Viața pe o placă de 5 kilograme! Un român are șanse să se califice la JO de la Soci la snowboard
- Kinda Geza poate deveni primul reprezentant al României la o ediție a JO la snowboard. Harghiteanul va trage tare în următoarele zile pentru a se califica la Soci
- El încearcă să-și asigure prezența la snowboardcross, un fel de short-track al patinajului
Jocurile Olimpice de iarnă de la Soci bat la ușă (n.r. au mai rămas 37 de zile până la startul întrecerilor), iar România încearcă pe ultima sută de metri să mai califice câțiva sportivi. Target-ul COSR-ului ar fi o delegație de aproximativ 25 de sportivi. Pata de culoare a lotului tricolor ar putea veni de la snowboard, o disciplină excentrică care propune foarte multă adrenalină și show, prin calificarea harghiteanului Kinda Geza (29 ani). „La Soci pot să ajung pot să ajung dacă intru în Top 40 în Cupa Mondială. Asta inseamnă că trebuie să fiu în top 40 în lume. Ca și top olimpic ranking, nu sunt satisfăcut cu rezultatele mele sezonul acesta, presiunea e foarte mare, adversarii bagă 110 la suta fiind sezon olimpic. Sper ca în noul an să fie altfel”, prezintă situația sportivul, clasat pe locul 70 în momentul de față. Partea bună este faptul că înaintea lui se regăsesc mai mulți sportivi din aceleași țări, precum SUA, Australia, iar la JO numărul reprezentanților unei națiuni este limitat. „Dacă ajung la Soci este posibil orice. Diferența între primii 40 este foarte mică. De exemplu, la ultima Cupă Mondială (n.r. Lake Louise), diferența între mine și primul calificat a fost de patru secunde pe un traseu de un minut și jumătate”, relatează sportivul, care a încercat să ajungă și la JO de la Vancouver, din 2010, însă a avut ghinionul de a se accidenta chiar înainte de întreceri, motiv pentru care a și fost operat la genunchi.
Harghiteanul încearcă să se califice la Jocurile Olimpice în proba snowboardcross. Ce înseamnă această probă? Explică Geza: „Este o probă foarte spectaculoasă, cu trambuline destul de mari și elemente tehnice. Se dau șase băieți în același timp și se califică numai primii trei. Este un fel de short-track al patinajului. Proba se desfășoară, în general, pe un traseu de aproximativ un minut și jumătate. Acesta este plin de elemente tehnice, trambuline mari contrapante și alte obstacole de acest gen”. Iar senzațiile pe care le trăiești în timp ce ești pe placă sunt nemaipomenite, cel puțin după descrierea sportivului: „E foarte plăcut sentimentul când stai pe o scândură de 5 kilograme. Când o stăpânești sută la sută și calitățile tale se triplează: adică sari peste 30 de metri, mergi cu 80 km/h, plutești pe zăpada mare”.
Pentru Kinda Geza, snowboard-ul a însemnat „dragoste la prima vedere” încă de când a văzut primul om cu o placă, în 1997, în Harghita. Dacă ar putea, s-ar antrena și 24 de ore pe zi: „Mă antrenez cât se poate, iar dacă nu fac pregătire, mă dau de plăcere!”. Față de alte națiuni, România este deficitară la capitolul sportivi legitimați. „La noi sunt foarte multi amatori, dar în fiecare an numărul acestora e în creștere. La nivelul profesioniștilor ne lipsește infrastructura, adică snowparcuri, cluburi, antrenori profesioniști. Mi-am propus însă să motivez și alți tineri să treacă de la distracție la un nivel mai ridicat”, susține Kinda Geza. În momentul de față, în România există două snowparcuri, la Harghita Mădăraș și la Sibiu (Arena Platos), dar nu sunt de nivel de concurs internațional, ci mai debrabă pentru copii.
„Îmi place mult să concurez. În snowboard nu există ostilitatea din alte sporturi. Concurenții sunt prieteni, așa că fiecare cursă e o ieșire unde te vezi și cu amicii”
Kinda Geza