Un specialist ANAD, mesaj ferm în plin scandal de dopaj al Simonei Halep! „La un moment dat, lucrurile ies la iveală! Sancțiunile sunt severe”. Ce mecanisme au fost dezvoltate pentru a prinde sportivii care trișează | SPECIAL

Conducerea Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a organizat, marți, un Workshop pentru studenții Falcultății de Educație Fizică și Sport, tema fiind combaterea dopajului în sport.

„Împreună pentru un sport mai curat” a fost ideea care a reunit în Sala Senat a UAIC zeci de studenți de la specializările Educație Fizică și Sport, Sport și Performanță Motrică, Kinetoterapie și Motricitate Specială, viitori profesori de educație fizică, actuali sau foști sportivi de performanță.

La eveniment a fost prezent și un reprezentant al Agenției Naționale Anti-Doping (ANAD), care le-a vorbit sportivilor și viitorilor profesori despre cum poate fi prevenit dopajul în sport, oferindu-le totodată multe informații importante despre acest flagel.

Un specialist ANAD, mesaj ferm în plin scandal de dopaj al Simonei Halep! „La un moment dat, lucrurile ies la iveală! Sancțiunile sunt severe”. Ce mecanisme au fost dezvoltate pentru a prinde sportivii care trișează

Specialistul ANAD a precizat că informarea și educația sunt foarte importante și a făcut apel la sportivi, antrenori și staff-urile lor să caute informații pe canalele oficiale.

Alături de reprezentantul ANAD, la eveniment au mai fost invitați Conf. univ. dr. Mariana Rotariu – UMF Iași, Lect. univ. dr. Olga-Andreea Urda – Facultatea de Drept – UAIC Iași, Conf. univ. dr. Dumitru Tudor Jijie – Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor și Prof. Ciprian Ursu – director CSM Iași.

„Împreună cu Facultatea de Educație Fizică și Sport din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași avem un parteneriat deja de trei ani, construit în cadrul proiectului de dezvoltare instituțională pe care îl avem în derulare. Am venit la Iași să-i informăm și să-i conștientizăm pe studenți ceva mai mult legat de contextul antidoping.

Fiecare participant la actul sportiv are același tip de responsabilitate, pentru că toți se supun aceleiași legi și toți au de îndeplinit toate normativele care derivă din codul mondial antidoping, Codul WADA. Suntem împreună în joc și suntem cu toții parteneri în procesul de a susține un sport curat”, a explicat pentru început Drd. Christine Gabriela Vișcoțel, reprezentantul ANAD, importanța evenimentului de la Iași.

„Nu aș spune că dopajul este un femomen în creștere, ci mai degrabă este un fenomen care se întâmplă. Dar este un spațiu în care toți cei implicați, inclusiv Agenția Națională Antidoping, au de construit și cea mai bună metodă de a construi este informarea și educația. E important să știi unde să cauți, fiecare dintre cei care participă activ la sport trebuie să știe unde să caute. Este de dorit ca în staff-ul fiecărui sportiv să fie cel puțin un medic de medicină sportivă care să traducă informațiile aflate în document. Toate informațiile sunt publice, toată lumea are acces la ele. Sportivii, antrenorii, cluburile țin legătura cu colegii mei de la ANAD și asta e responsabilitatea fiecăruia. Noi facem informațiile publice, pe de altă parte telefoanele colegilor mei sună periodic și se oferă informații”, a mai spus Christine Gabriela Vișcoțel.

Sfat pentru sportivi: „Să nu o facă! La un moment dat lucrurile ies la iveală”

Reprezentantul ANAD a avut și un sfat important pentru sportivii care se gândesc măcar o dată în carieră să-și stimuleze performanța sportivă cu ajutorul substanțelor interzise.

”Eu personal i-aș spune întotdeauna unui sportiv să nu o facă. Pentru că toată munca lui, toată cariera lui, efortul și sacrificiile făcute pentru a ajunge la un anumit nivel de performanță, presupun mult în momentul în care el decide conștient să facă asta, să se dopeze. Iar sancțiunile sunt severe! Este de evitat orice fel de risc. Acum există diverse mecanisme prin care pot fi testați periodic sportivii, de-a lungul timpului pot fi urmărite modificările din rezultatele tetelor și la un moment dat lucrurile ies la iveală. Din punctul meu de vedere, este de evitat orice fel de situație dacă vrei să te dopezi conștient”, a completat Christine Gabriela Vișcoțel, care afirmă că sportivul este direct răspunzător de orice substanță găsită în corpul său: „Sunt foarte multe variante prin care o substanță poate ajunge în corpul unui sportiv. Dar legea stipulează foarte clar: în momentul în care se regăsește o substanță interzisă în corpul unui sportiv, acel sportiv este răspunzător pentru asta”.

Lect. univ. dr. Renato Gabriel Petrea: „Studenții Facultății de Educație Fizică și Sport trebuie să cunoască și aspectele legate de prevenirea consumului de substanțe interzise”

Unul dintre organizatori, Lect. univ. dr. Renato Gabriel Petrea a explicat importanța unor astfel de întâlniri ale studenților cu reprezentantul ANAD.

„Avem un parteneriat cu ANAD, este un protocol semnat între conducerea Facultății de Educație Fizică și Sport și conducerea ANAD, iar trei cadre didactice din cadrul FEFS, Marin Chirazi, Alexandru Oprean și subsemnatul am făcut parte din proiectul ”Sport curat”, al celor de la Agenția Națională Anti-Doping. Este o oportunitate pentru ambele instituții, ei să lucreze cu viitorii specialiști ai domeniului, antrenori, profesori de educație fizică, noi să mergem către cei care inițiază legi cu privire la consumul de substanțe permise și substanțe interzise. Ei vor să implementeze ideea de agenție parteneră și de sport curat, nu trebuie priviți ca cei care pedepsesc, ci încearcă să fie percepuți ca agenția care încearcă să prevină și să ajute sportivii să evolueze cât mai corect și cât mai curat.

Ne-am gândit să organizăm acest eveniment la Iași și cu ocazia Zilelor Universității Alexandru Ioan Cuza, instituție care împlinește 162 de ani de la înființare. Acest eveniment este dedicat studenților, care au nevoie ca în cursurile de legislație, de etică și deontologie să cunoască și aspectele legate de prevenirea consumului de substanțe interzise”, a declarat Lect. univ. dr. Renato Gabriel Petrea.

Acțiune foarte utilă pentru viitorii profesori

Studenții prezenți, foști sau actuali sportivi de performanță, mulți dintre ei viitori profesori de educație fizică și sport, au apreciat inițiativa și consideră că o cât mai bună informare în privința dopajului în sport îi va ajuta pe viitor, în relația cu elevii.

„Văd foarte utilă această întâlnire, deoarece noi ca profesori ar trebui să știm foarte multe despre doping, în condițiile vom forma viitorii sportivi”, a declarat Marius Panaite, acesta fiind completat de Bianca Cobzaru, fostă pugilistă medaliată cu bronz la Campionatele Europene: „Evenimentul este foarte important pentru sportivii de performanță, dar în special pentru viitorii profesori și antrenori care trebuie să le explice elevilor, sportivilor, care sunt substanțele interzise în sportul de performanță”.

”Viitorii profesori sau antrenori ar trebui să știe cât mai multe lucruri despre doping și despre cum pot fi prevenite astfel de situații. Eu, ca viitor profesor, îmi doresc să le spun copiilor cât mai multe despre acest aspect, de aceea consider inițiativa foarte bună”, a declarat și Bianca Ichim, fostă voleibalistă și viitor profesor de educație fizică.

WorkShop-ul a fost organizat de trei cadre didactice ale UAIC,  Prof. univ. dr. Marin Chirazi, Lect. univ. dr. Alexandru Oprean și Lect. univ. dr. Renato Gabriel Petrea, iar partenerii evenimentului sunt Agenția Națională Anti-Doping, Clubul CSM Iași, reprezentat de directorul Ciprian Ursu, Facultatea de Drept – UAIC Iași și Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor – UAIC Iași.

 

 

Publicat: 27 10. 2022, 11:14