Un caz ULUITOR la Cluj!** Un reprezentant al României la Jocurile Paralimpice, umilit în ultimul hal la un cinema
Unul dintre reprezentanții României la Jocurile Paralimpice în proba de tenis de masă, Makszin-Roman Dacian Eneea, a declarat că, împreună cu alți colegi imobilizați în cărucioare cu rotile, au fost umiliți la un cinematograf din Cluj, fiind obligați să folosească lifturile de marfă.
Dacian Makszin a precizat că în aceeași situație s-au aflat și alți colegi bolnavi de insuficiență renală, care au participat, în perioada 26 decembrie – 3 ianuarie, la o tabără organizată la Cluj de Consiliul Județean și Asociația pentru Solidaritate și Empatie „Claudiu Safta”.
Makszin-Roman Dacian Eneea este component al lotului național de tenis de masă și va participa cu echipa României la Jocurile Paralimpice din 2012. El a povestit, citat de portalul stiridecluj.ro, că a trecut prin momente umilitoare la Cluj, în primele zile ale anului, când încerca să vizioneze filme, la Cinema City, alături de soția sa și alți tineri suferinzi de insuficiență renală, care s-au reunit din întreaga țară.
Dacian a explicat că în prima seară a fost nevoit să aștepte ca personalul să facă funcțională rampa de acces pentru persoanele cu dizabilități. Când a ajuns la ghișeu pentru a-și procura biletele gratuite a fost informat că persoanele în cărucior primesc facilități doar dacă fac dovada handicapului până la ora 17.00 a zilei în care doresc să vadă filmul.
La finalul filmului, care s-a terminat aproape de miezul nopții, Dacian Makzin, alături de o colegă, imobilizată și ea în scaunul cu rotile, a fost invitat să părăsească mall-ul cu liftul de marfă, deoarece personalul Cinema City nu a putut să le asigure accesul la liftul destinat persoanelor. Liftul de marfă i-a dus în parcarea subterană, fiind nevoiți astfel să ocolească doi kilometri prin frig pentru a ajunge la hotel.
Organizatorii taberei au precizat într-un comunicat că au primit asigurări de la managerul Cinema City Cluj, Maftei Eduard, că tinerii pot intra gratuit, nelimitat, la orice film pe perioada taberei, accesul urmând să se facă pe baza unui tabel nominal.
Și alți tineri dintre cei participanți la tabăra din Cluj au avut probleme cu personalul de la Cinema City. Potrivit declarațiilor acestora au fost legitimați la intrarea pe poartă, dar nu toți aveau asupra lor cărțile de identitate.
„De zece ani mă ocup de acești tineri, dar nu mi s-a întâmplat niciodată să găsesc un asemenea comportament. Dacă inițial, cei de la Cinema City au spus că pot intra tinerii nelimitat și gratuit la filme, ulterior au limitat numărul proiecțiilor fără plată la 37. Copiii care nu aveau buletinul la ei au fost trimiși la hotel, au fost tratați ca niște cerșetori. Un tânăr, care împlinește în 8 februarie, 21 de ani, a fost scos din sală la filmul 3D, Nemuritorii, pentru că arăta ca un copil. Degeaba, Vali Clămpariu, care este de lângă Aiud și face dializă la Cluj de 12 ani, le-a explicat oamenilor de ordine de la Cinema City că din cauza bolii nu a mai crescut, tot timpul ca niște roboți, aceștia fredonau aceeași melodie: astea sunt regulile! După multe explicații, la a doua tentativă de a vedea acest film, Vali a putut intra după ce a pierdut 20 de minute din film. Am refuzat, după aceste umilințe, să mai primim gratuitate, am plătit intrarea la filme pentru tineri. Nu permit nimănui să le fure un tratament demn, la care au dreptul”, a precizat președintele Asociației pentru Solidaritate și Empatie „Claudiu Safta”, Emanuel Ungureanu.
La rândul său, președintele Organizației Naționale a Persoanelor cu Handicap din România (ONPHR), Francisc Simon, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că reprezentanții cinematografului au încălcat drepturile persoanelor cu dizabilități. „Este o încălcare flagrantă a drepturilor persoanelor cu dizabilități. Nu s-au respectat prevederile Legii 448, care este în vigoare din 2006, iar asta se întâmplă, din păcate, și la nivel național. Se pare că nu se vrea respectarea legii, mai ales în ultimii doi-trei ani, de când a intervenit și criza. Nu se respectă nici prevederile privind accesul pe rampe, de străzi și trotuare, ce să mai vorbim? Nu e de mirare că acești tineri au pățit așa ceva. Șansa lor ar fi să dea în judecată, au mai fost cazuri, instanța le-a dat câștig de cauză, iar așa, poate se conștientizează mai mult drepturile persoanelor cu dizabilități”, a explicat Simon.
Reprezentanții Cinema City au precizat, miercuri seară, într-un comunicat remis agenției MEDIFAX, că persoanelor ce au făcut parte din grupul de la Asociația pentru Solidaritate și Empatie „Claudia Safta” le-au fost oferite 37 de bilete gratuite și le-au fost puse la dispoziție „toate facilitățile necesare și legale (exemplu, rampă) pentru o bună vizionare a filmelor”. „Grupul de persoane de la Asociația pentru Solidaritate și Empatie „Claudia Safta” a primit din partea Cinema City 37 de bilete gratuite pentru cele 37 de persoane care fac parte din grup, cărora le-am pus la dispoziție toate facilitățile necesare și legale (e.g. rampa) pentru o buna vizionare a filmelor și sprijinul personalului pentru acces pe toata locația ce aparține cinematografului (excepție făcând accesul în afara cinematografului (lifturi, scări rulante etc), spațiu care nu este administrat de Cinema City)”, se arată în comunicatul citat.