VIDEO INTERVIU | Horia Colibășanu: „La 8.000 de metri nu-mi lipsesc brișca, ceapa și slănina”. Secretele unui alpinist de top și prezentarea echipamentului fără de care nu poți practica acest sport
This browser does not support the video element.
- Horia Colibășanu, singurul alpinist român care a urcat pe șapte vârfuri de peste opt mii de metri altitudine, în cele mai periculoase lanțuri muntoase din Hymalaya, este pregătit pentru o provocare demnă de Cartea Recordurilor.
În primăvara lui 2015, Colibășanu va escalada fața nordică a Muntelui Manaslu din Nepal (8.163 metri) și va face o coborâre plină de adrenalină, pe schiuri, avându-l ca partener pe slovacul Peter Hamor. Horia Colibășanu a fost invitat în studioul ProSport și a vorbit despre această expediție inedită, dar și despre multe lucruri interesante din viața de alpinist.
Despre prima expediție: „Am început de copil să merg pe munte și am continuat în studenție cu alpinismul, la 28 de ani am ajuns în Hymalaya, în Karakorum, cei mai înalți munți ai Planete „
Despre cea mai frumoasă amintire din Munții României: „Acea expediție, o excursie, în copliărie, cu rucsacul în spate, liber de părinți și de constrângeri, alergat de urs, bătut de soare și de ploi. Mi-am dat seama că nu pot trăi prea mult fără să merg pe munte. Merg prin Bucegi, în Făgăraș, Retezat „
Despre ce nu îi lipsește pe munte: „Bastonul de mareșal, trebuie să vrei mereu să faci mai mult, psihicul este foarte important, fizic nu trebuie să lipsească un partener bun și bineînțeles antrenamentul. Nu în ultimul rând, trebuie o bucată serioasă de slănină”
Despre cel mai greu moment pe munte: „Întoarcerea de pe un optmiar, fizic ești epuizat, trebuie să te lupți cu tine însuți să faci ultimii pași ca să ajungi în siguranță la tabără”.
Despre partenerul de coardă: „E greu să te înțelegi cu cineva 8.000 de metri, pentru că sunt condiții foarte grele, noi am avut discuții la peste 7.000 de metri, te poți enerva foarte ușor. Odată am luat un cort care nu era așa de bun, avea niște găuri, eu nu am văzut, fix pe acolo i-a intrat lui zăpada când dormea și s-a cam supărat (n.r. – Peter Hamor).”
Despre distincțiile primite: am primit titlul de „Alpinistul Anului” după ascensiunea pe Annapurna, cel mai periculos munte din lume, „Spirit of mounteneering” mi-a fost acordat în 2009, pentru o acțiune de salvare din 2008 a partenerului meu, spaniolul Inaki Ochoa de Olza, care a murit pe munte atunci”
Despre echipament: „Unealta principală a alpinistului este pioletul, instrumentul cu care mă agăț în gheață, stâncă, e salvatoare de viață și aducătoare de vârfuri”
Despre planurile din 2015: „Va fi schi extrem la altitudine, va fi obositor să cobor, nu doar să urc, oxigenul lipsește, trebuie să am grijă la avalanșe, dar vreau să îmi pun schiurile la opt mii de metri și să le dau jos la baza muntelui Manaslu”
Editor Video: Andrei Boruzescu
Producător: Cezar Helmis