REVOLTĂ‚TOR | Penicilina Iași a fost exclusă din Divizia A1 feminină, iar conducerea clubului refuză să ofere explicații. Fostele jucătoare ale echipei și suporterii așteaptă lămuriri din partea oficialilor. „Este strigător la cer”
Echipa feminină de volei Penicilina Iași a fost exclusă din campionatul Diviziei A1, ca urmare a neprezentării la meciul cu CSU Belor Galați, din Cupa României, ce ar fi trebuit să aibă loc vinerea trecută, la Galați. Conform regulamentului federației, neprezentarea la un meci, indiferent de întrecere, atrage de la sine excluderea din toate competițiile.
Federația Română de Volei a înștiințat oficial clubul ieșean cu privire la decizia excluderii din campionat, această măsură venind la pachet cu interzicerea participării Penicilinei în competițiile FR Volei în următorii doi ani.
Decizia federației vine după ce echipa ieșeană nu s-a prezentat la meciul din Cupa României de la Galați, cu echipa locală CSU Belor. Neprezentarea Penicilinei este învăluită în continuare în ceață, oficialii grupării ieșene păstrând misterul în privința motivelor care au stat la baza revenirii acasă de la Galați în chiar dimineața partidei.
Reamintim, Penicilina a făcut deplasarea la Galați, dar în ziua partidei a făcut cale întoarsă spre casă.
Oficialii echipei ieșene au refuzat să comenteze această situație rușinoasă în care a ajuns Penicilina. Dacă antrenorul Rareș Puni a declarat că „nu pot comenta, vorbiți cu conducerea”, președintele Vasile Chebac a precizat doar că motivele neprezentării la Galați vor fi făcute publice ulterior, într-o conferință de presă. „Nu pot să spun nimic acum. Vom face o conferință de presă în zilele următoare și vom anunța motivele”, a fost reacția președintelui Chebac.
Iașul a pierdut șase echipă de primă ligă în ultimul an. Unele s-au desființat, altele au fost retrogradate
Această retragere nu miră totuși pe nimeni și reflectă întru totul situația dezastruoasă a sportului ieșean. Astfel, într-un singur an, Iașul a rămas fără nu mai puțin de șase echipe de primă ligă: rugby masculin, handbal masculin, baschet masculin, baschet feminin, volei feminin și fotbal feminin. În acest moment, în Iași mai activează doar trei echipe în primele ligi, la fotbal, futsal și rugby în 7 feminin.
Cristina Lungu Androhovici: „Cineva ar trebui să iasă în față și să ofere explicații pentru acest moment rușinos”
Fostele jucătoare ale Penicilinei care au adus ultimul trofeu în vitrina clubului, Cupa României din 2001, și-au exprimat nemulțumirea față de situația actuală a clubului. O reacție vehementă a avut Cristina Lungu Androhovici, fostă voleibalistă a Penicilinei, care le-a cerut oficialilor clubului să ofere explicații suporterilor pentru situația jenantă în care a ajuns clubul.
„Este foarte trist că s-a ajuns în această situație. Am fost jucătoare la această echipă, am făcut performanță la Penicilina, am trăit mari emoții și consider că este strigător la cer că s-a ajuns aici. Nu cunosc motivele reale care stau la baza neprezentării care a dus la excludere, nu vreau să acuz pe nimeni, dar cred că puteau fi luate niște măsuri din timp, nu să te trezești înaintea meciului că nu ai jucătoarele legitimate. Cred totuși că altele sunt motivele decât nereușirea legitimării jucătoarelor străine. Știu că este greu să ții o echipă, știu că nu sunt bani, dar nu trebuia să dispară așa echipa asta. De fiecare dată când trec pe lângă Sala Penicilina am mari emoții, pentru că am petrecut acolo 20 de ani din viață. Am trăit mari emoții, am trăit și am gândit doar volei. Cineva ar trebui să iasă și să ofere niște explicații pentru cele întâmplate. Repet, nu vreau să acuz pe nimeni, nu știu cine este vinovat, nu cunosc motivele reale, dar cineva ar trebui să ofere niște explicații pentru acest moment rușinos. Pentru suporteri, pentru fostele glorii ale Penicilinei, pentru istoria acestui club. Trebuie să știm ce s-a întâmplat”, a fost reacția Cristinei Lungu Androhovici.
Tatiana Popa: „Mă simt neputincioasă, mâhnită, nu-mi vine să cred că Penicilina nu mai este în Divizia A1”
„Îmi pare foarte rău că s-a ajuns în această situație. Este păcat ca un oraș ca Iașiul să piardă o echipă frumoasă, o echipă de tradiție. Este mare păcat pentru suporteri. Este totuși un club de tradiție, cu performanțe, un club cu aproape 60 de ani de istorie în spate. Aștept și eu să văd ce motive au stat la baza acestei neprezentări de la Galați, care a dus la excluderea din campionat. În mod normal ar fi trebuit să fie luate mai multe fete de la junioare, dacă se știa că jucătoarele străine nu vor fi legitimate”, a declarat fosta voleibalistă Laura Dulcianu, acum antrenoare de volei în Italia.
La rândul său, Tatiana Popa, un nume care s-a confundat practic cu istoria recentă a clubului Penicilina, acum antrenoare la echipe de speranțe, a declarat: „Mă simt neputincioasă, mâhnită, nu-mi vine să cred că Penicilina nu mai este în Divizia A1. Este un moment trist pentru mine, pentru că am pus suflet pentru această echipă. Totuși, niciodată nu va muri speranța că Penicilina va reveni acolo unde în este locul”.