Acuzații incredibile la adresa clubului de volei ACS VM Zalău. „Vreți să vă arăt contractele clubului pe 2017-2018? Nu au sumele pe ele! Mă întreb, cum s-au dus la ANAF cu aceste contracte?” | EXCLUSIV

Bucurie a voleibalistilor din Zalau dupa un punct castigat in meciul de volei masculin dintre Steaua Bucuresti si ACS Volei Municipal Zalau, din cadrul Cupei Romaniei, desfasurat in Sala Regimentului de Garda Mihai Viteazul-Steaua din Bucuresti, duminica 22 decembrie 2019. © FOTO:Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

Scandalul de la echipa de volei masculin ACS VM Zalău continuă să producă reacții. ProSport a stat de vorbă cu Gheorghe Vișan, președintele Federației Române de Volei, după ce Vasile Coța, președintele clubului, a susținut că jucătorii și staff-ul tehnic au fost abandonați nu de club, ci de federație prin faptul că a încheiat sezonul încă din martie.

Jucătorii și antrenorii au fost concediați de vicecampioana la masculin (2019), la doar o zi distanță după ce Primăria a suplimentat bugetul echipei cu 450.000 de lei. Pe de altă parte, ACS VM Zalău și federația sunt într-un conflict deschis. Gruparea ardeleană a fost suspendată de FRV, pentru faptul că nu a plătit a achitat o datorie mai veche din 2018, de aproximativ 10.000 de euro. De altfel, toată discuția cu Gheorghe Vișan a plecat din acest punct.

Ei au acumulat niște datorii către federație, în jurul a 20.000 de euro, adică 93.700 în lei, am informat și Primăria vizavi de această situație. Noi am plătit către Confederația Europeană de Volei (n.r. CEV) pentru licențele lor de participare în cupele europene în sezonul 2018-2019. Și ei nu ne-au dat nici acum banii, nu au onorat factura din 2018, au plătit-o doar pe cea din 2019 (n.r. aproximativ jumătate din suma de 20.000 de euro menționată mai sus). Trebuie să recuperăm banii, iar cine este dator și nu plătește, poate fi dezafiliat. Am avut și alte cluburi propuse pentru dezafiliere la Adunarea Generală (n.r. amânată din cauza pandemiei de coronavirus), Timișoara și Piatra Neamț, tot din cauza unor datorii din 2018. După care, Statutul spune că trebuie să mă mergem în instanță să recuperăm banii. Știți ce înseamnă asta? Dau exemplul Constanței, care s-a retras în 2016 din Liga Campionilor, iar federația a trebuit să plătească amenda de 45.000 de euro, din care a recuperat doar 10.000 de euro. Pentru restul de 35.000 de euro ne judecăm din 2016 și abia suntem la Curtea de Apel”, a explicat președintele federației motivul pentru care ACS VM Zalău a fost suspendat.

„Acei banii pe care clubul îi datorează federației, nu reprezintă taxele anuale. Sunt taxele de licențiere ale fiecărui jucător în cupele europene, pentru care eu, federația, trebuie să le plătesc, iar apoi să recuperez banii de la cluburi prin facturare”, Gheorghe Vișan, președinte FRV

Presedintele Federatiei Romane de Volei, Gheorghe Visan, Razvan Pasarica/ SPORT PICTURES

Șeful voleiului românesc spune că federația nu a avut altă alternativă și a fost nevoită să recurgă la suspendarea clubului. Mai ales că Primăria din Zalău a suplimentat bugetul clubului, specificând clar și destinația banilor. „Din suma alocată se va efectua cu prioritate plata cheltuielilor cu masa, transportul, cazare, drepturi salariale și obligațiile către Federația Română de Volei”, a hotărât Consiliul Local, atunci când a aprobat o suplimentare a bugetului de la ACS VM Zalău cu 450.000 de lei. Gheorghe Vișan s-a arătat stupefiat de faptul că gruparea ardeleană nu a respectat Hotărârea Consiliului Local din 18 martie: „În acea hotărâre a fost menționată și plata obligațiilor către federație. Ei au luat banii de la Primărie ca să-și plătească aceste datorii. Și ei nu plătesc! Clubul a luat bani de la Primărie pentru cupele europene cu vârf și îndesat, iar nouă nu ne-au plătit sumele pe care noi le-am achitat în numele lor, ca ei să poată juca în cupele europene”.

S-a spălat pe mâini Primăria din Zalău? „A spus că nu are niciun control, să răspundă clubul direct de cum își cheltuie banii! Ați mai pomenit așa ceva?”

Președintele Federației Române de Volei a dezvăluit apoi că ACS VM Zalău a fost permanent un club cu probleme, de când a fost preluat din 2017 de familia Coța.

Sigur că mă deranjează inclusiv treaba cu jucătorii (n.r. că au rămas neplătiți sau că au fost lăsați pe drumuri, fără a fi băgați măcar în șomaj tehnic), dar rămân la acest stadiu. Și-au permis să ia la echipă jucători de lot național. Iar în ceea ce-i privește pe străini, mă ia Confederația la rost (n.r. CEV), că de ce nu-i plătește clubul. Eu am dat niște răspunsuri când am fost întrebat, că într-un litigiu între un jucător și un club trebuie să se pronunțe instanța. Sunt patru jucători de lot național care i-au dat în judecată, că nu le-au plătit două salarii din campionatul trecut. Alți doi nu i-au mai dat în judecată, este vorba despre ridicătorul Cristian Bartha și Gabriel Cherbeleață. Iar anul acesta, vă dați seama, vor exista noi cazuri de aceste gen. Ei spun că și-au plătit datoriile. Nu mai pun nici doi bani pe ce spune familia Coța, care stă la conducerea acestui club de 3 ani. Nu poți pune bază pe ce declară”, ne-a relatat Gheorghe Vișan.

Președintele Federației Române de Volei nu-și poate explica faptul că Primăria din Zalău nu urmărește cum sunt cheltuiți banii: „Vorbim de bani publici. Primăria îi dă pentru un proiect, dar constată că banii ceruți nu s-au dus acolo unde trebuie. Eu ca Primărie ar trebui să iau clubul și să-l controlez. Dar asta nu se întâmplă. Primăria a spus că nu are niciun control, să răspundă clubul direct de cum își cheltuie banii! Ați mai pomenit așa ceva? Eu nu am pomenint așa ceva, dar în fine...”.

„Federația a întrerupt campionatul în mod corect și legal, după returul din faza întâi. Acest lucru s-a întâmplat și în Polonia, în Rusia, în Germania. Foarte multe țări au luat aceeași decizie și sunt țări în care se joacă volei adevărat, pentru că nu ne jucăm cu virusul acesta. Cine constată că se poate juca, se înșeală”, Gheorghe Vișan, președinte FR de Volei

Dana Coța ar fi profitat de faptul că a fost consilierul primului ministru, Viorica Dăncilă. Șase luni i-a ”omorât” pe cei de la MTS, „pe domnul Matei și alți directori din cadrul instituției”

Omul nr. 1 din voleiul românesc a precizat apoi că ACS VM Zalău nu poate pune în cârca federației decizia de a încheia contractele de activitate sportivă cu jucătorii și antrenorii încă din luna martie. Pe de altă parte, a susținut că la gruparea ardeleană este o practică mai veche de a nu plăti contractele către sportivi și antrenori în ultimele două luni ale unui sezon: „Dacă vor să profite de faptul că au trimis deciziile de încetare a contractelor de activitate din martie, poate că de data asta au puțină acoperire (cu nr. cu referire la forța majoră). Dar ei nu au achitat contractele nici de acum trei campionate! La ei este o metodă treaba asta, două salarii din an nu le mai achită jucătorilor. Acolo conduce doamna Coța, care este un personaj deosebit, nu am alte cuvinte! Vă dați seama ce a făcut acum un an la federație, în perioada în care a fost consilierul primul-ministru Viorica Dăncilă?”. Această ultimă afirmație, bineînțeles, a cerut anumite clarificări, astfel că a rezultat următorul dialog:

  • Ce a făcut doamna Dana Coța?
    Întrebați-i pe cei care au fost la Ministerul Tineretului și Sportului, pe fostul ministru (n.r. Bogdan Matei) ce a putut să facă?”
  • V-au trimis controale sau despre ce este vorba?
    A pus două persoane sancționate de Comisie să facă reclamații. Le-a chemat la Zalău, au făcut hârtii, apoi le-au trimis la Minister. Am dat răspunsuri la tot ce ne-au solicitat. Șase luni i-a „omorât” pe cei de la MTS, pe domnul Matei și alți directori din cadrul instituției, că nu știu ce face Federația Română de Volei, că încalcă Statutul. Iar eu le-am dat probe, că nu este adevărat. Au fost în control, nu a fost adevărat. Astea sunt lucruri care trec, numai doamna a crezut că, atât timp cât stă acolo (n.r. la Guvern), împărățește lumea. Ea trebuia să-și demonstreze calitatea de manager la clubul acesta, unde taie și spânzură, în calitate de îndrumător sau manager financiar. Spune că e doar membru alături de cei care au înființat clubul, au și ei 10% să acopere bugetul. Pentru că 90% din sumă vine de la Primărie.

Dezvăluirile lui Gheorghe Vișan nu s-au oprit aici. Președintele FR de Volei susține că ACS VM Zalău a depus la federație contracte ale jucătorilor fără a fi stipulate și valoarea financiară: „Vreți să vă arăt contractele clubului pe 2017-2018? Nu au sumele pe ele! Mă întreb, cum s-au dus la ANAF cu aceste contracte? Înainte nu aveam contractele la federație, dar acum ne obligă legea. Președintele Vasile Coța a fost chemat la Comisia de Disciplină, pentru că a fost reclamat. Dar a fentat Comisia, astfel că a fost amendat că nu a adus documentele la control. Conform Art 15, federația are dreptul să efectueze control. Nu le-a adus și i-a dat o sancțiune, iar președintele este suspendat, pentru că nu a plătit amenda. Are două amenzi de plătit, una după scandalul cu Steaua, în urmă cu 2 ani. Așadar, dacă pe contrcatele din sezonul 2017-2018 nu sunt înregistrate sumele, ce au depus la ANAF? Să-i controleze instituțiile abilitate, noi avem contractele fără sume. Comisia de Disciplină le-a explicat că sunt nule. Să nu mai spunem că sunt jucători care nu recunosc semnătura. Aia este o altă latură a problemei. Lucrurile sunt destul de grave, eu sunt sătul de ei”.

„Dacă organele abilitate nu îi iau la întrebări despre banii cheltuiți de la Primărie… Dacă acolo nu se întreabă ce au făcut cu ei, noi ce să facem?”, Gheorghe Vișan

Întrebat de ce federația permite unui club să activeze în campionat, chiar dacă are și azi restanțe din sezoanele trecute, Gheorghe Vișan a răspuns: „Noi nu avem dreptul să ne băgăm. Este vorba despre un contract de muncă între un sportiv și un club. Doar la handbal mai intervine federația în litigii de acest gen, dar este un abuz, pentru că nu au acoperire. Acest lucru a fost băgat pe timpuri în regulament de Gațu și Marinescu și a rămas și la Dedu, pentru că nu a schimbat multe. A preluat regulamentul și așa a rămas. Eu, federația, nu sunt instituție jurisdicțională. Eu am un Statut după care mă ghidez”.

În loc de concluzie, să mai spunem faptul că alte echipe, precum Buzău, Dinamo, și-au băgat jucătorii în șomaj tehnic, chiar dacă sezonul la volei s-a încheiat. Clubul din Zalău a susținut că acest lucru nu a fost posibil. Apoi, foști jucători și membri ai staff-ului tehnic au început să primească de la ANAF faptul că sunt buni de plată. Există chiar un caz cât se poate de serios al unui fost membru din staff-ul tehnic, mai exact s-a ales cu conturile bloclate pentru că gruparea ardeleană nu ar fi plătit taxele la stat!

 

Publicat: 28 04. 2020, 16:48
Actualizat: 28 04. 2020, 17:37