Sunt zile decisive pentru viitorul uneia dintre echipele care s-au dovedit a fi, în ultima vreme, o adevărată pepinieră pentru voleiul masculin românesc: CSM Constanța.
Soarta echipei se va decide în cadrul unei ședințe care va avea loc marți, 20 august, la Primăria Constanța.
Nimic nu prevestea această situație, mai ales că formația masculină a clubului nu doar că și-a îndeplinit obiectivul în sezonul trecut – calificarea în play-off -, dar chiar l-a depășit, terminând pe 7, în fața unei echipe cu un buget considerabil mai mare, SCMU Craiova.
Pentru noul sezon se formase un lot competitiv, format în cea mai mare parte din jucători români de până în 24 de ani. Pentru ca echipa să aibă succes, la cârma ei urma să fie numit un tehnician care lucrează foarte bine cu tinerii, Răzvan Parpală.
Acesta a mai fost principal în urmă cu doi ani la CSM (anul trecut a fost secund). În plus, e selecționerul naționalei U18 cu care a participat la Campionatul European, dar și secundul lui Sergiu Stancu la naționala de seniori a României.
Deci erau întrunite toate condițiile pentru ca formația masculină a CSM Constanța să fie considerată o adevărată pepinieră a voleiului nostru, cu atât mai mult cu cât printre cei care au semnat contracte cu formația în iulie se numără trei sau patru jucători care se află în vederile naționalei României.
Totuși, deși lotul alcătuit se încadra lejer în bugetul aprobat în luna mai de primărie (înaintea alegerilor locale), în iulie – deși conducerea Primăriei a rămas neschimbată după alegeri – celor de la CSM Constanța li s-a comunicat că nu mai sunt fonduri!
Drept urmare, aprobarea contractelor echipei masculine de volei a fost amânată, iar convocarea lotului nu a fost făcută. În volei, echipele reiau antrenamentele în jurul datei de 10 august, startul campionatului fiind la 5 octombrie.
Semnele de întrebare cu privire la pericolul retragerii echipei din campionat au apărut în momentul în care s- a văzut că, de fapt, problemele financiare de care se spunea că au lovit întregul club au afectat vizibil doar formația masculină de volei.
De altfel, celelalte formații ale clubului, cea feminină de baschet, cea masculină de handbal și cea feminină de volei, au început pregătirile conform planului inițial!
Mai mult decât atât, echipa feminină de volei, care în sezonul trecut s-a luptat pentru evitarea retrogradării, (spre deosebire de băieți, care au ocupat locul 7), s-a întărit considerabil.
Au fost aduse trei jucătoare valoroase din campionatul României, Gabriela Bălae, Alexandra Trică și Mihaela Albu, dar și voleibaliste din străinătate cu palmares impresionant, precum braziliencele Paula Mohr și Gabriela Rocha da Silva sau bulgăroaica Simona Nikolova!
Indiferent de situația celorlalte secții din club, e cert că CSM Constanța, una dintre singurele formații din campionatul masculin de volei la care tinerii jucători români se puteau dezvolta prin joc și antrenament – dovadă e transferul titularului de anul trecut, David Dinculescu (19 ani) la puternica echipă poloneză SKRA Belchatow, antrenată de Gianni Crețu – este într-un moment crucial.
Totul depinde acum de decizia Primăriei: va dori să ajute în continuare la dezvoltarea voleiului românesc, astfel încât peste doi-trei ani câțiva componenți ai naționalei de seniori să afirme cu mândrie că au purtat tricoul formației CSM Constanța?
Sau e gata să șteargă din sportul românesc una dintre puținele echipe care și-a îndeplinit în fiecare an obiectivele impuse și să lase șomeri tinerii jucători cu care a semnat? Pentru că e greu de crezut că în final de august, când toate loturile sunt formate, va mai prinde cineva vreun transfer în țară?
În balanța cu care se va cântări decizia ar trebui să conteze și economia forțată făcută prin reînceperea pregătirii în august. Practic, dacă antrenamentele încep la 1 septembrie, bugetul va fi mai mic decât cel estimat inițial, pentru că se scade salariul jucătorilor pe o lună – în loc de august – aprilie, perioada contractuală va fi acum între septembrie și aprilie –, dar și suma care nu s-a mai plătit pentru chiriile din luna august.
Deocamdată, pe adresa Federației Române de Volei nu a venit nici o cerere de retragere din campionat. Conform regulamentului, dacă un club se retrage din Divizia A1 înaintea startului campionatului e amendată cu 5.000 de euro.
Dacă CSM Constanța se va retrage, FRV va încerca să completeze numărul de 12 echipe prin invitarea altei formații în Divizia A1. Conform regulamentului, ordinea de invitare a echipelor care nu fac parte din prima ligă e următoarea: întâi vor fi întrebate cele două formații care au participat în turneul de promovare, Pro Volley Oradea și CSM București. Dacă acestea refuză, atunci vor fi invitate celelalte echipe care au jucat anul trecut în Divizia A2. Dacă și acelea refuză, vor fi întrebate cele două retrogradate din Divizia A1, U Cluj, respectiv UV Timișoara.
Dacă vreuna din aceste formații va accepta, ea va prelua traseul din campionat al celor de la CSM Constanța. Dacă niciuna nu va dori să joace în prima divizie, atunci pe prima scenă a voleiului masculin românesc vor rămâne doar 11 echipe, urmând ca la primăvară să retrogradeze una singură.
FOTO: Facebook/ CSM Constanta Volei
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER