Adin Cojocaru, președintele FR de Volei, face o analiză a sportului la fileu după câteva reușite ale instituției pe care o conduce de mai bine de doi ani.
România este la câțiva pași cu calificarea ambelor reprezentative, feminin și masculin, la turneele finale de Campionat European.
Conducătorul federației atrage atenția că zona financiară este extrem de importantă când ne pregătim pentru a fi la nivelul celorlalte țări la competițiile de top.
Adin Cojocaru a stat de vorbă cu Prosport și a răspuns la întrebări legate de actualitatea din volei.
Prosport: Cât de aproape suntem de la calificare la Euro cu fetele și cu băieții?
Adin Cojocaru: La băieți, lucrurile s-au încheiat cu succes, Romania a terminat grupa, pe primul loc, ceea ce i-a permis sa fie prezentă la Turneul final al Campionatului European din 2023.
La fete, eu cred ca suntem calificați în proporție de 90%. Spun asta pentru că victoria pe care am realizat-o la Piatra Neamț cu Croația ne poziționează pe primul loc în grupă, apoi urmează jocul de acasă, miercuri 7 septembrie cu Insulele Feroe, care nu poate aduce modificări și facem 4 victorii!
De când nu s-a mai întâmplat asta?
De întâmplat s-a mai întâmplat în 2019, când am fost cu ambele echipe calificate la turneul final al Campionatului European. În 2021, cu băieții am ratat calificarea, iar la fete Romania a organizat o grupă, la Cluj, deci am participat.
Care ar fi lucrurile bune care se întâmplă și care sunt cele care va deranjează în voleiul românesc?
Lucrurile bune sunt că am reușit să ajungem la Festivalul Olimpic de Tineret, cu junioarele U19, tot cu ele am participat la Turneul final al Campionatului European din Macedonia și acum la seniori/senioare. În afară de acest lucru este îmbucurător ca echipele din Campionatul Național de de divizia A1 s-au întărit, deci a crescut valoarea, ceea ce nu poate fi decât mulțumitor!
Asta înseamnă că sunt antrenori străini de valoare, jucători de valoare, care pot da un imbold, o stare și voleiului românesc. Referitor la ceea ce mă deranjează……. aș dori mai mulți bani pentru pregătire, să pot oferi tuturor loturilor naționale (juniori, seniori) toate condițiile.
Acesta nu este un moft, ci o necesitate! Am facut ceva pași în acest sens, loturile au un staff mai lung, cu profesioniști (la seniori), dar îmi doresc și la celelalte loturi
Îmi doresc să pot avea o sumă de bani, care să îmi permită să aduc o echipă de specialiști, care să implementeze o nouă gândire în dezvoltarea jocului de volei, să meargă în tară și să facă niște seminarii cu antrenorii de juniori și prin care să crească calitatea jucătorilor.
Aș vrea ca Ministerul Educației să se implice mai mult în modificarea Curriculei școlare la educație fizica și în special la clasele vocaționale, adaptată copiilor de astăzi, pentru a se reuși orientarea lor către activitate fizică și apoi către performanță.
Care este părerea dvs. despre legea Novak?
Federația Română de Volei folosește de anul trecut un fel de regulă de acest gen, deci pentru noi este utilă pentru că ne ajută ca sportivii de lot național sau pe cei de perspectivă să beneficieze de antrenamente bune, în condiții de joc, plus participarea în teren, unde eu cred că se dezvoltă mai mult decât ca rezervă.
Credeți că vom avea un campionat intern mai spectaculos?
Eu cred că anul acesta campionatul intern va fi mai spectaculos, mai plin de valoare sportivă și mai strâns. Sunt echipe puternice, care s-au intărit, deci sigur vom avea parte de spectacol, care să ducă la atragerea copiilor către volei.
Există o strategie să readuceți lumea la sală pentru volei?
Pentru a aduce lumea la sală am început să prezentăm jocul de volei, pe toate canalele astfel încât sa fie transmise toate meciurile.
De exemplu, toate echipele de volei, de la minivolei până la seniori / senioare, sunt obligate să transmită toate jocurile. Încercăm astfel, să îl promovăm, să îl creștem ca valoare, astfel încât să devină atractiv pentru public, prin valoarea meciurilor și a rezultatelor…..
Noi am reușit ca la Alexandria, Piatra Neamț unde au jucat senioarele și la Galați, unde au jucat seniorii, să avem spectatori și chiar galerie!
Vă bucură revenirea CSM București?
Sigur că mă bucură revenirea echipei de volei din cadrul CSM București. Este un club tânăr, dar cu rezultate notabile, în special la fete. S-a format o pepinieră bună la volei, care produce rezultate și sportivi pentru seniorat, ceea ce este de remarcat în cadrul unui club.
Adin Cojocaru este profesor universitar la Universitatea „Spiru Haret”, iar înainte de a deveni vicepreședinte a fost și secretar general al FR de Volei în perioada 2002-2005. Este președinte al FR de Volei din 30 martie 2020, învingându-l pe Gheorghe Vișan cu 190-42 la voturi.
Sursă foto: Facebook / FR Volei
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER