VIDEO | „Nu am mai simțit vreodată un asemenea frig: să mergi 200 de km pe motocicletă la temperaturi sub zero grade, a fost greu”. Gyenes, câștigătorul Dakarului la clasa maraton, dezvăluie ce trebuie să facă un puști care ar dori să-i calce pe urme
This browser does not support the video element.
Emanuel Gyenes s-a întors învingător din Raliul Dakar. Pilotul sătmărean a câștigat clasa Maraton (la moto) a celui mai dur rally-raid din lume și a terminat pe locul 21 în clasamentul general.
- În plus, Mani a ocupat locul 9 la categoria Amatori (categorie la care intră toți riderii care nu reprezintă în mod oficial un constructor de motociclete). El a vorbit, în exclusivitate, pentru ProSport, despre cum a trăit Raliul Dakar din șaua motocicletei KTM-ul 450 Rally Replica.
Ediția 2015 s-a dovedit dificilă încă din start pentru Mani Gyenes. În etapa a doua, cu speciala cea mai lungă, de 528 km, desfășurată între localitățile Villa Carlos Paz și San Juan, Mani a fost la un pas de a abandona competiția din cauza unei probleme tehnice. „Am început și eu mai tare în etapa a doua și până la kilometrul 100 am avut un timp foarte bun, am depășit mai mulți piloți care au luat startul înaintea mea, asta pâna la kilometrul 100, când am simțit că nu mai am frână pe spate. Când m-am uitat jos să văd ce se întâmplă și când am văzut că mi-a ieșit uleiul din motor, au început emoțiile pentru mine. Direct la asta m-am gândit că o să ies din concurs, nu o să mai reușesc să ajung la finiș pentru că mai aveam 400 de km din proba specială, dar am reușit să remediez probema. M-au ajutat niște spectatori argentinieni, mi-au dat ulei, nu sțiu ce ulei, dar am băgat în motor și am astupat gaura pe unde am pierdut ulei și așa am reușit să ajung la finiș”, spune Mani. Cele aproximativ 40 de minute pierdute cu reparația l-au costat locul în clasamentul general, următoarele etape fiind doar o cursă de urmărire pentru apropierea de Top 20.
Mani mărturisește că s-a obișnuit repede cu varianțiile de temperatură, deși a făcut frigul vieții în această ediție a Dakarului: „A fost mai greu când am trecut dinspre Chile spre Argentina, a fost un frig așa cum nu am mai simțiti până acum, să merg vreo 200 de km pe motocicleta pe temperaturi cu minus grade, a fost foarte greu, dar cum coboram din munți și scădea altitudinea, începea să se încălzească .”
Obișnuit să concureze mai multe zile consecutive, Gyenes nu a avut probleme cu oboseala. Singurul lucru care i-a făcut concursul greu a fost ploaia :”Cel mai greu a fost cu vremea, am mers foarte mult pe umed și ploaie, iar motocicletele astea nu sunt făcute pentru noroi sau să mergi cu ele în asemenea condiții. Am avut probleme cu răcirea motocicletei pentru că intra noroiul în radiatoare, la partea electrica a intrat apă… Noi nu am fost pregătiți pentru vremea asta, trebuia să mergem mai mult în dune, să mergem pe urcat. În ultima etapă, în proba specială de 170 km, la km 100 ne-a oprit pentru că a plouat așa de mult că era de fapt un concurs de enduro, nu de rally raid și s-a văzut și pe motoare și pe quad-uri, că nu mai puteau să avanseze din cauza noroiului”
Dublu câștigător al clasei Maraton al Raliului Dakar, Gyenes îi sfătuiește pe cei care doresc să-i urmeze exemplul, să se antreneze foarte bine și să aibă încredere în ei. „Prima dată să se antreneze foarte mult pentru asta și să nu se lase pentru că va avea multe obstacole, așa cum am întâmpinat și eu greutăți, trebuie să treacă peste ele, să nu se dea bătut. Trebuie să fie exact cum am facut și eu în Dakarul acesta când de la începutul raliului am avut probleme mari, eu am tras și am dat totul din mine, chiar până la ultimii 10 km din această ediție”, explică el.
,