Wozniacki și o ecuație complexă în start de sezon: de la bravură, la procesul de învățare în a gestiona viața cu o boală autoimună. Ce impact are înfrângerea de la Auckland în duelul de la distanță cu Halep & Co.
Ziua de grație a Biancăi Andreescu i-a tulburat apele numărului trei mondial, Caroline Wozniacki. Primul meci pierdut pe teren de daneză în fața unei jucătoare din afara Top 150 WTA în trei ani, de la optimea cedatată la limită, la Doha, în februarie 2016, în fața Elenei Vesnina, riscă să o coboare pe fata lui Piotr de pe podiumul WTA chiar înainte ca aceasta să înceapă cursa de apărare a trofeului de la Australian Open.
Daneza va pierde, luni, 150 de puncte în clasamentul mondial, iar Naomi Osaka o poate depăși dacă va ridica deasupra capului trofeul la Brisbane. Învingătoare, joi, cu 3-6, 6-0, 6-4 în fața Anastasijei Sevastova, japoneza va juca în semifinale cu Lesia Tsurenko, apoi ar putea da în finală peste Karolina Pliskova. Evident, rocada între pozițiile 3-4 în clasamentul mondial nu schimbă decisiv lucrurile în vederea tragerii la sorți a tabloului de la Melbourne
Caroline Wozniacki este una dintre cele trei jucătoare din Top 15 care nu vor juca turneu oficial săptămâna viitoare, astfel încât daneza va începe Australian Open-ul cu o singură victorie în meciurile oficiale pe 2019 – o situație neobișnuită pentru ‘Caro’, care în ultimele sezoane fie a reușit un parcurs până în fazele finale la turneul de pregătire a Open-ului Vesel, fie a jucat în ambele săptămâni ale startului de an. 2019 va avea, astfel, un start la fel de atipic precum a fost și intersezonul.
Diagnosticată cu artrită reumatoidă chiar înainte de US Open, daneza a renunțat de la pictorialele sexy și și-a asumat o misiune de ‘raise awareness’ în privința acestei boli autoimune, cu o răspândire destul de mare. „Am șansa de a avea la dispoziție o platformă impresionantă datorită sportului în care activez pentru a face diferența. Simplul fapt că am anunțat diagnosticul a ajutat mult. Au fost mulți oameni care mi-au transmis că se confruntă cu aceeași problemă. Este un pas mic înainte, mi-a fost greu, în unele zile este mai greu, dar, în general, mă simt bine„, a declarat Wozniacki.
„Plecând de acasă spre un nou sezon, am avut puțin timp să reflectez asupra unui 2018 nebun. Să fiu diagnosticată cu artrită reumatoidă, după ce m-am luptat fizic luni întregi, mi-a lansat o nouă provocare de a depăși totul și o nouă misiune de a atrage atenția asupra afecțiunii mele. Să vină 2019, sunt pregătită!„, a scris Wozniacki pe rețelele de socializare, păstrând tonalitatea serioasă. În ultimele șase luni de zile, daneza a trebuit să învețe să gestioneze o boală care i-a dat dureri insportabile, până într-acolo încât uneori să nu poată să ridice mâinile deasupra capului.
Astfel, ecuația este mult diferită față de anii precedenți, iar deținătoarea trofeului de la Australian Open nu ajunge în condiții ideale la startul cursei de apărare a titlului.
„Vreau să fiu o fiică bună, o logodnică bună și vreau să fiu o jucătoare de tenis grozavă. Dar nu mă pot gândi prea departe, îmi stabilesc obiective pe termen scurt. Pentru mine este important să știu că pot să gestionez boala și că pot fi în continuare o atletă de top. Te crezi cea mai sănătoasă și cea mai puternică și nu crezi că ți s-ar putea întâmpla așa ceva. Dar, aici nu există discriminare, nu contează dacă ești tânăr sau bătrân„, a punctat Caroline Wozniacki într-un interviu pentru Vogue.
Săptămânile următoare vor arăta nu doar cum se mai prezintă jocul danezei, ci și cum va reuși Caroline Wozniacki, în vârstă de 28 de ani, să gestioneze noua situație de viață.