ACS Volei Municipal Zalău, vicecampioană a României în 2019 la masculin, este primul club din țară care și-a concediat jucătorii și staff-ul tehnic. Clubul le-a trimis deciziile de încetare ale contractelor de activitate sportivă pe 19 martie, deși exista și alternativa șomajului tehnic, după cum au susținut cei lăsați pe drumuri. Sportivii și antrenorii au afirmat ulterior că au fost abandonați, fiind azi fără niciun venit. Gruparea ardeleană se apără și declară că din „vina federației” a fost nevoită să închidă toate contractele de activitate sportivă.
Cu o zi înainte de a fi încetate contractele de activitate sportivă, ACS VM a primit de la Primăria Zalău o suplimentare a bugetului cu 450.000 de lei pentru perioada ianuarie – iunie 2020, pentru a fi stinse datorii, inclusiv față de sportivi și staff.
ACS Volei Municipal Zalău este o grupare privată, dar finanțată peste 90% de Primăria Zalău, în baza unui contract de finanțare pe Legea 350. La începutul anului, clubul a primit un buget de 1,2 milioane de lei, sumă suplimentată cu 450.000 de lei pe 18 martie 2020. Așadar, un total de 1,65 milioane de lei, adică peste 340.000 de euro pentru o perioadă de 6 luni. În realitate, a fost vorba doar de două luni și jumătate de activitate.
„Din suma alocată se va efectua cu prioritate plata cheltuielilor cu masa, transportul, cazare, drepturi salariale și obligațiile către Federația Română de Volei”, s-a specificat în Hotărârea Consiliului Local, atunci când s-a făcut suplimentarea de buget.
Conducerea clubului zălăuan a invocat „forța majoră” când a întrerupt contractele de activitate. Toată lumea a primit cu stupefacție vestea și în același timp cu îngrijoare, pentru că dincolo de faptul că acele contracte nu putea fi duse la bun sfârșit, din urmă mai erau salarii neplătite. Sportivii și antrenorii au încercat obțină ulterior niște răspunsuri de la club, în zadar. La telefoane, mesaje, etc nu le-a mai răspuns nimeni, aceștia afirmând că au fost abandonați fără nicio explicație!
La aproximativ o lună distanță de momentul în care au primit decizia de încertare a contractelor de finanțare sportivă, antrenorii și 11 din cei 12 jucători au semnat o scrisoare comună, trimisă atât pe adresa clubului, cât și pe președintelului și administratorului clubului, adică soților Vasile și Dana Coța:
“… ne simţim supăraţi, dezamăgiţi şi umiliţi. A trecut o lună de zile de când s-a decis închiderea campionatului Divizia A1 la volei şi de când s-a decis oprirea activităţii la club, iar noi nu mai ştim nimic de la dumneavoastră, deoarece aţi decis să nu ne mai răspundeţi la telefoane, mesaje, mail-uri. În această perioadă grea, generată de criza de coronavirus, toţi angajatorii încearcă să îşi ajute angajaţii să treacă cât mai uşor peste această criza, însă nu şi dumneavoastră. Noi nu numai că nu vorbim de soluţii pentru perioada de urgenţă (a doua jumătate a lunii martie, aprilie şi eventual luna mai), dar vedem că, pe zi ce trece, scad şansele de a încasa banii pe perioada cât încă am fost în activitate pentru ACS VM Zalău. Aici vorbesc, în primul rand, de faptul că o mare parte dintre noi nu am luat integral luna februarie (între 0% şi 50%), dar şi, în al doilea rând, de prima jumătate a lunii martie. Vă readucem aminte că amândoi aţi fost în faţa noastră în data de 11.03.2020, apoi mie telefonic (n.r. scrisoarea a fost trimisă de antrenorul Bogdan Tănase) şi în final când v-aţi întâlnit personal cu fiecare membru al echipei pentru notificarea de reziliere şi ne-aţi asigurat ca veţi achita integral banii pe luna februarie şi că veţi găsi soluţii pentru salariul de pe luna martie.
Supărarea este cu atât mai mare cu cât am văzut cu toţii că la şedinţa de consiliu local din data de 18.03.2020 clubul nostru a primit o suplimentare de buget menită să asigure drepturile salariale către membrii echipei, dar şi plăţile către furnizori şi Federaţie. O altă mare problemă pe care aş dori să o evidenţiez (avută pe durata întregului sezon) este lipsa de comunicare şi refuzul acesteia. De o lună de zile încercăm să luăm legătura cu dumneavoastră prin toate mijloacele posibile: telefon, mesaje, mail, facebook etc, dar fără sorţi de izbândă. Dorim să vă contactăm pentru a afla diferite informaţii, de la cele privind situaţia financiară, până la cele privind situaţia echipei de volei, având în vedere informaţiile care apar cu privire la suspendarea echipei din campionatul Diviziei A1. Acest refuz al dumneavoastră de a comunica cu noi adânceşte şi mai tare starea de îngrijorare şi supărare a noastră. Toate aceste lucruri devin mai supărătoare şi frustrante având în vedere că, ca şi la sărbătorile de Crăciun, şi de Sfintele Sărbători de Paşti, dumneavoastră aţi decis să nu ne plătiţi.
„În 19 martie ni s-au trimis notificările de încetare a contractelor de activitate sportivă prin invocarea articolul cu forță majoră. Din momentul respectiv, mie și jucătorilor nu ni se mai răspunde la telefon. Noi practic nu știm nimic!”, Bogdan Tănase, antrenor ACS VM Zalău
De asemenea, noi cei din domeniul sportiv cu contracte de activitate sportivă, suntem defavorizaţi faţă de cei cu contracte individuale de muncă, deoarece contractele noastre sunt limitate ca timp, nu sunt garantate de nimeni şi, în condiţii normale, noi nu putem beneficia de aceleaşi ajutoare de la stat (şomaj etc), iar aici nu mă refer pentru această perioadă când şi noi am fi avut dreptul la şomajul tehnic. Din păcate noi suntem la mila cluburilor şi lună de lună ne gândim cu îngrijorare dacă ne vom lua banii la timp, sau iarăşi vor fi probleme cu banii”.
Într-o discuție cu ProSport, antrenorul Bogdan Tănase a recunoscut existența acelei scrisori: „Nu am vorbit doar în numele meu. Înainte de a expune problemele, am obținut și acceptul jucătorilor, vrem să ne facem auziți. La volei, s-a luat decizia instant de a se îngheța campionatul. Și a doua zi, cel puțin la noi la Zalău, s-au dat notificări cu închiderea contractelor de activitate sportivă. Alte echipe și-au trimis măcar jucătorii în șomaj tehnic, noi nici de acea idemnizație nu beneficiem. Clubul ne-a lăsat de izbeliște. Și aici nu vorbesc neapărat de când a început Starea de Urgență”.
Lucrurile erau ciudate la Zalău de mai multă vreme, din moment ce ar fi rămas restanțe neplătite și din sezonul 2018-2019. Întrebat dacă el și jucătorii s-au adresat federației, antrenorul Bogdan Tănase ne-a oferit un răspuns surprinzător: „Nu am făcut niciun demers în scris către federație, pentru că știm că nu se bagă în litigiile contractuale între club și jucători. Deși cluburile sunt obligate prin regulament să depună un exemplar al contractului la federație. Dacă un sportiv, un antrenor, un oficial nu-și primește banii, se adresează direct instanțelor civile. Pe noi nu ne apără nimeni, suntem în bătaia vântului. La volei nu ne garantează nimeni salariile, suntem la mila cluburilor și ne rugăm să nu ne lase fără salarii”.
Străinii care au activat sezonul trecut la Zalău s-au adresat la CEV (forul european de profil).
Totuși, Federația Română de Volei a suspendat clubul din Zalău, dar în niciun caz pentru faptul că nu și-a plătit angajații din sezonul trecut. „Se aprobă suspendarea drepturilor clubului ACS Volei Municipal Zalău, cât şi a tuturor structurilor afiliate la FR Volei, în conformitate cu prevederile art. 14 din Statutul Federaţiei Române de Volei (restanţe financiare către FR Volei cu o vechime de doi ani 2018)”, se arată în hotărârea Consiliului Director. Federația a plătit pentru club la CEV înscrierile în cupele europene, dar ulterior ACS VM Zalău nu și-ar fi respectat partea, iar azi ar mai avea de plătit 47.300 lei, aproape 10.000 de euro.
Azi, la Zalău, se mai regăsesc doar jucătorii brazilieni Leo și Rodrigo. În momentul în care au venit în Ardeal, clubul le-a procurat și biletele de întoarcere, pentru data de 16 mai. În momentul întreruperii activității, sud-americanii au solicitat schimbarea datelor pentru bilete de întoarcere, dar problema nu a fost soluționată. Între timp s-au închis și granițele, astfel că brazilienii nu au mai plecat din Zalău.
ACS VM Zalău este condus de soții Coța. Administratorul Gabriela-Daniela Coța a fost anul trecut chiar consilierul primului ministru, Viorica Dăncilă, fiind și membru de partid. Ce doi soți sunt oameni de afaceri pe plan local. Acum, în Zalău se vehiculează că gruparea ar urma să ajungă în faliment.
Iar în timp ce familia Coţa este căutată de către jucători și antrenori, autoritățile locale iau deja în calcul înființarea unui alt club de volei, care să pornească la drum de la zero. Primăria din Zalău a finanțat activitatea din 2019 cu aproximativ 700.000 de euro. La volei, sezonul se întinde în general pe durata a 10 luni, iar un club nu are mai mult de 12-14 sportivi. Noua grupare ar putea evolua tot în prima ligă. Sigur, se va înscrie în A2, dar cum voleiul românesc a rămas fără cluburi, Zalăul ar putea fi invitat și din toamnă în primul eșalon.
ProSport a încercat să stea de vorbă și cu Vasile Coța, președintele ACS VM Zalău. Oficialul clubului ardelean a răspuns întrebărilor.
Sportivii și antrenorii vă acuză că i-ați abandonat în această perioadă dificilă. De ce? Nu i-am abandonat pe sportivi. Federația a luat decizia de a închide campionatul și acest lucru i-a abandonat pe sportivi!
Vi se reproșează că puteați să-i trimiteți măcar în șomaj tehnic. De ce nu ați făcut acest lucru, așa cum au procedat majoritatea cluburilor din sportul românesc finanțate de autorități? Echipele din alte sporturi au putut beneficia de șomaj tehnic pentru că sezonul nu a fost închis, ci doar suspendat! În situația în care Federația Română de Volei suspenda campionatul, erau alte discuții pentru a beneficia de șomajul tehnic. Dar atât timp cât federația a decis să închidă campionatul, nu știu dacă există vreo echipă de volei care a apelat la acest șomaj tehnic. Din moment ce s-a închis totul, nu mai ai ce să dai. Voleibaliștii, din păcate, sunt plătiți doar pe parcursul unui sezon competițional, până în luna mai într-o întrecere normală. Acum, federația a închis campionatul pe 12 martie și atunci a fost finalul.
Jucătorii, antrenorii suțin că nu le mai răspundeți nici la telefoane… Dar d-voastră v-am răspuns la telefon? Eu răspund la telefon, m-am întâlnit cu lumea în oraș, deci nu m-am băgat în pământ. Într-adevăr, nu am mai fost la club. Dacă federația a luat decizia de a opri totul la volei, atunci noi nu am mai avut activitate. Toată lumea este acasă, este neplătită. Nu este nimeni la club, nici secretară.
Se vor mai plăti salariile restante? Care salarii restante? Eu am înțeles că ei solicită șomajul tehnic. În rest, nu știu ce vi s-a transmis d-voastră.
Salarii pe luna februarie și martie, până când s-a închis activitatea. Ar fi ceva de plătit, dar fiind pe drum, nu am date exacte.
Apoi, conversația s-a întrerupt din cauza semnalului… Alte lămuriri au venit apoi în urma unei comunicări pe email:
Cum comentați decizia federației de a suspenda clubul ACS VM Zalău? Hotărârea dată de Consiliul Director, dacă a fost dată de către acest organism de conducere, este nelegală deoarece era necesară majoritate absolută (n.r. 2/3 conform art. 17.1 din Statutul FR Volei). Conform Art. 44.6 din Statut, votul prin corespondență nu este admis. În acest caz, cum s-a votat ? Cu încălcarea flagrantă a Statutului? Consiliul Director nu a fost întrunit online, voturile au fost transmise prin corespondeță, respectiv e-mail. Nu a fost respectat nici Art. 44.8 din Statutul FR Volei, nu există nici o formă a procesului verbal al Consiliului Director. Acestea sunt doar trei elemente care arată nelegalitatea hotărârii, dar nu singurele.
Hotărârea Consiliului Director din data de 09.04.2020 a fost postată pe pagina oficială a FR Volei în cursul zilei de 17.04.2020, fiind Vinerea Mare, zi nelucrătoare. Nu ne-a fost comunicată oficial până în prezent, iar această modalitate aleasă de FR Volei, în mod clar, încalcă drepturile clubului. S-a procedat în această manieră cu rea-credință. Chiar în corpul hotărârii se arată că motivul suspendării îl reprezintă „restanțe financiare către FR Volei cu o vechime de doi ani – 2018”. De ce 2 ani? De unde acest termen? Cine l-a inventat? Din punct de vedere legal, clubul nu poate fi suspendat conform art. 14 din Statutul FR Volei, deoarece acest articol se refera la:
„14.1. Dacă un membru al FRV încalcă în mod grav şi repetat Statutul, regulamentele, hotărârile şi deciziile FRV, Consiliul Director poate să-i suspende drepturile, cu efect imediat. Suspendarea nu poate dura decât cel mult până la proxima Adunare Generală, care poate hotărî prelungirea acesteia sau excluderea membrului respectiv din Federaţie.
14.2. Un membru suspendat este privat de dreptul de vot în Adunarea Generală, până la ridicarea sancţiunii. De asemenea, membrii suspendaţi nu pot avea contacte privitoare la volei cu alţi membrii ai FRV sau cu Federaţia”.
Pe de altă parte, neplata la timp a datoriilor către Federație nu este considerată abatere gravă și repetată, deoarece există o penalitate pentru cluburile afiliate special pentru această abatere, menționată la art. 27.5. din Statutul FR Volei și anume:
„27.5 Suspendarea calităţii de membru al FRV se adoptă de către Consiliul Director pentru cazul de neplată a datoriilor către FRV la 60 de zile de la data scadentei acestora.”
Problema care intervine însă este că, probabil, în această situație se regăsesc numeroase cluburi afiliate. Ori, cu siguranță, acesată măsură este destinată EXCLUSIV clubului ACS Volei Municipal Zalău, după părerea noastră. Câte cluburi au datorii mai vechi de 60 zile?
În susținerea argumentată a celor afirmate de către noi, vă anexăm o adresă emisă de către FR Volei către clubul nostru la data de 17.06.2016, perioadă în care director executiv al clubului era Tîrle Marcel Doru, același care în prezent conduce în calitate de director SCM Zalău, în care se specifică clar ce se întâmplă dacă datoriile către Federație nu sunt achitate.
Menționăm că datoriile respective, adică 41.005,20 lei, aferente perioadei de până la 17.06.2016, au fost achitate ulterior de către noua conducere a clubului. Credem că această sancțiune s-a dorit a fi aplicată clubului nostru, pentru a ne împiedica participarea la Adunarea Generală de Alegeri.
De îndată ce ne ve fi comunicată hotărârea, o vom contesta, deoarece nu este doar nelegală. După părerea noastră este o hotărâre abuzivă, nu conține elementele absolut necesare emiterii unei hotărâri. Oricum, nu credem că acest lucru contează pentru cel care și-a propus să ducă în derizoriu tot ceea ce înseamnă voleiul românesc.
Clubul mai are salarii restante către antrenori și jucători din sezonul 2018-2019? Din punctul nostru de vedere nu există restanțe. Faptul că jucătorii doresc să citească doar partea referitoare la drepturi din contract, omițând articolele legate de obligații, nu înseamnă, însă că ar fi datorii restante pentru plata salariilor. Cu siguranță instanța se va pronunța, iar noi vom respecta orice hotărâre definitivă, indiferent de ce va stabili.
Care este viitorul clubului? Pe plan local se discută de posibilitatea înființării unui alt club de volei sub umbrela SCM. Prin hotarârea 194 din 27 iunie 2019, Consiliul Local al municipiului Zalău a decis înființarea unui club sportiv de drept public, sub denumirea de Sport Club Municipal Zalău. Deci, această instituție publică există deja. Se dorește completarea secțiilor care vor funcționa în cadrul acestei instituții publice de interes local, șapte în prezent, cu alte trei secții, volei, judo și karate. Deocamdată între asociații clubului și conducerea Primăriei sau a SCM Zalău nu au avut loc nici un fel de discuții cu privire la sezonul voleibalistic viitor. Cu siguranță, decizia care va fi luată, va fi în interesul dezvoltării sportului, în cazul de față al voleiului.
Fotografii: Razvan Pasarica/SPORT PICTURES
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER