VIDEO | România – Georgia, în derby-ul orgoliilor din Campionatul European. Căpitanul Macovei are un mesaj special: „Vino alături de noi, avem nevoie de ajutorul tău pentru a învinge Georgia”
This browser does not support the video element.
- Naționala de rugby a României se pregătește pentru cel mai puternic meci din Campionatul European de Rugby, cel cu Georgia.
- Partida va avea loc sâmbătă, pe Stadionul „Arcul de Triumf”, de la ora 14:30 (în direct pe TVR1).
Deși nu au reușit cel mai bun joc în ultimele două partide, când au pierdut în Rusia cu 16- 13 și au învins, în ultimul minut, Germania cu 17-12, „stejarii” sunt motivați să dea lovitura cu „lelos”. ProSport îți spune 10 lucruri despre cel mai important meci al României.
1. 60 pentru căpitanul Macovei
Meciul de sâmbătă are o semnificație aparte pentru căpitanul României, Mihai Macovei care va disputa a 60-a partidă în tricoul brodat cu „frunza de stejar” și va juca al 10-lea meci împotriva Georgiei. „Nu mă gândesc niciodată la cifre, singurul meu gând este să joc și să fiu un exemplu de dăruire pe teren. Ce să spun? Îmi doresc să sărbătoresc a 60-a selecție cu o victorie în fața Georgiei. Este meciul pentru care ne pregătim an de an, este meciul care va arăta care este cea mai bună echipă. Ei au un avantaj în fața noastră, însă cred că ne putem mobiliza să facem un rezultat bun”.
2. Căpitani adversari, colegi la club
Întâlnirea de sâmbătă, dintre România și Georgia are o semnificație aparte pentru căpitanii celor două echipe. Mihai Macovei și Shalva Sutiashvili sunt colegi la echipa franceză Massy, și prieteni buni. „O să am emoții, este pentru a doua oară când voi juca împotriva unui coleg de echipă. Nu cred că rivalitatea de pe teren ne va afecta prietenia. Mihai este un jucător bun, va fi o plăcere să ne întâlnim pe teren”, a spus căpitanul gruzin. De partea cealaltă, Mac face o demonstrație de fair-play. „Echipa cea mai bună să câștige, este un joc, trebuie să dăm ce avem mai bun, amândoi suntem jucători profesioniști și tot ce se întâmplă pe teren, rămâne pe teren. Indiferent de rezultat, ne vom da mâna la final și ne vom felicita”.
Colegi la Massy, Mihai Macovei și Shalva Sutiashvili vor fi adversari, sâmbătă
3. Trofeul Antim Ivireanu
Cupa Antim Ivireanul este trofeul pus în joc la meciurile dintre România și Georgia. Antim Ivireanul este un sfânt de origine georgiană, ajuns însă în România, unde a devenit Mitropolit al Munteniei și unde a ajutat la construirea a numeroase biserici. Trofeul a fost donat de suporterii georgieni. Cupa se acordă la fiecare meci dintre cele două, mai puțin jocurile din preliminarii sau din cadrul Cupei Mondiale. Dacă un meci se termină la egalitate, trofeul va fi acordat echipei care a marcat ultimele puncte. Cupa a fost realizată din bronz de către un faimos sculptor georgian, fost jucător de rugby, Guia Japaridze.
4. Georgia, avantaj la deținerea trofeului
Trofeul Antim Ivireanu a fost pus în joc în 2002 și a fost cucerit, pentru prima dată de România, care se impunea atunci, la Tbilisi, cu 31-23, cucerind și Cupa Europeană a Națiunilor. De atunci, „stejarii” s-au mai impus de patru ori, în 2003, 2004, 2006 și 2010, în timp ce Georgia a câștigat trofeul de 8 ori, în 2005, 2007, 2008, 2009, 2011, 2012, 2013, 2014.România a cucerit ultima dată Cupa Antim Ivireanul în 2010, dupa victoria cu 22-10 de la București, din 2011, georgienii fiind in posesia trofeului. „Este timpul să aducem Cupa acasă, avem nevoie de această victorie, pentru România, pentru suporterii care sunt întotdeauna alături de noi. Ne dorim ca la finalul meciului să ridicăm două trofee, al Campionatului European și Antim Ivireanu”, spune Mihai Macovei.
5. Postură nouă pentru Hari Dumitraș
Meciul de sâmbătă dintre România și Georgia va fi primul pe care Hari Dumitraș îl va trăi din postura de președinte al Federației Române de Rugby. Fostul mare jucător are o istorie personală legată de trofeul Antim Ivireanu. „În 2002 am ridicat pentru prima dată acest trofeu din postura de antrenor al României și a fost o trăire incredibilă. A fost o mare victorie pentru rugbyul românesc atunci și încercăm, la fiecare întâlnire să reedităm acel moment. În 2012, tot ca antrenor am avut acel eșec dureros. Întotdeauna este greu când stai pe bancă și nu poți face nimic, mi-aș dori să fiu în teren, să fiu alături de băieți. Sper să vedem un meci de calitate mâine”, spune președintele FRR.
6. S-a întărit grămada
Pentru derbyul cu Georgia, au revenit la echipa națioanală câțiva dintre pilonii pachetului de înaintare. Astfel, se vor afla în teren, pilierii Mihaiță Lazăr și Andrei Ursache, linia a doua, Alin Coste, flankerul Valentin Ursache și închizătorul Mihai Macovei. „Este aproape cea mai bună formulă de echipă pe care o avem. S-a simțit lipsa acestor jucători în meciul cu Germania, meci în care am dat șansa unor jucători mai tineri să evolueze. Suntem conștienți că trebuie să facem schimbul de generații, să le dăm meciuri și celor mai tineri, meciuri din care pot învăța. Este o confruntare dificilă când adversar e Georgia. Noi vom evolua cu gândul la participarea noastră la Cupa Mondială, ediția 2015”, a spus Lynn Howells, antrenorul României.
După ce a lipsit în meciul cu Rusia și cu Germania, Mihai Macovei a revenit la echipă pentru duelul cu Georgia
7. „Stejarii” fără trei grei
România nu se va putea baza mâine pe trei jucători, titulari de bază în fiecare meci. Astfel, va lipsi din pachetul de înaintare pilierul Paulică Ion, de la Perpignan, care a contactat o viroză puternică după întoarcerea din Germania, iar de pe treisferturi sunt alte două absențe importante aripa Cătălin Fercu, care este în refacere după ce a suferit o fractură la mâna stângă în meciul cu Spania, de la Cluj și fundașul Florin Vlaicu, care s-a accidentat la meciul cu Germania.
Cătălin Fercu a stat șase săptămâni după ce și-a fractura mâna stângă în meciul cu Spania, de pe Cluj Arena
8. Teren greu
Unul dintre cei mai importanți factori ai meciului de sâmbătă este terenul. Din cauza ploilor din ultimul timp, a vremii reci și a umidității, terenul de joc de pe Stadionul Național „Arcul de Triumf” este greu, cu porțiuni în care iarba nu a dat. „Terenul va fi la fel pentru ambele echipe, este adevărat starea gazonului nu va permite un meci cu grad înalt de spectaculozitate. Vremea s-a anunțat bună pentru mâine, poate o să se mai zvânte un pic”, a spus Hari Dumitraș.
9. Cu „Gorgodzilla” înainte!
Georgienii au venit la meciul de la București cu unul din cei mai buni jucători gruzini din istorie, Mamuka Gorgodze (30 de ani). Jucător la Toulon, campioana Franței și a Europei, Gorgodze este un jucător polivalent ce poate juca ca închizător și flanker. Calitățile sale fizice impresionante, 1,95m și 120 kg și forța brută pe care o pune în fiecare contact, pe teren, i-au adus porecla de „Gorgodzilla”. El a jucat 57 de meciuri pentru naționala Georgiei și a marcat 120 de puncte.
10. Învingătoare câștigă și Campionatul European de Rugby
Partida dintre România și Georgia este ultima din această ediție a Campionatului European de Rugby. Echipa care se va impune sâmbătă va câștiga și competiția. România vine după două meciuri mai slabe, o înfrângere cu Rusia și o victorie chinuită, cu Germania, 17-12, în timp ce „lelos” și-au câștigat fără emoții, meciurile. „Meciul cu România este foarte dificil pentru formația noastră. Cu toate acestea, vrem victoria. Țara gazdă are o tradiție mai îndelungată în privința acestui sport frumos, rugby, dar acum stilul lor este apropiat și în concluzie confruntarea este una deschisă. Vrem să terminăm neînvinși acest campioanat”, a spus Milton Haig, antrenorul Georgiei. Celelalte meciuri ale ultimei etape :Rusia – Portugalia și Spania – Germania
Rezultatele celor două echipe în ediția din acest an:
Portugalia – România 10-37, România – Spania 29-8, Rusia – România 16-13,Germania – România 12-17.
Germania – Georgia 8-64, Georgia – Portugalia 20-15, Spania – Georgia 13-26, Georgia – Rusia 33-0.
Clasament
1. Georgia 4 4 0 0 143-36 17p (1pb)
2. ROMÂNIA 4 3 0 1 96-46 15p (3pb)
3. Spania 4 2 0 2 83-83 9p (1pb)
4. Rusia 4 2 0 2 82-111 9p (1pb)
5. Portugalia 4 1 0 3 44-79 5p (1pb)
6. Germania 4 0 0 4 45-138 1p (1pb)
ROMÂNIA: 1. Alexandru Țăruș, 2. Otar Turashvili, 3. Andrei Ursache – 4. Alin Coste, 5. Marius Sîrbe – 6. Viorel Lucaci, 8. Mihai Macovei (c), 7. Valentin Ursache- 9. Valentin Calafeteanu, 10. Dănuț Dumbravă – 11. Dorin Manole, 12. Csaba Gal, 13. Cătălin Dascălu, 14. Adrian Apostol – 15. Ionuț Botezatu . Rezeve: 16. Andrei Rădoi, 17. Mihaiță Lazăr, 18.Horațiu Pungea, 19.Valentin Popârlan 20.Stelian Burcea, 21. Florin Surugiu, 22. Florin Ioniță, 23. Sabin Strătilă. ANTRENOR: Lynn Howells
GEORGIA: 1. Mikheil Nariashvili, 2. Iuri Natriashvili, 3. Davit Zirakashvili – 4. Girgi Nemsade, 5. Konstantine Mikautadze – 6. Shalva Sutiashvili (c), 8. Mamuka Gorgodze, 7. Giorgi Tkhilaishvili – 9. Vasil Lobzbanidze, 10. Lasha Malaguradze – 11. Alexandre Todua, 12. Merab Sharikadze, 13. Davit Kacharava, 14. Tamaz Mchedlidze- 15. Merab Kvirikashvili, 16. Zurab Zhvania, 17. Karlen Asieshvili, 18. Levan Chilachava , 19. Levan Datunashvili, 20. Lasha Lomidze, 21. Giorgi Begadze, 22. Giorgi Aptsiauri, 23. Beka Bitsadze. ANTRENOR: Milton Haig