Performanța echipei CSM Volei Alba Blaj în Liga Campionilor, calificarea în turneul Final Four, a fost realizată și cu ajutorul unor jucătoare din România. Adina Salaoru și Nenka Onyejekwe, desemnate cele mai bune două jucătoare din țară în ultimii 2 ani, și-au adus aportul substanțial la rezultatele echipei.
Adina Salaoru activează de 5 sezoane la Alba Blaj, fiind și cea mai veche componentă a echipei. Ea se identifică practic cu istoria formației ardelene, tot la Blaj a fost desemnată și cea mai bună jucătoare a României în 2016. Deși a avut mai multe oferte de a pleca afară, ea a preferat să rămână în țară. „Mi-am dorit la un moment dat să plec în afară, dar consider că în momentul de față, nu numai eu ci și impresarii, piața din România a crescut foarte mult. Iar atunci când pleci în străinătate trebuie să renunți la niște lucruri, ori la partea financiară ori la a juca în competiții importante. Este destul de greu să pleci afară la o echipă care să joace în Champions League și să aibă șansele pe care le-a avut Blajul. Mi se pare destul de greu la mometul acesta și atunci am preferat nivelul internațional la care pot să joc. Asta a fost primordial, de asta am rămas la Blaj”, a susținut componenta echipei naționale.
Parcursul echipei CSM Volei Alba Blaj din acest sezon până în faza finală a Ligii Campionilor este impresionant. Puțini au fost cei care și-au imaginat că în afară de handbalul feminin mai poate exista o altă disciplină sportivă care să propună o echipă capabilă să lupte pentru trofeul Ligii Campionilor. A doua opțiune pentru sportul românesc o oferă acum voleiul feminin.
„Nici noi nu ne-am imaginat în primă fază că putem ajunge până aici. Am luat fiecare lucru așa cum a venit, pe rând, și am ajuns în Final Four”, ne-a declarat Adina Salaoru. Voleibalista în vârstă de 28 de ani este una din cele patru românce din lotul echipei. Celelalte sunt Nenka Onyejekwe, Cristina Tamaș și Ramona Rus. Ele sunt și printre cele mai norocoase jucătoare din România care au ajuns la acest nivel. Nenka Onyejekwe a fost destul de aproape în trecut să joace într-un Final Four și cu Volero Zurich. Cristina Pîrv și Luminița Trombițaș au fost alte voleibaliste din țară care au simțit pe pielea lor ce înseamnă un asemenea nivel în urmă cu câțiva ani. Dar tot cu echipe din străinătate, ambele cu RC Cannes (Franța).
Adina Salaoru a oferit și câteva explicații pentru parcursul echipei din acest sezon în Liga Campionilor: „Cred că prima explicație ar fi motivația individuală a fiecărei jucătoare. Toată lumea este motivată și asta s-a văzut în jocurile noastre. Bineînțeles, am fost și norocoase, ca să spunem toate lucrurile exact așa cum s-au întâmplat. Am avut șansă la tragerea la sorți, la grupa pe care am avut-o. Toate aceste lucruri cumulate ne-au adus până în Final Four”.
Alba Blaj a fost prima echipă care a obținut calificarea pentru fazele superioare în grupe, după ce a câștigat 5 meciuri din tot atâtea posibile. Performanța clubului ardelean nu ar fi fost posibilă dacă lângă jucătoarele din România n-ar fi fost aduse voleibaliste din mai multe zone ale lumii, Europa, America de Sud și America Centrală. Practic, în vestiar se vorbesc vreo 7-8 limbi diferite, dar în teren acest lucru nu s-a simțit. „Fiecare vorbește limba ei, iar ca să ne înțelegem totuși împreună vorbim engleză. Avem un grup omogen, din punctul acesta de vedere în fiecare an am avut o echipă foarte bună, cu un colectiv bun, nu cu foarte multe individualități, deși avem personalități puternice. Cred că un criteriu pentru care fiecare om a fost selectat în pentru a fi adus la Blaj este faptul că a crezut mai mult în echipă, în ideea de a reuși împreună mai mult decât individual”, a detaliat Adina Salaoru.
„Este vorba despre un meci până la urmă în care se pot întâmpla foarte multe lucruri”
Pentru a ajunge în finala Ligii Campionilor din 6 mai, Alba Blaj trebuie să treacă de Galatasaray, cel mai dificil adversar întâlnit până acum în acest sezon. „Văd această partidă ca pe o provocare. Așa cum am avut șansele noastre până acum, așa avem și oportunitatea de a ne califica în marea finală. Este vorba despre un meci până la urmă în care se pot întâmpla foarte multe lucruri. Bineînțeles, trebuie să avem în vedere că în față va sta un adversar foarte puternic, o echipă în care s-au investit foarte mulți bani. Sunt jucătoare foarte bune la Galatasaray, unele au fost și declarate cele mai bune din lume. Este o provocare foarte mare pentru noi, ne pregătim să îi facem față și să ne jucăm șansa până la urmă”, a afirmat căpitanul echipei.
Fără doar și poate, performanța echipei din „Mica Romă” a intrat deja în istoria voleiului românesc. Poate fi acest parcurs și un punct de plecare pentru voleiul feminin? „De ce nu! Până la urmă trebuie să începem de undeva. Nu știu dacă neapărat este un punct de demaraj, dar ar fi foarte bine să-l transform într-un punct de demaraj pentru voleiul românesc. Cred că această calificare în Final Four-ul Ligii Campionilor înseamnă ceva extraordinar pentru România și pentru acest sport. Ar fi o șansă bună chiar să se investească mai mult în sportul acesta și chiar să credem că se poate face ceva la nivel internațional mai mult decât am reușit până acum”, a răspuns Adina Salaoru.
Până la a pune pe tapet niște strategii, sportului românesc are șansa de a fi reprezentat în două finale de Liga Campionilor în decurs de numai o săptămână, una la volei feminin și alta la handbal feminin. „Mi-aș dori foarte mult ca acest lucru să se întâmple, în ciuda tuturor pronosticurilor”, a tras concluzia Adina Salaoru.
Programul turneului Final Four de la București:
Sâmbătă, 5 mai 2018
Ora 16:00 Semifinala 1: VakifBank Istanbul – Imoco Volley Conegliano
Ora 19:00 Semifinala 2: CSM Volei Alba Blaj – Galatasaray Istanbul
Duminică, 6 mai 2018
Ora 16:00 Finala mică
Ora 19:00 Finala Mare
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER