Cutremurul tragic din Nepal care a avut loc sâmbătă, cu o magnitudine de 7,9 grade pe scara Richter, este unul dintre cele mai devastatoare din ultimul deceniu. După primele date s-au înregistrat peste 3.218 morți, și peste 6.500 de persoane rănite. În plus, avalanșele declanșate în munții Himalaya au distrus mai multe tabere de șerpași și au ucis peste 18 alpiniști pe muntele Everest, printre ei și un director al companiei Google. În continuare, sunt dați dispăruți mulți alpiniști aflați în taberele mai înalte.
Printre cei care trebuiau să se afle în Nepal era și Horia Colibășanu, care se afla în pragul unei noi expediții pe Muntele Manaslu, chiar locul unde a fost epicentrul cutremurului. Accidentarea colegului său, slovacul Peter Hamor și condițiile dificile întâlnite în ascensiune l-au determinat pe alpinistul timișorean să abandoneze expediția. Flerul și norocul l-au ajutat să ajungă cu bine în țară, în timp ce Nepalul era zguduit de cutremur. „Mă simt foarte bine pentru că sunt acasă, nu în Nepal pentru că acolo situație este tragică. Toți sunt blocați , nu se poate pleca. Mă bucur că am avut inspirația să renunț la timp la expediție și sincer, mă bucur că am ratat-o. A fost un sezon prost pentru noi încă de la început, a fost multă zăpadă, au apărut multe complicații pe traseu, apoi a venit și accidentarea lui Peter, era din ce în ce mai greu. Din păcate, un cutremur este ultimul lucru la care te gândești când pleci într-o expediție, acesta nu poate fi prevăzut. Acum a fost însă și acea asociere a cutremurului cu sezonul de expediții, cu zăpada multă aflată pe versanți, este înfiorător tot ce se întâmplă acolo”, a spus Horia, pentru ProSport.
„Nu știu ce șanse am fi avut să scăpăm cu viață” Epicentrul cutremurului de sâmbătă dimineața a fost chiar la Manaslu. Alpiniștii aflați în tabăra de bază, de unde s-a întors Horia, sunt în continuare, dați dispăruți. „Am auzit și eu aceste vești, din păcate nu se poate afla absolut nimic de acolo, comunicațiile sunt la pământ, nu se știe ce s-a întâmplat cu cei aflați în tabără, sunt doar speranțele că s-au putut salva. Nu știu ce șanse am fi avut să scăpăm cu viață dacă ne-am fi aflat acolo, depindea probabil și de locul unde eram pentru că sunt și zone sigure pe munte. Probabil avalanșele ne-ar fi suprins în taberele superioare pentru că vremea era bună și am fi urcat destul de bine. Oricum, mă bucur că am avut un pic de noroc și că cineva acolo Sus veghează asupra mea”, a continuat Horia.
Survivors reveal just how dangerous it is being a Sherpa on Everest http://t.co/fwbpnA0wpu pic.twitter.com/5DZSQsGmvA — The Independent (@Independent) April 26, 2015
Survivors reveal just how dangerous it is being a Sherpa on Everest http://t.co/fwbpnA0wpu pic.twitter.com/5DZSQsGmvA
— The Independent (@Independent) April 26, 2015
Aflat în mijlocul familiei, Horia urmărește evoluția situației din Nepal. Mai mult, este cu gândul alături de românii prinși în tabăra de pe Everest, prin care și Alex Găvan.„Am citit că au coborât din tabăra 2 în tabăra 1 și sunt blocați acolo. E greu de ieșit pentru am înțeles că încearcă să repare trecătoarea din zona ghețarului Khumbu, presărată cu crevase și blocuri mari de gheață, iar dacă nu vor reuși, pot fi salvați doar cu elicoperele”, a explicat Horia. Deși este zguduit de drama care se petrece, acesta mărturisește că ceea ce se întâmplă acum nu-l va opri ca la anul să încerce o nouă expediție, tot în Nepal.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER