Usain Bolt: „M-am simțit exact ca la Londra”. Costurile Jocurilor Commonwealth-ului au crescut de 25 de ori în ultimii 28 de ani. „În ritmul acesta, competiția dispare”

  • Costurile de organizarea ale Jocurilor Commonwealth-ului au crescut de 25 de ori în ultimii 28 de ani
  • Jocurile Ragetului Unit și al fostelor sale colonii sunt totuși o competiție minusculă pe lângă Jocurile Olimpice: la Londra, în 2012, s-a investit de 500 de ori mai mult, s-au vândut de peste opt ori mai multe bilete și veniturile au fost uriașe

A 20-a edieție a Jocurilor Commonwealth-ului, Glasgow 2014, a fost cea mai reușită din istoria de 84 de ani a competiției„, a decretat Mike Hooper, președintele Federației Jocurilor Commonwealth-ului, citat de bbc.co.uk. Pe plan sportiv, scoțienii au repetat succesul Londra 2012, acolo unde reprezentanții gazdelor, după investiții masive, au obținut cele mai bune rezultate din ultimele decade. La Glasgow, în 2014, Anglia a revenit pe primul loc în clasamentul medaliilor după 28 de ani, de la precedenta vizită în Scoția. Pe plan financiar însă, cele11 zile de întrecere au necesitat o investiție de 592 milioane de euro. Suma a fost de 25 de ori mai mare decât cheltuiala scoțienilor de la precedenta ediție a Jocurilor organizate pe teritoriul lor la Edinburgh, voci autorizate din lumea sportului punându-și problema rentabilității acestui concurs.

Dacă Jocurile Commonwealth-ului continuă pe acest trend, ca la Jocurile Olimpice, în care cu fiecare ediție, costurile organizării cresc iar orașele gazdă pompează zeci de milioane de dolari pentru acest eveniment, ne apropiem cu pași repezi de moartea acestei competiții„, a comentat pentru site-ul neozeelandez  radionz.com Martin Snedden. Comentariile organizatorului unor competiții de talie mondială, precum CM de Rugby din 2011 a succedat decizia Noii Zeelande de a renunța, cel puțin pentru moment, la depunerea candidaturii pentru organizarea competiției rezervate fostelor colonii britanice, de teama unei găuri imense în buget.

Jocurile Commonwealth-ului, o olimpiadă la scară 1 la 3

Singurul superstar  care a făcut show la Jocurile Commonwealth-ului a fost Usain Bolt. Mo Farah a preferat să nu riște o agravare a accidentării, renunțând în ultimul moment la întrecerea de la Glasgow. Bolt, aflat la primul concurs după o pauză de opt luni, a intrat încă din serii, pentru „a garanta faptul că scoțienii îl vor vedea pe pistă„, scrie la unison presa britanică. „Jocurile Commonwealth-ului sunt importante pentru mine, sunt mereu la startul sezonului în calendarul meu. Din păcate, m-am accidentat și nu am reușit să ajung de fiecare dată la competiție” a punctat Bolt.

La Glasgow, întrecerea a durat 11 zile și a programat întreceri pentru 17 sporturi, față de cele 19 zile ale Olimpiadei de la Londra, cu un total de 26 de sporturi. Capitala Angliei a pregătit pentru JO nu mai puțin de 34 de arene sportive, de peste trei ori mai multe decât a pus la dispoziție Glasgow-ul pentru Jocurile Commonwealth-ului (13), potrivit cifrelor oficiale furnizate de organizatori pe site-urile competițiilor.

71 de țări au particpat la Jocurile Commonwealth-ului, cu 4.950 de sportivi – față de 204 la Londra, în 2012 – totalizând 10.500 de atleți.

 „M-am simțit exact ca la Londra în 2012” a mai adăugat Bolt, referindu-se la atmosfera dinaintea ultimei finale atletice de pe pistă a concursului. „Îmi place să concurez în fața unui public gălăgios„, îl citează Reuters pe recordmenul absolut al sprintului mondial.

Recordurile all-time de audiență au căzut în Scoția încă de la jumătatea competiției

Cu 1,2 milioane de bilete vândute, Jocurile găzduite de Glasgow au devenit, la jumătatea întrecerii, cel mai urmărit eveniment pe teritoriul Scoției, cea mai importantă atracție pentru turiști, toate evenimentele odesfășurate în Scoția, în perioada 23 iulie – 3 august, atingând recorduri de vânzări și audiență pe durata celor 11 zile de întreceri sportive. Glasgow-ul a devenit unul dintre cele mai căutate și menționate cuvinte pe rețele de socializare, cu peste 1 milion de afișări.

Organizatorii au replicat totdată neîncrederii privind investiția organizării competiției, afirmând că până la ora ceremoniei de deschidere, Jocurile Commonwealth-ului aduseseră deja statului 87 de milioane de dolari, venituri generate de cele 1.000 de locuri de muncă apărute în cei șase ani de pregătire a competiției.

Jocurile Commonwealth-ului sunt o competiție desfășurată o dată la patru ani, asemeni Jocurilor Olimpice. Sunt supranumite „Jocurile prietenei” și nu au anvergura celui mai important eveniment sportiv al planetei.

Publicat: 05 08. 2014, 11:11
Actualizat: 05 08. 2014, 11:12