Hocheiul românesc iese din nou în evidență prin non-performanță, după ce în urmă cu aproximativ două luni a încropit o echipă națională după bunul plac al unora și s-a făcut de râs la Campionatul Mondial: retrogradare cu „șut” în Grupa IIA (lumea a treia valorică, eșalonul patru), cu un golaveraj 8-32! De această dată, Federația Română de Hochei pe Gheață s-a remarcat printr-un scandal intern, plecat de la semnalarea a două meciuri trucate pe un cont personal de Facebook.
În februarie 2015, arbitrul internațional Adrian Cosmin Topârceanu semnala următoarele:
După acea postare a urmat o adevărată telenovelă, cu suspendări și ridicări de suspendări ale arbitrului pe parcursul unui an și 3 luni. Ultima decizie este cu adevărat șocantă: 3 ani de suspendare pentru părerile emise pe Facebook în februarie 2015! Adrian Cosmin Topârceanu susține că măsura Biroului Federal este abuzivă, neconformă cu regulamentele, astfel că în primă instanță a înaintat memorii către conducerea forului de specialitate și către Ministerul Tineretului și Sportului.
„Începând cu martie 2015 am fost suspendat de trei ori de către Biroul Federal al FRHG din activitatea hocheistică, pentru aceleași fapte și de fiecare dată în același mod: fără ca măcar să mi se comunice decizia de suspendare, fără să mă treacă prin comisiile disciplinare, fără să știu care sunt faptele de care sunt acuzat, fără a putea să-mi exercit dreptul la apărare. Mi s-a impus o suspendare a cărei limită (3 ani) depășește maximul permis de regulament (1 an) și mi s-a interzis să particip la orice activitate hocheistică. De fiecare dată când a fost nevoie de mine (la Campionatele Mondiale, în campionatul național) Comitetul Executiv mi-a ridicat suspendarea, cât să arbitrez, ca apoi să aflu „pe surse” ca sunt din nou suspendat de către Biroul Federal. Sunt singurul arbitru român care s-a întors de la Mondiale consecutiv cu două săgeți în sus, ceea ce arată performanța mea sportivă, am arbitrat impecabil finala Cupei României, toate meciurile de play-off din cadrul campionatului și nu am avut nicio abatere sau greșeală. Tot „pe surse” am aflat că motivul suspendării mele este o declarație pe care am făcut-o pe profilul personal de Facebook referitor la modul dubios în care s-au desfășurat două meciuri din Campionatul Național. Ori, suspendarea pentru astfel de declarații nici măcar nu e posibilă conform regulamentelor! Am de gând să contest aceste acțiuni neregulamentare ale Biroului Federal folosind toate căile de atac disponibile, inclusiv în instanțele românești și internaționale, dacă e cazul. Consider că articolul de regulament în baza căruia am fost suspendat este contrar Legii 69/2000 a educației fizice și sportului și statutului IIHF, întrucât acordă Biroului Federal drept de control absolut asupra corpului arbitrilor și oricărui proces disciplinar. Acest lucru este inaceptabil”, au fost declarațiile arbitrului suspendat.
ProSport a încercat să stea de vorbă cu mai mulți oficiali ai FRHG pe acest caz, dar nu au putut fi contactați: telefoane închise sau nu au răspuns. A reușit să stea de vorbă doar cu Ioan Martin, antrenorul echipei Sportul Studențesc și membru în Biroul Federal. De altfel, tocmai oficialul „studenților” a propus o suspendare a arbitrului … pe 5 ani!
„Suspendarea este regulamentară, poate fi chiar și pe viață. Există o prevedere în statut conform căreia oficialii nu au voie să facă declarații de acest gen nici măcar pe site-urile de socilaizare. Nu se cade să faci asemenea afirmații fără probe. Inițial i s-a ridicat suspendarea pentru că a zis că vine cu probe, dar ne-a tot plimbat, iar acestea nu au mai fost prezentate. El a fost suspendat și din Biroul Federal din care făcea parte. Ce, suntem proștii lui? Ca arbitru și membru al Biroului Federal nu ai cum să dai în federație, să spui că sunt meciuri trucate fără probe. Adunarea Generală o să ratifice pedeapsa, el poate să amenințe cu procuratura, cu IIHF, cu cine vrea. Este incalificabil ce a făcut acest domn Topârceanu și se poate lăsa și cu un proces. Până la 3 ani nu se prescrie cu nimic”, a susținut Ioan Martin.
Conform ședinței Biroului Federal din 27 aprilie, arbitrul a fost suspendat conform prevederilor Statutului FRHG articolul 93, punctele 1 și 2:
În apărarea lui, Adrian Cosmin Topârceanu a evidențiat ilegalitatea Statutului FRHG în memoriul trimis la forul de specialitate și la MTS:
„ART. 93 – SANCTIONAREA OFICIALILOR
93.1. Biroul federal poate hotarî suspendarea, cu efect imediat si interdictiile prevazute în regulamentul disciplinar, a „oficialilor” legati prin Statut si regulamentele FRHG, pentru nerespectarea abuziva si repetata a acestora, precum si pentru încalcarea disciplinei si eiticii sportive.
93.2. Pentru abateri grave, oficialii pot fi exclusi din activitatea hocheistica de catre biroul Federal al FRHG.”
Desi, in absenta oricarei actiuni disciplinare, nu stiu care sunt abaterile grave de care sunt acuzat si nici care sunt acele fapte care ar fi putut incalca disciplina si etica sportiva, va reamintesc faptul ca prin prevederile Statutului FRHG nu se poate deroga de la prevederile obligatorii ale legii si nu pot fi ignorate garantiile procesuale stabilite in Legea 69/2000 in art. 47, invocat la punctul anterior. Art. 93 este complet discretionar si confera Biroului Federal al FRHG puteri nelimitate asupra oficialilor, reprezentand un instrument „legal” prin care acestia pot fi intimidati si amenintati cu suspendarea daca nu se supun informal deciziilor acestui organ executiv”
Biroul Federal a decis inclusiv suspendarea lui Dumitru Trandafir din funcția de președinte al Colegiului Central de Arbitri până la Adunarea Generală. După părerea arbitrului Topârceanu, „această măsură este o presiune a Biroului Federal care o pune pe CCA, poate pentru a schimba anumite decizii pe viitor”.
Cazul pare destul de complicat și este greu de presupus cum va fi soluționat. Buna credință, interesul sportului și libertatea de exprimare nu par a fi însă „instrumentele” care guvernează acest sport în România, cel puțin nu după cele relatate de arbitrul Cosmin Topârceanu. Și până la urmă, oglinda fiecărei federații sunt rezultatele. E de prisos să mai catalogăm acel 8-32 înregistrat la Campionatul Mondial de seniori de la Zagreb, din luna aprilie, în Divizia IB.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER