Sezonul european de zgură debutează duminică, în ziua de Paște, cu un super-tablou principal de simplu la Monte Carlo: Rafael Nadal, jucătorul cu opt titluri pe suprafața roșie a celui mai cochet turneu de tenis din circuitul ATP, și Novak Djokovic, liderul mondial care a oprit supremația din Principat a spaniolului, în 2013, au fost trimiși la tragerea la sorți pe aceeași jumătate de tablou. Roger Federer răsuflă ușurat, pe jumătatea inferioară, din postura de favorit doi, ferit de nemesis-ul său, dar și cu speranța că, în cazul în care nu apar surprize, semifinala mult mai complicată din partea superioară îi va ușura misiunea într-un meci cu trofeul pe masă pentru completarea setului de turnee Masters 1000. Până la ultimul meci însă, sarcina elvețianului în sferturi nu este deloc facilă: calculele hârtiei proiectează rejucarea finalei din 2015 – meciul cu iz de campionat național al Elveției, Wawrinka – Federer.
Djokovic, adversari nervoși pentru debut și toată energia canalizată către o semifinală cu potențial impact psihologic uriaș
Liderul mondial, Novak Djokovic, aflat în cursa pentru cucerirea unui al patrulea titlu Masters 1.000 consecutiv, după succesele de la Paris, Indian Wells și Miami, începe împotriva temperamentalilor Almagro, apoi Gulbis. Marin Cilic este adversarul pe care calculul hârtiei i l-ar trimite în sferturile de finală, deși Jo Wilfred Tsonga ar putea fi un jucător care să se strecoare pe lângă croat. Sârbul are o serie de 13 victorii consecutive În meciurile oficiale, iar semifinala cu Rafael Nadal este un meci cu potențial uriaș, care cu siguranță aprinde imaginația fanilor, în condițiile în care sârbul este obsedat de câteva sezoane de titlul lipsă de la Roland Garros. Pentru Nadal, duelul din semifinale cu Djokovic ar putea veni prea devreme în drumul său către forma maximă, iar Djokovic are experiența unui 2013 în care victoriile din turneele premergătoare nu i-au adus și marele premiu, însă cu un asemenea derbi, sezonul de zgură nu poate începe decât cu scântei.
14-4 în favoarea ibericului este scorul întâlnirilor directe pe zgură Nadal – Djokovic. În 2014, scorul este 1-1, iar începând din 2011, bilanțul arată 5-4 pe zgură pentru Rafa
Nadal n-are noroc la tragerea la sorți pe sfertul al doilea de tablou
”Este sezonul de zgură pe care îl încep de la cel mai slab nivel, din întreaga carieră„, a declarat Rafael Nadal înainte de deplasarea de la Monte Carlo. Căzut pe locul cinci al clasamentului ATP, Rafael Nadal caută, pe de o parte, să depășească criza de încredere care l-a încurcat în primele luni ale sezonului 2015, provocându-i înfrângeri necaracteristice, cu multe oportunități ratate și victorii scăpate printre degete, după câștigarea lejeră a primului set, iar pe de altă parte, să revină în Top 4 al clasamentului mondial, pentru a evita un traseu inutil de complicat la principalul turneu de obiectiv al sezonului – Roland Garros. „Rafa are nevoie de o doză de noroc pentru a-și reintra în ritm, de o victorie mare, apoi de câteva succese legate. Nu se va mulțumi cu nimic mai prejos de cel mai înalt nivel al său„, a completat Toni Nadal, unchiul și antrenorul campionului de la Roland Garros, cu ocazia lansării celei mai recente cărți despre tenis. Norocul nu a fost însă de partea sa la tragerea la sorți: după un început de turneu, în turul doi, în fața învingătorului duelului dintre Dominic Thiem și Lucas Pouille, Nadal are un posibil „rendez-vous” cu incomodul gigant John Isner, singurul om care l-a împins în cinci seturi la Roland Garros și genul de jucător care nu îi permite spaniolului să își găsească ritmul. Pentru Nadal, urmează o reeditare a sfertului de finală din 2014, pierdut în fața lui David Ferrer în minimum de seturi chiar pe centralul de Monte Carlo.
Milos Raonic, outsider-ul cu statut de favorit
În absența lui Andy Murray, dar și a finalistului-surpriză de la Mastersul de la Madrid – Kei Nishikori, Milos Raonic (6 ATP, dar al patrulea pe lista capilor de serie) are în față un culoar nesperat pentru o primă performanță semnificativă la un turneu de 1.000 de puncte înafara continentului american, pe zgură. Canadianul îl are pe sfertul său pe Tomas Berdych (favorit 6), un alt jucător care nu pune zgura în topul suprafețelor favorite. Sfertul al treilea de tablou este însă presărat cu jucători mai obișnuiți cu suprafața roșie dar cu clasament mai slab decât „greii” secțiunii, care le pot pune probleme celor doi favoriți: Tommy Robredo, Bautista Agut sau Andreas Seppi, mai ales în primul turneu pe „pământ”.
Federer își poate lua două revanșe în câteva zile
Elvețianul, venit pentru al doilea an consecutiv la turneul pe care, în repetate rânduri a ales să îl sară din program, poate răsufla ușurat cu un meci de debut proiectat cu Jeremy Chardy, tenismen fără victime notorii în marile meciuri, apoi beneficiază, pe hârtie, de două oportunități de a crește gradual jocul și nivelul adversarilor, cu o ușoară relaxare în semifinală pentru un final în forță. Gael Monfils este adversarul programat a-i da replică în optimi, cel care l-a „electrocutat” în duelul direct din ultimul act al Cupei Davis, Franța – Elveția, înainte de rejucarea finalei dureroase din 2014, cu prietenul, conaționalul și acum rivalul Stan Wawrinka, cel care i-a refuzat singurul trofeu Masters care îi lipsește din palmares. O semifinală cu Milos Raonic, un adversar pe care elvețianul îl domină cu lejeritate, este un motiv suficient pentru a considera că elvețianul a fost protejat la tragerea la sorți.
Roger Federer a explicat că joacă la Monte Carlo pentru că are nevoie de meciuri în picioare pe suprafața roșie
Interesantă pe sfertul lui Federer este prezența „puțtiului-minune” al circuitului ATP, Borna Coric, și duelul acestuia din primul tur cu Dolgopolov, inconstantul ucrainian cu lovituri atipice în circuit.
Dueluri de urmărit în primul tur:
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER