Alina Dumitru (48 kg) a cucerit la Celiabinsk cel de-al optulea titlu continental din carieră, record absolut în țara noastră la un sport unde se decernează o singură medalie pe ediție. Aur a cucerit și Chițu (52 kg)
Florin Bercean și fetele sale privesc sportul românesc de la înălțimea Olympului. Pentru noi, ei sunt zeii și zeițele moderne, o trupă impresionantă a succesului clădit prin modestie, simplitate și valoare.
Alina Dumitru încă știe să se bucure pentru un titlu european, deși a mai ridicat brațele, începând cu 2004, în șapte finale continentale. Campioana de numai 48 de kilograme, cu moațe roz și coc prins la spate, țopăie de fericire pe tatami după ce și-a făcut adversara ippon în finala de la Europenele de la Celiabinsk (Rusia). Sare în brațele antrenorului Florin Bercean și spune doar două cuvinte: „Am bătut-o!”. Câtă furie și bucurie în numai două vorbe.
A depășit complexul belgian
Alina era regina judoului european. Nimeni nu-i contestase poziția până în ultimii doi ani, când a apărut de nicăieri o belgiană tare și cu tupeu: Charline van Snick. Până ieri, judoka legitimată la Steaua-Petrom se întâlnise cu belgianca de cinci ori. Nu ghiciți, dar scorul era 4-1 pentru Van Snick. După fiecare eșec, Alina a ieșit de pe tatami cu ochii în lacrimi și cu picioarele pline de vânătăi. Bașca un umăr dislocat la mondialele de anul trecut. „E timpul să o bat!”, a fost mesajul auto-motivant al Alinei în finala de ieri. Și a reușit, printr-un ippon superb, aplicat cu succes în prelungirile meciului. Descătușare pentru Londra
Pentru Alina Dumitru urmează Jocurile Olimpice de la Atena, unde are de apărat aurul cucerit în China. Succesul de la Europene poate fi scânteia care să o descătușeze pe judoka noastră de aur, care în ultimii ani s-a confruntat cu probleme medicale de tot felul. Indiferent de ce va fi, Alina rămâne cea mai medaliată româncă la europene, la un sport unde se decernează o singură medalie pe ediție. Nadia și Drăgulescu (gimnastică) dețin câte nouă medalii continentale de aur în palmares, dar au avut ediții când au cucerit și câte patru titluri. Începând cu 2004, Alina Dumitru a ratat într-un singur an aurul, în 2009.
Campioana cu slăbire
Și acum a doua poveste de succes propusă de Florin Bercean. În urmă cu doi ani, surpriza s-a numit Corina Căprioriu (aur european la Viena). Acum numele ei este Andreea Chițu (23 de ani). Sportiva de la Steaua a dat pronosticurile peste cap și a urcat pe cea mai înaltă treaptă la 52 de kilograme, învingând în finala o dublă campioană continentală, rusoaica Natalia Kuziutina. Succesul ei a început însă anul trecut, când a luat o decizie sugerată de Bercean. „N-are rost să stai la 57 de kilograme, în spatele lui Căprioriu. Coboară la 52 de kilograme, unde ai șanse să dai lovitura”, i-a spus antrenorul. Chițu s-a chinuit un pic cu slăbirea, dar și-a găsit locul: bronz anul trecut la mondiale și aur acum la europene. Plus un loc asigurat la Jocurile Olimpice de la Londra. Ea avea nevoie să se califice în finala competiției pentru a câștiga punctele de care avea nevoie, dar nu s-a mulțumit cu atât. A și câștigat ultimul act (cu waza-ari, procedeu de 7 puncte) și privește și ea cu încredere spre Londra. Ambele campioane europene au fost recompensate cu câte 2.500 de euro.
A fost o finală mult așteptată, pentru că se știe că am avut probleme medicale și abia așteptam să mă reîntâlnesc cu adversarele de astăzi. A fost destul de greu, pentru că mă cunoșteau foarte bine, dar am fost hotărâtă și am reușit să înving
Toate meciurile au fost grele, dar acum, la final, pot să spun că m-am temut pentru cel din turul trei, cu rusoaica Bogdanova. Fiind în Rusia, arbitrii au ținut cu ea. Dar eu am meritat să câștig și nu a mai contat asta Alina Dumitru, campioană europeană
„Am păcălit-o pentru aur!”
Florin Bercean dezvăluie strategia cu care a motivat-o pe Andreea Chițu să câștige primul ei titlu european
Antrenorul lotului olimpic, Florin Bercean trăiește fiecare meci al fetelor lui la cote maxime, de la marginea saltelei de unde dă cele mai bune indicații și aruncă o încurajare și o vorbă bună. El a explicat, pentru ProSport, cum a trăit dubla de aur de ieri.
Felicitări, cum vă simțiți cu două fete campioane europene? Este incredibil! Două medalii de aur înseamnă enorm de mult pentru mine, pentru fete mai ales și mă bucur extraordinar pentru Andreea Chițu care s-a calificat astfel la Jocurile Olimpice. Mă bucur că nu am muncit în zadar, este un reper bun pentru Londra, chiar și pentru cele ce au pierdut.
Alina a bătut-o în finală pe Van Snick, care anul trecut la Mondiale a luptat extrem de agresiv cu ea. Cum a învins-o acum? A fost puțin mai atentă, nu a mai lăsat-o să o lovească. M-am rățoit și eu un pic la arbitrii că ce face belgiaca nu e judo. Am avut mari emoții că au vrut să mă dea afară din sală în timpul meciului pentru vociferări, dar e bine că s-a terminat așa.
Opt titluri europene pentru Alina… E un rezultat mare și nu pot să cred cât am putut să câștig cu acest copil. Vă dați seama, opt titluri în aceștia ani, e ceva ce nu mi-am imaginat niciodată.
Vă așteptați să fie aur și la Chițu? Noi am mers pentru finală, deci pentru medalie. Trebuia să fie în finală ca să se califice la Londra, numai că înainte de meciul pentru aur am păcălit-o: i-am zis că am calculat greșit și că trebuie să ia titlul european ca să ajungă la Londra. Și a mers!
Cum este Florin Bercean după această zi? Fericit. Este un antrenor și un om foarte fericit.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER