Înfrângerea cu Portugalia a născut o serie de polemici în rugby-ul autohton. Cum a fost posibil? O echipă abia promovată în Rugby Europe Championship să reușească să învingă „stejarii” cu 22-11, sâmbătă după-amiază. Mulți dau vina pe pregătirea deficitară a lotului național, alții pe strategia eronată a președintelui Alin Petrache, iar alții vorbesc despre o criză venită din atitudinea jucătorilor noștri.
Prosport a stat de vorbă cu Vasile Constantin „Mao” (82 de ani), un specialist al rugby-ului românesc, dar și a celui portughez, pentru că a lucrat o bună perioadă de timp pe tărâm lusitan. Cunoscut formator de intregi generatii de jucatori de rugby, la Locomotiva Bucuresti, profesorul Vasile ”Mao” Constantin cunoaste foarte bine sportul cu balonul oval din Portugalia, activând din 1991, timp de mai bine de un deceniu, la Universitatea din Coimbra.
Prosport: Cum ați digerat acest eșec? Vasile Constantin: Foarte greu. Mai ales pentru că n-a fost, totuși, o surpriză pentru mine. Cunosc ascensiunea rugby-ului portughez și, bineînțeles, slăbiciunile noastre. Am făcut multe greșeli și nu e normal ca în Antalya, unde ne-am pregătit câteva săptămâni, transformerii să nu aibă buturi… Au tras peste poarta de fotbal. Internaționalii noștri par foarte uzați. Nu știu cum am putea să-i resuscităm. Tot timpul au venit la echipa națională cu pretenții și nu e normal. Dacă vii la echipa națională pentru pretenții materiale, e o mare problemă morală.
V-a surprins jocul nostru prost sau jocul bun al portughezilor? Nu cred că Portugalia a făcut o mare partidă, să fim serioși. E adevărat că au avut 3-4 faze când s-au oprit aproape de eseu, diferența putea fi însă mult mai mare. Unde s-a făcut diferența a fost la grămadă ordonată și la jocul din câmp al pachetului de înaintași, unde ne-au fost superiori. Iar pachetul lor de înaintare a avut mult curaj, mulți jucători tineri și, de aici, au pornit, pasele pentru trei-sferturi. Ăsta a fost fundamentul jocului lor, acela de a avea curaj și de a încerca să joace curajos. Bravo lor!
Ce facem de acum înainte? N-am idei. Poate de aici s-ar putea înțelege să o luăm de la zero… Primul lucru care ar trebui făcut e ca structura organziatorică, cea care a mai rămas, că s-au decimat cluburi și au dispărut baze sportive, să fie sub o altă formulă. Problema principală e Biroul Federal: sunt multe persoane necunoscute rugby-ului dintre cele 15. N-au responsabilități și disponibilități din toate punctele de vedere. Au doar calitatea de a-l susține pe domnul președinte Alin Petrache.
Fotbalul și rugby-ul nu cunosc însemnele naționale. Steagul României, pus greșit pe tricou la meciul cu Georgia. Ce spun experții | EXCLUSIV
Cum procedăm cu FR de Rugby? Acum vreo 8 ani am candidat pentru un post de copii și juniori. Și domnul Petrache mi-a spus foarte clar că nu trece musca pe acolo fără să știe el și că n-am șanse. Și n-am ajuns… E bine că n-am nevoie de o friptură sau de 100 lei… Că altfel eram și eu acolo!
Iată ce a postat pe Facebook, imediat după meci, cunoscutul antrenor de rugby:
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER