Cluj Arena este aproape de finalizare, dar clujenii au și alte motive de mândrie! Clujul va avea încă o arenă modernă, care va fi ridicată chiar în apropierea stadionului. Șantierul pentru noua Sală Polivalentă va începe luni, azi fiind dezvaluită plăcuța care marchează începerea șantierului.
Dacă stadionul va avea o formă rotunjită, Polivalenta va avea o formă rectangulară, dar constructorii și arhitecții spun că viitoarera clădire va fi în armonie cu stadionul.
„Nu distrugem nimic. Aici era un teren viran, unde se organiza circ, sau unde veneau oamenii pentru a-și alege mașina Dacia 1310 la care se înscriseseră. Locația aceasta își găsește acum destinația. Îmi place să zic că tot ceea ce se înșiră de-a lungul Someșului, parcul Rozelor, stadionul, Sala Sporturilor, servește aceluiași scop, de petrecere a timpului liber, sport, spectacol, relaxare, promenadă„, a precizat arhitectul Șerban Țigănaș pentru Ziua de Cluj.
Primarul municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu a anunțat, duminică, într-o conferință de presă, că noua Sală Polivalentă, cu o capacitate de peste 7000 de locuri, va fi gata în luna mai 2012.
Conform datelor proiectului, sala va avea subsol, parter și trei etaje, peste 7000 de locuri, cu anexe sportive și tehnice aferente, dotări complementare de alimentație publică, spații comerciale închiriabile și un parking de minimum 446 de mașini. În interior clădirea este împărțită în 3 zone relaționate cu sala principală, după cum urmează: – Zona VIP și tehnică, dispusă pe 3 niveluri (parter, etaj 1 și etaj 2), ce găzduiește un foaier de nivel și unul de acces, săli de ședințe și conferințe, birourile de administrație, lojele VIP, cabinele tehnice pentru sală, zona de supraveghere și anexele acestora. – Zona Publicului, organizată pe 3 niveluri din care primele două (etaj 1 și etaj 2) cu rol în distribuția verticală și orizontală a publicului, pentru acces în sectoarele din sală și anexele aferente, și un ultim nivel ce adăpostește un spațiu panoramic, atât spre sală, cât și spre apus și râul Someș cu rol în evacuarea de urgență. – Zona Sportivilor și a anexelor sălii, dispusă la parter pe trei laturi va cuprinde: 2 vestiare pentru două echipe, birouri antrenori, săli de discuții, medic, teste antidoping, sală de antrenamente cu anexe de depozitare, depozite pentru echipament de sală. În această zonă sunt dispuse și un restaurant public și o zonă cu spații comerciale închiriabile, ambele cu acces separat din exterior. – Zona spațiilor tehnice, adiacentă celei pentru sportivi, va cuprinde spații pentru depozite sală, depozite generale, centrale termice și de tratare, centrale de ventilație, camera pompelor, bazin de apă, cameră tablou electric general, cameră curenți slabi, cameră curățenie.
Sala va fi construită la standarde internaționale, cu respectarea normelor în domeniu, care să permită omologarea sălii la standarde naționale și internaționale și care să asigure organizarea unei mari varietăți de competiții sportive și activități. Sala Polivalentă are un teren de joc ce poate fi extins prin gradene retractabile, de la 30 m x 47 m, la 38 m x 56 m, pentru a permite practicarea mai multor sporturi.
Proiectarea și execuția se vor face astfel încât sala să fie omologabilă internațional pentru baschet, volei, handbal, gimnastică, box, judo, karate sau scrimă. De asemenea, se mai pot găzdui următoarele activități: dans sportiv, competiții internaționale de dans, congrese internaționale, concerte de scenă.
Viitoarea Sală Polivalentă din Cluj-Napoca va beneficia de panouri solare, sisteme de colectare a apei pluviale și sisteme inteligente de iluminat, astfel încât costurile de întreținere vor fi mici, iar orașul – mai puțin poluat.
Terasa clădirii va avea un sistem de captare a apei de ploaie, ce va fi folosită apoi la toaletele din grupurile sanitare. În acest fel, se vor economisi anual 3.000 de metri cubi de apă. Pe acoperiș vor fi montate panouri solare, care vor asigura alimentarea clădirii cu apă caldă în proporție de 70% vara, 30% primăvara și toamna, și 10% iarna. Panourile fotovoltaice vor fi folosite și pentru iluminatul nocturn de siguranță, asigurând 30% din energia necesară pentru iluminatul exterior al clădirii și, implicit, facturi mai mici la electricitate.
„Am vrut de la bun început să facem o Sală Polivalentă cât mai modernă, dar și cât mai prietenoasă cu mediul înconjurător. Sistemele ecologice de care va beneficia noua sală, pe de o parte, vor contribui la reducerea gradului de poluare din oraș, iar pe de altă parte vor genera facturi de întreținere, cât se poate de mici, astfel încât banii din bugetul local să poată fi folosiți pentru noi investiții”, a declarat primarul Sorin Apostu, în cadrul conferinței de presă de duminică.
În funcție de evenimentul găzduit, sala își va schimba capacitatea, de la 6.800 de locuri la gimnastică la 7.200 la baschet, volei sau handbal. La meciuri de box vor putea asista peste 9.700 de persoane, iar la concerte peste 9.500, dintre care aproape 8.000 pe scaune.
Costurile estimate de aproximativ 51 milioane de lei, fără TVA.
Noua construcție va fi amplasată chiar în vecinătatea Stadionului Cluj Arena, la doar câteva sute de metri de actuala Sală a Sporturilor Horia Demian, care are o capacitate de 2525 de locuri.
Sursa FOTO: citynews.ro
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER