Trei zile din viața unui șahist bătrân. Ultima partidă a lui Dan Bondoc

This browser does not support the video element.

„Să mai mă țin de șah? Cât să mă mai țin, până mor? Cum? Dacă joc, nu mor? Ehe, toți murim! Toți, absolut!” Bătrânul își întoarce ochelarii uriași, de hipster, cu dioptrii rămase mult în urma vederii, și pare că e gata să se prăbușească în interior. Tresare însă, ca străbătut de un fior, când interlocutorul îl anunță că urmează concursul din mai. O clipă și nenorocirea iminentă e înlăturată: acum trebuie să se pregătească, să fie în formă pentru turneul din mai. Nu are timp acum să moară.

Maestrul FIDE Dan Vladimir Bondoc are acum 81 de ani. Opt decenii de mutări greșite pe tablă și în viață. De eșecuri, de victorii scăpate printre degete, de speranțe mereu năruite. Într-un fel, Bondoc e însăși Înfrângerea asumată din noi toți. Înțelege și acceptă cu deznădejde ce i se întâmplă. Dar asta nu-l împiedică să-și povestească plin de vervă permanenta cădere. Ghinioanele, divorțul, singurătatea, bolile, ocaziile ratate, toate sunt aici, descrise cu amănunte, pentru că „eu mereu am jucat ofensiv, numai pe atac. Îmi place să fac spectacol. Sunt un showman!”. Să fii comentatorul live al propriului tău destin, ăsta da, show!

Cumva, nu se știe cum, păstrează incredibila capacitate de a mai genera și acum, când a rămas doar cu Regele pe tabla vieții, scenarii fericite. Care, invariabil, nu se împlinesc, pentru că, dacă ați uitat, el e omul care a pierdut partida.

Tocmai pentru că e reală, povestea lui Bondoc nu poate avea happy-end, deși, iată, veți vedea, a ajuns subiect de film.

TIFF, șahul și frica de moarte

Anonimul maestru Bondoc și neîntreruptul său șir de înfrângeri au devenit mai întâi, în 2012, subiect de primă pagină în „Weekend Adevărul”. Iar acum, pe 5 iunie, ajung, în sfârșit, acolo unde le e locul: sub lumina reflectoarelor. Dan Vladimir Bondoc este primul șahist din România despre care s-a făcut un documentar selecționat la TIFF.

Filmul „Bondoc” este despre șah, despre singurătate, despre gânduri, despre pesimism, despre moarte, despre speranță. Despre viață. Mihai Voinea, jurnalistul care l-a întâlnit pe Vladimir Bondoc într-o după-amiază de mai a lui 2012, spune că n-a avut niciodată de-a face cu un om atât de aproape de definiția cuvântului „personaj”. „În ziua aia nu aveam ce face la redacție și m-am dus la un concurs de șah pentru veterani. Am rămas fascinat de el din prima clipă. Îl înfrunta pe marele maestru internațional Mihai Șubă la masa numărul 1. Și, în timp ce se gândea la următoarea mutare, își striga frica de moarte”, povestește ziaristul.

Bondoc a împânzit Internetul

De atunci au trecut trei ani. Bondoc are aceiași ochelari uriași, sănătatea i s-a mai șubrezit, iar groaza de viitorul negru și planurile pentru următoarele concursuri continuă să se împletească. În 2012, la prima întâlnire cu reporterii, visa să meargă în Grecia și să câștige Campionatul Mondial de șah pentru veterani. Un an mai târziu, jurnaliștii l-au găsit făcând planuri să câștige turneul organizat în memoria prietenului mort de 30 de ani, Victor Ciocâltea.

A fost momentul potrivit pentru el să urce sub reflectoare. Trei zile din viața unui șahist bătrân, cum să poți rata așa ceva? Spune Voinea, autorul regiei și scenariului, alături de Cristi Delcea și Mihai Mincan: „Tot ce am tras a fost dintr-o singură bucată. Fără duble, fără replici stabilite dinainte. Trei zile am mers cu el și cu cameramanul și l-am filmat. La final, aveam marfă pentru 5 ore. Nici nu știam ce să tăiem. A fost aproape ca un reality-show. Vă vine să credeți că n-a avut deloc trac? Părea că nici nu simte camera de filmat”.

Bondoc tocmai făcuse nonșalant pasul spre viitor. Intrase în mileniul trei, cu toate planurile lui suprapuse de-a valma, într-o încâlceală contradictorie: personajul real Dan Vladimir Bondoc nu a putut veni acum la Cluj, închis în casă de bolile bătrâneții, dar avatarul său are pagină pe Facebook, a împânzit „Vimeo” cu trailere care strâng like-uri și share-uri, iar vineri va ține oamenii țintuiți în fotoliile cinematografului „Victoria”, unde de la ora 15:00 va avea loc premiera documentarului.

Ultima mutare îl găsește pe Bondoc în ofensivă.

Publicat: 01 06. 2015, 22:34
Actualizat: 02 06. 2015, 11:26