minge”

Reporter: Crezi că Alcaraz poate să-l bată pe Djokovic pe iarbă la Wimbledon ? Nole este neînvins de 10 ani aici la Wimbledon !
Eric Sandu: “Alcaraz câștigă, bate ! 5 seturi sau chiar 4. La Roland Garros îl bătea dacă nu se accidenta”

Reporter: La Roland Garros, în semifinală, Alcaraz nu s-a accidental. A făcut crampe pe fond emoțional. Miza era atât de mare, importanța meciului imensă, încât a clacat psihic, mental.
Eric Sandu: “Da, dar Alcaraz nu mai putea să joace !”

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Ce a apărut la mormântul lui Silviu Prigoană, la o zi după înmormântare: 'Nu trebuie să ne fie frică de moarte'
Ce a apărut la mormântul lui Silviu Prigoană, la o zi după înmormântare: 'Nu trebuie să ne fie frică de…
Cristi Chivu, în capul listei! Unde este favorit să devină antrenor
Cristi Chivu, în capul listei! Unde este favorit să devină antrenor
Legenda boxului vs. fenomenul digital: Cum s-au pregătit Mike Tyson și Jake Paul pentru confruntarea anului?
Legenda boxului vs. fenomenul digital: Cum s-au pregătit Mike Tyson și Jake Paul pentru confruntarea anului?
Giani Kiriță dă scorul exact la România – Kosovo și spune pe cine vrea în atac: „Poate să dea și gol!”
Giani Kiriță dă scorul exact la România – Kosovo și spune pe cine vrea în atac: „Poate să dea și…
Cutremur în fotbalul românesc! Încă o echipă este pe cale de dispariţie: „Am adus bani de acasă”
Cutremur în fotbalul românesc! Încă o echipă este pe cale de dispariţie: „Am adus bani de acasă”
Incredibil! Ce au făcut fotbaliştii kosovari în vestiar, în timp ce un stadion întreg îi aştepta. Detalii incendiare după ce au fugit
Incredibil! Ce au făcut fotbaliştii kosovari în vestiar, în timp ce un stadion întreg îi aştepta. Detalii incendiare după ce…
Cum să cureți eficient caloriferele. Trucuri simple pentru a îndepărta praful și murdăria dintre elemenți
Cum să cureți eficient caloriferele. Trucuri simple pentru a îndepărta praful și murdăria dintre elemenți
Este ştirea momentului, toţi românii aşteaptă de decenii aşa ceva
Este ştirea momentului, toţi românii aşteaptă de decenii aşa ceva
BANCUL ZILEI. Ardeleanul: – Domnule doctor, m-o tot durut capul şi mi-o zis cineva că varza murată ar fi foarte bună…
BANCUL ZILEI. Ardeleanul: – Domnule doctor, m-o tot durut capul şi mi-o zis cineva că varza murată ar fi foarte…
Ce măsuri dure ar putea lua Guvernul, după ce Bruxelles a avertizat că economia nu arată bine, iar deficitul se adâncește dramatic
Ce măsuri dure ar putea lua Guvernul, după ce Bruxelles a avertizat că economia nu arată bine, iar deficitul se…
GENIUL matematician, forțat să se CASTREZE chimic pentru că...
GENIUL matematician, forțat să se CASTREZE chimic pentru că...
Ion Ţiriac a plătit o sumă uriaşă pentru un cavou. Ce propunere incredibilă i-a făcut Ilie Năstase
Ion Ţiriac a plătit o sumă uriaşă pentru un cavou. Ce propunere incredibilă i-a făcut Ilie Năstase
Blat făcut de Prigoană și Mihaela?! Silviu nu era de fapt căsătorit, dar avea un 'contract de obligații' cu Mihaela, care nici măcar nu locuia cu el!
Blat făcut de Prigoană și Mihaela?! Silviu nu era de fapt căsătorit, dar avea un 'contract de obligații' cu Mihaela,…
Adio, nu te vom uita! Marele cântăreț ne-a lăsat în lacrimi. Am mai pierdut o legendă
Adio, nu te vom uita! Marele cântăreț ne-a lăsat în lacrimi. Am mai pierdut o legendă
Mike Tyson vs. Jake Paul: Când (ora României) și unde se difuzează online meciul?
Mike Tyson vs. Jake Paul: Când (ora României) și unde se difuzează online meciul?
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Tastatura ce schimbă jocul în materie de personalizare
Tastatura ce schimbă jocul în materie de personalizare
Liga Naţiunilor: România - Kosovo. Meciul a fost abandonat. Jucătorii naţionalei Kosovo nu s-au mai întors pe teren
Liga Naţiunilor: România - Kosovo. Meciul a fost abandonat. Jucătorii naţionalei Kosovo nu s-au mai întors pe teren
Ce indică scurgerile aflate sub mașină? Probleme mai puțin știute
Ce indică scurgerile aflate sub mașină? Probleme mai puțin știute
Regina Întunericului și Adriana Bahmuțeanu, replici dure după întâlnirea în taină cu Honorius Prigoană. Ce și-au spus
Regina Întunericului și Adriana Bahmuțeanu, replici dure după întâlnirea în taină cu Honorius Prigoană. Ce și-au spus
×