VIDEO EXCLUSIV | Caz incredibil în sportul românesc: unul dintre sportivii testați pozitiv și-a procurat Meldonium din piață, de la basarabeni! Fenomenul substanțelor interzise a scăpat de sub control în România
This browser does not support the video element.
- Anul 2016 a fost cel mai trist din istoria sportului românesc, atât din punct de vedere al performanțelor sportive la o ediție a Jocurilor Olimpice, dar și după numărul de sportivi testați pozitiv.
- Conform raportului de activitate al ANAD, în anul precedent au existat 38 de cazuri de încălcare a reglementărilor anti-doping.
- Într-o ediție specială la ProSport LIVE, Grațiela Vâjâială a susținut că meldoniumul a ținut capul de afiș. Cu această ocazie, președintele Agenției Naționale AntiDoping a făcut și câteva dezvăluiri.
Meldoniumul a ajuns de la ruși și în România. Și nu de ieri, ci de câțiva ani buni, după cum a susținut Grațiela Vâjâială: „Unii au spus că îl iau din 2012, alții din 2011, din 2014, declarațiile au fost în mod diferit. Nu mă refer aici numai la kaiac, am avut declarații și de la alți sportivi când am început să facem investigațiile”. Mulți sportivi români au utilizat Meldonium de câțiva ani, dar au „uitat” să-l treacă pe formulare de control antidoping atunci când au fost testați.
„Nici în 2013, nici în 2014, nici în 2015, nimeni nu a declarat la controlul doping această substanță meldonium că este folosită, deși atunci era permisă, nu era interzisă. Sigur, noi ne-am pus întrebarea, am întrebat și sportivii și personalul asistent din jurul lor, de ce nu ați declarat? Era permis. Ei știau probabil ceva. Substanța a fost introdusă în programul de monitorizare a Agenției Mondiale Anti-Doping (WADA) în 2015. Asta nu înseamnă că nu era permis, era monitorizat tocmai ca să se vadă întinderea utilizării ei și să se poată lua o hotărâre. WADA a luat o hotărâre și a trecut această substanță de la programul de monitorizare pe lista interzisă”, a precizat președintele ANAD.
Meldonium este o substanță interzisă în Europa, este interzisă în Ametica, este interzisă la comercializare în România. Și totuși, cum a pătruns la o scară atât de largă în România? „Răspunsul este acesta, traficul ilicit cu Meldonium. Unul dintre sportivi, dar nu de la kaiac-canoe, ne-a spus că l-a luat din piață, de la moldoveni. Ca să te duci tu, sportiv, să-l iei de la moldoveni din piață… Ai în jurul tău personal asistent, Agenția desfășoară activități educative de informare, de prevenire și nu puține”, a fost dezvăluirea șoc făcută de Grațiela Vâjâială la ProSport LIVE.
Este greu însă de crezut că sportivii au consumat Meldonium de capul lor la o scară atât de largă. „Din investigațiile noastre la lotul de kaiac, a reieșit că unul dintre sportivi l-a recomandat și el îl procura din Rep. Moldova. Cred însă că sursa principală este o filieră care aduce aceste produse din Moldova”, a susținut președintele ANAD
Traficul ilicit cu substanțe dopante este un fenomen care a escaladat și în România. „Pe Legea 104 împotriva traficului ilicit cu substanțe dopante lucrăm împreună cu vama și sunt foarte multe confiscări la granița cu Moldova, la Albița. Anul trecut am avut 55 de confiscări împreună cu vama, diverse substanțe interzise. Capul de afiș îl reprezintă anabolizantele și hormonul de creștere. Aceste substanțe intră în România și se vând pe piața neagră”, au fost alte dezvăluiri făcute de Grațiela Vâjâială.
Rămâneți pe ProSport pentru a vedea ce a spus președintele ANAD despre cazul de dopaj al halterofilului Gabriel Sîncrăian, testat pozitiv după ce a cucerit medalia de bronz la Jocurile Olimpice de la Rio
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?