Bianca Andreescu și-a trecut numele, duminică, pe lista jucătoarelor care au în palmares un trofeu în seria Premier Mandatory. La 18 ani, canadianca de origine română este cea mai tânără câștigătoare în această categorie de turnee, introdusă în tenis în 2009. Andreescu a impresionat cu maturitatea arătată în joc și cu stilul smart-tennis etalat, iar în finală a recuperat un break la scorul de 2-3 în setul decisiv pentru a o învinge apoi pe Angelique Kerber, 6-4, 3-6, 6-4.
Mesajele de felicitare au curs pe rețelele de socializare, Nadia Comăneci, Rod Laver, Darren Cahill, Patrick Mouratoglou, Alexandra Dulgheru și mulți alții împărtășind momentul bucuriei Biancăi Andreescu. Iată câteva exemple numai bune de pusă în ramă:
1. Verdictul legendarului Laver
Australianul Rod Laver, singurul tenismen care a reușit de două ori Grand Slam-ul în tenisul masculin, în proba de simplu (câștigarea celor patru turnee de Mare Șlem într-un sezon), a fost oaspetele de onoare al lui Larry Ellison la ediția 2019 a turneului de la Indian Wells. Laver a fost succint după victoria Biancăi Andreescu, însă cuvintele sale cântăresc enorm.
„S-a născut o stea. Felicitări, Bianca Andreescu. Ce luptătoare ești”, a scris Laver pe Twitter.
A star is born, congratulations @Bandreescu_ what a fighter you are. — Rod Laver (@rodlaver) 17 martie 2019
A star is born, congratulations @Bandreescu_ what a fighter you are.
— Rod Laver (@rodlaver) 17 martie 2019
2. Predicția lui Darren Cahill
Antrenorul care a dus-o pe Simona Halep pe prima poziție WTA, dar și către primul titlu de Mare Șlem al carierei, a aplaudat calitatea jocului din finala de peste două ore a primului turneu Premier Mandatory al sezonului 2019, a salutat victoria Biancăi Andreescu și a anunțat totodată că acesta este doar începutul.
„Primul (n.r. – titlu) dintre multe, cu siguranță”, a scris și Cahill pe Twitter.
Well done ladies. A hell of a women”s final 👠Heck of a WTA tournament actually. Congrats Bianca. 1st of many for sure. — Darren Cahill (@darren_cahill) 17 martie 2019
Well done ladies. A hell of a women”s final 👠Heck of a WTA tournament actually. Congrats Bianca. 1st of many for sure.
— Darren Cahill (@darren_cahill) 17 martie 2019
3. Binecuvântarea Nadiei
O figură iconică pentru cele două țări care o au cel mai drag la inimă pe Bianca Andreescu – România părinților și Canada natală, Nadia Comăneci a ales tot Twitter-ul pentru a o felicita rapid pe noua senzație din WTA. Prezentă în ultimii ani la mai multe partide ale Simonei Halep pe continentul nord-american, dar și în tribunele acum inaccesibilelor Arene BNR, „Zeița Nadia” a savurat din nou un meci de tenis de cel mai înalt nivel.
„Incredibilă finala. Felicitări, Bianca Andreescu”, a scris cea care devenea, la Montreal, în 1976, etalonul perfecțiunii în gimnastică, după ce a primit nota zece pentru exercițiul la paralele.
Amazing @IndianWellsCA women finals @AngeliqueKerber and @Bandreescu_ …. congrats @Bandreescu_ — Nadia Comaneci (@nadiacomaneci10) 17 martie 2019
Amazing @IndianWellsCA women finals @AngeliqueKerber and @Bandreescu_ …. congrats @Bandreescu_
— Nadia Comaneci (@nadiacomaneci10) 17 martie 2019
4. Mouratoglou a numit „arma letală”
Bianca Andreescu a arătat pe teren că este o jucătoare extrem de cerebrală, dar mai ales cu multe variante de joc câștigătoare. Canadianca a încheiat finala cu Kerber cu exact 100 de puncte câștigate, iar dintre acestea, 44 au fost „winners” (lovituri câștigătoare). La 18 ani, Bianca a luat partida pe cont propriu și a decis de una singură, per total, soarta a 75 de schimburi de mingi (44 lovituri câștigătoare, 31 greșeli neforțate). De partea cealaltă, Kerber, o veterană galonată care știe toate trucurile defensive pentru a mai trimite, frustrant, încă o minge și încă o minge înapoi, a avut o statistică îngrijită și – lucru remarcabil! – cu același tip de bilanț pozitiv (16 winners, 10 UEs).
Bianca Andreescu nu este însă o Jelena Ostapenko pe terenul de tenis, chiar dacă numărul loviturilor câștigătoare și agresivitatea dreptei ar putea sugera altceva. „Smart-tennis” este sintagma care descrie perfect jocul lui Bibi, o jucătoare care s-a prins, la un moment dat, într-un schimb de reveruri în lung de linie cu Kerber, care a găsit scurte eficiente, dar care, mai ales, a strălucit cu dreapta. Antrenorul i-a amintit în momentul ciritic al setului decisiv să fie mereu pregătită să lovească forehandul în lung de linie, la fel ca în primul set. Patrick Mouratoglou, antrenorul Serenei Williams, a avut și el ceva de spus despre dreapta Biancăi, duminică seară.
„Unghiurile pe care le obține cu forehandul sunt o armă letală”, a anunțat Mouratoglou.
That forehand angle of Bianca Andreescu is a lethal weapon. — Patrick Mouratoglou (@pmouratoglou) 17 martie 2019
That forehand angle of Bianca Andreescu is a lethal weapon.
— Patrick Mouratoglou (@pmouratoglou) 17 martie 2019
5. Mereu pitorescul Brad Gilbert
Un nume greu în industria tenisului, Brad Gilbert s-a minunat de cele reușite de Bianca Andreescu.
„Doamne, Dumnezeule, ce victorie incredibilă pentru Bianca Andreescu. Bun venit pe scena mare„, a punctat omul care a inventat porecle pentru mai toți jucătorii de top din WTA și ATP.
Holy Toledo what amazing 😉 win for Bibi Andreescu @Bandreescu_ after excellent pep talk from coach, welcome to the big time your @BNPPARIBASOPEN champion 💪👊ðŸ‘🎾 🌵 — Brad Gilbert (@bgtennisnation) 17 martie 2019
Holy Toledo what amazing 😉 win for Bibi Andreescu @Bandreescu_ after excellent pep talk from coach, welcome to the big time your @BNPPARIBASOPEN champion 💪👊ðŸ‘🎾 🌵
— Brad Gilbert (@bgtennisnation) 17 martie 2019
6. Reacție frumoasă a prințesei-detronate, Eugenie Bouchard
Bianca Andreescu a confirmat, o dată în plus, că este jucătoarea numărul unu a Canadei. După ce o depășise pe Bouchard în clasamentul WTA după primele două finale jucate în 2019, Bibi a pătruns în Top 25 punând aproape 50 de poziții distanță față de fosta membră Top 10, care a impresionat însă în ultimul timp mai mult în fața aparatelor de fotografiat decât pe teren. Mai mult, Bianca a reușit să o surclaseze pe „Genie” și într-o altă pivință: tânăra cu origini românești are acum în palmares un trofeu mult mai prețios decât Bouchard, care, în întreaga carieră, deși are o finală de Grand Slam disputată, nu a reușit să câștige decât un titlu International (Nurnberg, 2014).
Bouchard a redistribuit o postare WTA și și-a dat „OK”-ul.
👌ðŸ¼ðŸ‘ŒðŸ¼ðŸ‘ŒðŸ¼ https://t.co/FiXVoeJ2kC — Genie Bouchard (@geniebouchard) 17 martie 2019
👌ðŸ¼ðŸ‘ŒðŸ¼ðŸ‘ŒðŸ¼ https://t.co/FiXVoeJ2kC
— Genie Bouchard (@geniebouchard) 17 martie 2019
7. Alexandra Dulgheru ne-a amintit că Bianca simte românește
Bianca Andreescu le-a adresat fanilor săi veniți în tribunele uriașei arene de la Indian Wells cu steaguri românești câteva cuvinte în limba română în finalul ceremoniei de premiere.
Printre jucătoarele care s-au grăbit să o felicite pe Bianca Andreescu s-a numărat Victoria Azarenka, dar nu și Simona Halep, care, prezentă deja la Miami, a postat doar despre nou-inaugurata locație – Hard Rock Stadium și despre antrenamentele sale, lăsând impresia că nu a remarcat performanța Biancăi. Din tabăra României, felicitările au venit de la mereu volubila Alexandra Dulgheru.
„Multe felicitări Bianca pentru tenisul superb și pentru performanța de la Indian Wells. Mă bucur că este și româncă”, a scris Așexandra Dulgheru, pe Facebook.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER