Compania Națională de Investiții (CNI) este extrem de activă în perioada stării de urgență prelungite cu încă 30 de zile din cauza pandemiei de coronavirus. Se muncește pe toate stadioanele ridicate cu bani de la Guvernul României, dar și pentru realizarea licitațiilor. Mai nou, CNI a lansat licitația pentru realizarea documentației pentru sala polivalentă de 16.000 de locuri de la Timișoara, care se va realiza pe terenurile de antrenament din spatele Stadionului ”Dan Păltinișanu”. Primarul Timișoarei a făcut publică vestea în binecunoscutul său stil bombastic. Dincolo de exagerări ale politicienilor, doar pentru aceste acte, statul va aloca aproape un milion de lei!
Licitația a fost publică în Sistemul Electronic de Achiziții Publice. Așadar, banii există. ”Țineți-vă bine. CNI a publicat pe SEAP anunțul pentru achiziția serviciului de întocmire studiu de pre-fezabilitate, studiu de fezabilitate și alte studii tehnice pentru obiectivul de investiții Sala polivalentă de 16.000 de locuri. Acest obiectiv pentru care am luptat atât! 8 ani l-am avut pe agendă și a fost un obiectiv prioritar. La început mă gândeam la 14.000 de locuri, dar specialiștii au ajuns la concluzia că din punct de de vedere tehnic și economic, capacitate mai optimă este de 16.000 de locuri. Iată că s-a ajuns la lansarea licitației, care sigură, este lansată când există fondurile necesare. Vom avea parte de cea mai mare sală din țară. Mult mai mare ca oricare alta. Când va fi gazda, vom putea găzdui concerte și evenimente sportive de cel mai înalt nivel, la scară planetară”, a anunțat primarul Timișoarei, Nicolae Robu.
Pentru sală, primăria timișoreană a dat terenul, cu titlu gratuit. De asemenea, va suporta costul de racordare la utilități. Tot autoritățile locale timișorene au mai plătit studiul geo și studiul topo, realizate deja. Pentru studiul de pre-fezabilitate, studiul de fezabilitate și alte studii necesare, CNI pune la bătaie suma de 940.800 de lei.
”Noi am făcut deja studiul geotehnic și ridicarea topo 3D. Tot ce trebuia făcut s-a făcut de la mare adâncime, pentru a avea un studiu geotehnic cum o cer standardele actuale. Suntem în linie dreaptă. CNI este compania care gestionează aceste lucruri. Suntem în foarte bună legătură, comunicăm foarte bine și ne sprijinim pentru a ajunge să avem acest obiectiv făcut”, a mai explicat Nicolae Robu.
Aparent, o mare veste pentru Timișoara. Totuși, ”calendarul” licitației le spune iubitorilor de sport și concerte că vor mai avea mult de așteptat. Termenul de depunere al ofertelor este 22 mai, ora 15. Apoi, mai durează puțin până se anunță câștigătorul licitației. Termenul de realizare a studiului de pre-fezabilitate este de 60 de zile, iar, apoi, pentru studiul de fezabilitate și alte studii conexe, mai există un termen de 120 de zile.
Așadar, dacă se desemnează câștigătorul și se semnează contractul în iunie, firma care va câștiga întocmirea documentației mai are 180 de zile, adică șase luni, să termina treaba. Așadar, până în decembrie, aproximativ. Apoi, ar urma licitația pentru proiectarea și execuția sălii, în 2021. Asta în cazul în care licitația nu va fi contestată.
Pentru polivalentă de mare capacitate, promisă de Carmen Tocală, la acea vreme secretar de stat, Timișoarei încă din 2012, s-a dus o mare luptă politică.
Autoritățile locale, liberale, doreau, evident, sala în oraș, lângă stadion. Autoritățile județene, pesediste, doreau sala în comuna periurbană Giroc, după ieșirea din Timișoara. Gurile rele spuneau că social-democrații aveau interese imobiliare în zona comunei unde primarul este și el din PSD.
În toamnă, Viorica Dăncilă, încă premier, a venit în vizită la Timișoara și de lângă președintele CJ Timiș, social-democratul Călin Dobra, a anunțat că sala se va face în oraș, așa cum a dorit Robu!
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER