VIDEO | De data asta, nimeni nu a putut întoarce decizia „Rachetei”. Ronnie O’Sullivan a refuzat să facă break-ul maxim, în semn de protest: „Puteam juca bila neagră. Dar, doar 10.000 de lire sterline…”

Ronnie O’Sullivan, considerat cel mai talentat jucător de snooker din toate timpurile, a trimis, luni, un mesaj prompt organizatorilor circuitului mondial de snooker: englezul de 40 de ani, deținător al recordului pentru cele mai multe break-uri maxime, a refuzat realizarea unui al 14-lea „147” al carierei, în primul tur al Openului Galez. Calificat matematic în turul doi, în fața conaționalului Barry Pinches, O’Sullivan a decis, după ce jucase de 14 ori combinația bilă roșie – bilă neagră, să trimită în buzunar bila roz, după jucarea ultimei bile roșii. În consecință, „Racheta” a consemnat scorul final, 4-1, cu un break de 146 de puncte, în loc de 147 puncte.

Dacă cei mai mulți jucători de snooker privesc momente bune în gol atunci când o ratare la buzunar, sau la lovitura pozițională care ar trebui să le asigure continuarea break-ului le strică încercarea de „147”, în cazul lui O’Sullivan, jucarea bilei roz a fost una asumată total, o decizie-protest, lucru sesizat în timpul jocului de fani și jurnaliști, care au luat cu asalt rețelele de socializare, și confirmat imediat după meci de cvintuplul campion mondial. Mai mult, „Racheta” a râs imediat după ce a trimis în buzunar bila roz și și-a sabotat astfel 147-le.

Puteam juca bila neagră și puteam face un 147. Realizarea unui break maxim este o performanță importantă, dar îți aduce doar 10.000 de lire sterline (aproximativ 13.000 de euro)„, a declarat Ronnie O’Sullivan, potrivit BBC.

Protest amânat șase ani

Ronnie O’Sullivan a protestat astfel pentru faptul că organizatorii Openului Galez au decis să premieze doar cel mai mare break realizat la ediția 2016, fără a avea rezervat un premiu în plus pentru break-ul maxim. Sportivul cu cel mai consistent break va încasa un cec în valoare de 10.000 de lire sterline, la finalul concursului.

  • Snooker-ul a experimentat diferite variante de recompensare a break-ului maxim, de la fond de premiere special, cumulativ, care creștea cu fiecare turneu în care break-ul maxim nu a fost realizat, la sume fixe pentru un 147, care s-ar fi adăugat premiului pentru cel mai mare break în turneu.

În septembrie 2010, la World Open (Glasgow), O’Sullivan a avut o idee similară. În timpul partidei cu Mark King, „Racheta” a cerut informații specifice despre premierea break-ului maxim. Pentru că și atunci, organizatorii nu stabiliseră un premiu pentru break-ul maxim, ci doar un cec de 4.000 lire sterline pentru cel mai mare break realizat la ediția respectivă, O’Sullivan a vrut să lase tacul jos înainte de ultima bilă neagră, atunci când break-ul său atinsese 140 puncte. Jan Verhaas, arbitru la masă, a insistat și a reușit să îl convingă pe O’Sullivan să termine break-ul, care la acel moment îmbunătățea recordul mondial – 10 break-uri maxime reușite în carieră. „Fă-o pentru fani”, au fost cuvintele rostite de arbitru care au percutat pentru englezul care deține recordul și pentru cel mai rapid break maxim din istoria snokker-ului.

Acestea sunt momente magice în snooker și merită recompense magice„, declara în 2010 O’Sullivan, potrivit relatării de la acea vreme a publicației The Guardian.

  • Ronnie O’Sullivan nu a mai reușit un break maxim de pe 4 decembrie 2014, de la UK Championship.

 

Publicat: 15 02. 2016, 19:09
Actualizat: 15 02. 2016, 22:15