Vârtej în bazin! Francezii cred că rezultatele de la CM au fost influențate de sistemul de recirculare a apei din piscină
*Nu e glumă: francezii susțin că sistemul de recirculare a apei din piscina de la Mondiale a ajutat înotătorii care au concurat pe culoarul 8. Norbert Trandafir, cu un nou record național pe culoarul respectiv, spune că este o justificare penibilă
Dacă n-ar fi fost lansat de un ziar de talia „Le Monde”, subiectul următor putea fi considerat lejer o glumă
Delegația Franței a terminat Mondialele de înot de la Barcelona pe locul trei în clasamentul general, cu patru medalii de aur, un argint și patru „trofee” de bronz, însă a aruncat pe piață, la finalul competiției, o informație cu iz de acuză. Conform ziarului Le Monde, directorul tehnic al federației franceze, Lionel Horter, i-a atras atenția românului Cornel Mărculescu, directorul executiv FINA, că în bazinul de la Barcelona există curenți turbionari care creează avantaj pe unele culoare și dezavantajează pe altele. Francezii au făcut referire la sistemul de recirculare și purificare a apei, care se manifestă prin împroșcarea unor jeturi de apă în anumite zone ale bazinului. „Tot ce vă rugăm este ca pe timpul finalelor să opriți turbinele”, a fost rugămintea lui Horter. „Nu sunt convins că aveți dreptate, dar vom vedea”, a fost răspunsul lui Mărculescu, conform celor de la Le Monde. La discuții a fost prezență și înotătoarea franceză de origine română Roxana Mărăcineanu.
Probleme doar în probele scurte, de 50 de metri
Pentru a fi mai convingători, francezii au făcut verificări în timpul probelor lungi, 800 m și 1500 m, feminin și masculin. Astfel, au observat că, în condițiile unui ritm constant, sportivii de pe culoarul 1 aveau un timp mai bun cu câteva zecimi de secundă când înotau de la dreapta la stânga, față de „lungimea” înotată de la stânga la dreapta. Fenomenul era invers la culoarul opt.
Evident, în probele lungi, avantajul de la dus era anihilat la întors, însă problema ridicată de francezi a vizat probele de 50 de metri (cu o singură lungime). Cum aceste probe s-au desfășurat de la stânga la dreapta, avantajați au fost, susțin francezii, înotătorii de pe culoarul 8. În sprijinul afirmației lor vin și cele patru medalii (două de argint și două de bronz) obținute de sportivi care au intrat în finală de pe acest culoar, rezervat celor calificați cu cel mai slab timp.
„Vor să justifice eșecul lui Manadou”
Pe culoarul opt a concurat și singurul român calificat într-o semifinală, Norbert Trandafir (50 m liber). El a stabilit un nou record național, 21,98 (locul 13), dar n-a prins finala. „Este prima oară când aud o astfel de justificare. Probabil că așa au vrut să explice că Manadou, favoritul lor, a ratat medalia la 50 metri liber. Jetul de apă pentru recircularea apei bate spre interior, nu cred că ajută sau încurcă pe nimeni. Iar în ce privește măsurătorile, probabil așa era strategia de cursă. Eu nu am simțit niciun ajutor”, a declarat Trandafir pentru ProSport.
În finala de la 50 m liber, bronzul a fost câștigat de George Bovell (Trinidad Tobago), după ce a acesta plecat pe pe culoarul opt. El a înotat în finală cu două zecimi mai bine decât o făcuse în semifinale, când pornise de pe culoarul 1.
21,98 secunde este recordul național stabilit de Norbert Trandafir la Mondialele din Barcelona, în proba de 50 de metri liber. El a înotat distanța de pe culoarul 8