Irina Fetecău (25 de ani, locul 250 WTA) a trecut de la agonie la extaz la turneul de la Cluj: a pătruns în finala calificărilor și i-a lipsit numai un set pentru a accede pentru prima oară în acest sezon pe tabloul principal al unei competiții WTA. Irina a vorbit pentru ProSport despre aventura de la Winners Open 2021, dar și despre experiențele trăite într-un sport „inventat de diavol”.
Pentru Irina Fetecău, viața trăită în ritm de tenis reprezintă un adevărat carusel! Victoriile îi oferă senzații unice, dar atunci când singurul sprijin financiar pe care te poți baza vine din partea părinților, o înfrângere doare teribil de tare.
Jucătoarea antrenată de Dragoș Dima – fost component al naționalei de Cupa Davis a României, a debutat cu victorie la turneul WTA de la Cluj, scor 6-1, 7-5 cu Katerina Stewart (SUA, 300 WTA), dar a cedat dramatic în finala calificărilor, 6-4, 3-6, 1-6 cu Seone Mendez (Australia, 269 WTA)! Irina a mărturisit cum se motivează pentru a face față greutăților, dar a dezvăluit și alte lucruri interesante pentru fanii tenisului, inclusiv despre turneul de la Cluj.
Irina, te-ai aflat la un pas de tabloul principal de la Cluj! Cum a fost meciul?
Am fost din nou aprope de tabloul principal, la fel ca și la turneul WTA 500 de la Abu Dhabi! M-a durut că nu am reușit, dar trebuie să trag învățămintele după meci! Am avut o adversară foarte ambițioasă, iar atunci când am scăpat lucrurile de sub control a preluat ea inițiativa și a fost foarte greu de acolo. Cred că am pierdut meciul în setul doi, nu neapărat în decisiv. Dar fiecare meci e o experiență, important e să învățăm, să nu lăsăm lucrurile să treacă, pentru ca data viitoare să fac mai bine!
Ce crezi că ți-a lipsit pentru a ajunge pe tabloul principal atât aici, cât și la Abu Dhabi?
Poate mai mult tupeu în momentele în care adversara a fost jos, trebuie să o mențin acolo, să am eu moralul peste. Cred că asta mi-a lipsit, mai multă inițiativă în acele puncte importante!
Când crezi că vei sparge gheața și vei ajunge pe tablourile principale, pentru că lumea așteaptă asta de la tine!? Anul acesta?
Mă bucur că așteaptă! Cred că e posibil anul acesta, pentru că îmi propun să joc mai multe turnee WTA în perioadă următoare, deci fiecare turneu va reprezenta o șansă pentru mine. Sunt convinsă că va veni și acest tablou foarte curând dacă eu continui să fac lucrurile la fel de serios și la fel de încrezătoare. Sunt foarte aproape, mi-am dovedit de mai multe ori anul acesta că pot obține victorii importante cu jucătoare bine clasate, deci cred că se poate! Totul e să gestionez mai bine acele momente importante.
Îmi poți spune câteva lucruri despre echipa ta?
Lucrez din noiembrie anul trecut cu Dragoș Dima, este antrenorul meu de tenis și sunt foarte bucuroasă de ce a ieșit din această colaborare care inițial era pe termen scurt, dar iată că s-au legat frumos lucrurile și mergem mai departe împreună. Cu preparatorul fizic, Traian Vidrașcu, lucrez din decembrie anul trecut. Deci echipa mea s-a schimbat destul de radical. Îmi dau foarte multă încredere, sunt alături de mine și trebuie să ne ținem de treabă pentru că simt că mai am de muncă.
Este cunoscut faptul că tenisul presupune costuri foarte mari, mai ales pentru o jucătoare din afara Top 100. Tu cum te descurci și cine te susține în acest moment?
Într-adevăr, este foarte greu și cred că am resimțit acest lucru mai tare în timpul pandemiei și după pandemie, când practic eram șomere și nu mai aveam deloc venituri. În acest moment mă susțin doar părinții mei, nu am sponsori, deci chiar vreau să le muțumesc alor mei că sunt alături de mine și că muncesc din greu pentru a-mi oferi toate condițiile. Nu am dus lipsă de absolut nimic până acum, dar nu este ușor într-un mediu în care nu te sprijină nimeni, din păcate! Da, un sponsor ar fi binevenit, dacă e să fiu total sinceră cred că se uită și un pic la vârstă, poate că la 25 de ani nu mă mai consideră o mare speranță. Dar consider că m-am maturizat un pic mai greu și abia acum pot oferi cel mai bun tenis, așa că sunt deschisă și cred că vor veni și colaborări pentru mine dacă joc bine.
Tatăl tău a scris o carte cu titlul „Tenis. Sportul inventat de diavol”. Tu ești de aceeași părere?
Într-o zi cum a fost cea de ieri, da (râde)! Dar tenisul te duce și pe cele mai înalte culmi… De exemplu, aici am fost fericită că am învins o jucătoare bună în primul tur, mă simțeam în al nouălea cer. Iar apoi am trăit o dezamăgire după ce am pierdut. Deci tenisul e un sport care te consumă foarte mult din punct de vedere emoțional, dar în același timp mi-a oferit bucurii imense pe care nu știu dacă le-aș fi obținut cu un alt job. Nu știu dacă sunt 100% de acord cu tata, dar el a văzut lucrurile din perspectiva unui părinte care a trăit totul pe margine și care a suferit, avem o relație foarte apropiată și simte foarte mult ceea ce simt și eu și își dorește enorm să fiu sus. Dar recomand cartea tuturor celor care vor să își dea copiii la tenis pentru că prezintă tenisul real!
Cum ai ajuns să faci echipă cu Miriam Bulgaru în proba de dublu?
Am mai jucat în trecut o dată sau de două ori și ne-am simțit bine pe teren. Suntem prietene bune și în afară și mie îmi place să joc la dublu cu persoane cu care am o relație bună, care îmi dau liniște și încredere! De aceea ne-am hotărât să încercăm împreună. Eu am jucat mai mult simplu anul acesta, pentru că aveam probleme fizice și trebuia să fac recuperare, nu mai puteam juca și dublu Dar aici, fiind un turneu WTA și dat fiind că mi s-a oferit această șansă, pentru care le mulțumesc organizatorilor, am zis să încercăm!
Ultima întrebare. Ce impresie ți-a lăsat turneul WTA de la Cluj?
E un turneu organizat excelent! Am auzit multe jucătoare în vestiar care lăudau turneul, deci vă spun din interior. Îmi pare bine că au această părere la noi acasă! Eu mă aflu pentru prima oară în Cluj-Napoca și chiar am venit cu plăcere, m-a surprins plăcut totul aici! Am jucat mai multe turnee WTA și chiar acesta se ridică la înălțime, este chiar peste alte competiții la care am jucat.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER