Viteză, forță, putere și îndemânare sunt calitățile pe care orice sportiv de performanță trebuie să le aibă pentru a ajunge printre cei mai buni.
Când vine însă vorba de rugby, sport de contact unde se consumă multă energie, toate aceste calități trebuie susținute și de o dietă potrivită, dietă care ar trebui personalizată pentru fiecare post în parte. De exemplu, jucătorii de pe grămadă, care trebuie să fie puternici și să aibă forță, au un alt meniu decât cei de pe treisferturi care trebuie să fie rapizi și agili. ProSport a stat de vorbă cu Alin Popescu, medic coordonator al loturilor naționale de rugby și medic primar în medicină sportivă.
► Find out how much Wales star Jake Ball eats on a daily basis http://t.co/Dq4HYmRFFU #SportWales 7pm @BBCTwo Wales pic.twitter.com/Pf1xQY1rYb — BBC Wales Sport (@BBCWalesSport) January 30, 2015
â–º Find out how much Wales star Jake Ball eats on a daily basis http://t.co/Dq4HYmRFFU #SportWales 7pm @BBCTwo Wales pic.twitter.com/Pf1xQY1rYb
— BBC Wales Sport (@BBCWalesSport) January 30, 2015
Internaționalul galez de rugby, Jake Ball (23 ani), care joacă pe postul de închizător, își prezintă meniul pentru „BBC Wales Sport”. Un meniu format din patru mese principale, care conține lactate, alimente bogate în proteine, legume, fructe, cereale și făinoase. „Începem cu un smoothie, urmat de micul dejun, format dintr-un terci de fulgi de ovăz și o friptură, la prânz supa, urmată de orez, somon, iaurt, legume, apoi o gustare consistentă ce include musaca de cartofi, la cină un pui întreg cu garnitură, ca totul să se încheie cu o gustare târzie care conține ouă, salată și somon „.
De patru ori mai mult decât o gimnastă Cum stau însă „stejarii” cu meniul? „Un rugbist trebuie să consume între 4.300 și 5.500 de calorii zilnic, în funcție de vârstă, perioadă competițională și greutate corporală, media e undeva la 4.700 – 4.800 de calorii. În echipa României, la nivelul pachetului de înaintare, nimeni nu depășește 6.000 de calorii la meniu. Ca o comparație meniul obișnuit al unui bărbat e undeva la 2.000 de calorii, iar la femei 1.800 de calorii. Un rugbist consumă de patru ori mai mult decât o gimnastă de exemplu, ca să vă faceți o părere, din cauza efortului pe care îl depune un rugbist trebuie să mănânce cât un țapinar (n.r. – muncitor care manevrează buștenii cu țapina) sau un miner”, explică Alin Popescu, medic coordonator al loturilor naționale de rugby și medic primar în medicină sportivă.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER