VIDEO | Pericol de moarte în golful unde se vor desfășura probele nautice la Olimpiadă. Poluarea extremă a ucis mii de pești în ultimele zile. CIO declanșează o anchetă. Românii calificați în probe nautice

Guanabara Bay, locul unde în luna august se vor desfășura probele de navigație ale Jocurilor Olimpice de la Rio, este în acest moment un loc periculos pentru viața oamenilor. Poluarea extremă, o problemă veche de ani, a făcut ca în ultimele zile mii de pești să moară, cadavrele lor plutind peste tot în canalul de navigație.

Potrivit Agerpres, care citează agenția de știri germană DPA, testele făcute de experții brazilieni au stabilit că apa este foarte poluată. În golf se deversează apa menajeră și reziduuri industriale din Rio de Janeiro. Testele au relevat prezența în apă a unor viruși și a diverse substanțe otrăvitoare. Circa două tone de pește mort plutesc acum în derivă în golf. Comitetul Internațional Olimpic va iniția propriile investigații asupra situației din Guanabara Bay.

O propunere de a muta competiția în altă zonă, la 190 de kilometri distanță de locul contaminat, a fost deja refuzată de primarul orașului Rio, Eduardo Paes, menționează DPA, citată de Agerpres.
Problema poluării din Rio nu îi vizează doar pe participanții la concursul de navigație. O anchetă a ziariștilor de la Asociated Press a concluzionat, astă-vară, că și înotătorii, canotorii și canoiștii sunt într-un pericol iminent. Apele din zonele de concurs sunt poluate inclusiv cu fecale. Unii dintre sportivii care s-au antrenat acolo s-au îmbolnăvit deja, reclamând febră, diaree și stări de vomă. În unele locuri, nivelul de poluare de la Rio era, în vara lui 2015, și de 1,7 milioane de ori mai mare decât pragul de alarmă. Guvernul brazilian a dat asigurări că totul e în regulă și apa nu va fi periculoasă pentru sportivi.

România are, până acum, mai mulți sportivi calificați la Olimpiadă în probe de canotaj și caiac-canoe:

  • Kaiac-canoe (6 sportivi): K4 – 1.000 metri, masculin (Traian Neagu, Cătălin Turceag, Daniel Burciu, Petruș Gavrilă); K2 – 500 metri, feminin (Roxana Borha, Elena Meroniac)
  • Canotaj (8 sportivi): dublu rame fără cârmaci, feminin (Cristina Grigoraș, Laura Popa); dublu rame fără cârmaci, masculin (Cristi Pîrghie, George Palamariu); patru rame fără cârmaci, masculin (Dragoș Aicoboae, Adrian Dămii, Marius Cozmiuc, Andrei Gontaru)

 

Publicat: 15 01. 2016, 08:50
Actualizat: 15 01. 2016, 11:34