Show-ul poate să înceapă! Alba Blaj luptă cu trei superputeri pentru câștigarea Ligii Campionilor, într-un eveniment unic organizat la București. Turcia la volei feminin este Spania la fotbal, VakifBank este un „Real Madrid”
CSM Volei Alba Blaj a reușit să aducă în România o competiție fără precedent la sporturile de echipă, un Final Four al Ligii Campionilor. De asemenea, formația ardeleană este prima echipă din voleiul feminin care reușește să ajungă la acest nivel, într-o lume în care și aici contează în primul rând câți bani investești. Probabil că populația orașului Blaj ar încăpea în primul inel al Arenei Naționale, dar acest lucru nu o împiedică pe reprezentanta României să joacă azi și sperăm și mâine pentru câștigarea Ligii Campionilor în compania a trei formații de excepție, Vakifbank Istanbul, Galatasaray Istanbul și Imoco Volley Conegliano. Împreună, trioul amintit adună un buget de aproximativ 30 de milioane de euro.
- Cele două semifinale ale turmneului Final Four, programate azi sunt următoarele:
- VakifBank Istanbul (Turcia) – Imoco Volley Conegliano (Italia), ora 16:00
- CSM Volei Alba Blaj – Galatasaray SK Istanbul (Turcia), ora 19:00
CSM Volei Alba Blaj, Imoco Volley Conegliano și Galatasaray Istanbul nu au câștigat niciodată Liga Campionilor. În schimb, VakifBank Istanbul are deja în palmares trei titluri, formația turcă fiind și deținătoarea trofeului. Dacă se va impune și la București, cea mai bogată echipă de volei feminin a momentului (12 milioane de euro) va egala recordul formației Volley Bergamo, cu patru trofee, în formatul întrecerii cu Final Four.
VakifBank Istanbul (Turcia) – Imoco Volley Conegliano (Italia), prima semifinală, a fost finala Ligii Campionilor de anul trecut. Formația turcă s-a impus cu 3-0 și este mare favorită și cu această ocazie. De altfel, campioana en-titre poate fi considerat fără nicio exagerare Real Madridul voleiului feminin. Zhu Ting, cea mai bună voliebalistă a lumii, joacă la VakifBank. Ea este MVP-ul ultimei ediții a Ligii Campionilor și are toate șansele să repete performanța la București. Zhu Ting este cea mai bună realizatoare a competiției – 190 puncte, iar Milena Rasic are cele mai multe blocaje, cele două formând un duo formidabil în voleiul continental.
Conegliano a venit fără o jucătoare importantă la București, Raphaela Folie, accidentată în finala campionatului italian cu Novara, dar cu un moral foarte ridicat după ce a cucerit al doilea titlu din istorie, 3-1 la „general”. De asemenea, olandeza De Kuijf are șanse mici să evolueze, având la rândul ei probleme medicale. Campioana Italiei este ultima care a ajuns la București, după ce a fost întârziată pe aeroportul din Viena, dar nu are nimic de pierdut la București și speră să dea marea lovitură.
- Daniele Santarelli, Imoco Volei antrenor: „După ce am câștigat Scudetto, acum toată mintea noastră este la acest Final Four, un eveniment minunat pentru noi. Este o ocazie bună pentru a confirma faptul că suntem printre cele mai bune echipe din Europa. Este un credit pentru acest club, care a ajuns timp de doi ani consecutivi la Final Four, există cluburi care depun ani și ani de muncă și poate că nu ajung aici. Vakifbank este echipa de vârf din Europa, dar în ciuda unor absențe echipa noastră are o atitudine pozitivă și ne luptăm pentru a câștiga, nu avem nimic de pierdut”.
Turcia, „paradisul” voleiului feminin
Imoco Conegliano și Alba Blaj încearcă să „blocheze” o finală sută la sută turcă. În ultimele șapte sezoane, formațiile din Turcia au câștigat 5 titluri și se află la al șaselea sezon consecutiv în care a calificat două echipe pentru turneul Final 4. N-a avut însă niciodată o finală sută la sută turcă.
Alba Blaj este marea revelație a Ligii Campionilor și este gata să învingă o echipă Galatasaray care nu s-a aflat în cea mai bună formă în ultima vreme. Cu excepția victoriei cu 3-1 la Novara în manșa retur a play-off-ului, în urma căreia a și obținut calificarea pentru Final Four, formația turcă a avut momente mai puțin convingătoare în ultima vreme. A pierdut cu 2-0 cu VakifBank în semifinalele campionatului turc, apoi a cedat cu 2-0 și cu Fenerbahce în finala mică, motiv pentru care nu va juca în Liga Campionilor în sezonul următor, indiferent de rezultatul final de la București.
CSM Volei Alba Blaj atacă turneul Final Four cu 10 străine, ultimele trei fiind aduse de curând: Tijana MaleÅ¡eviÇ, NataÅ¡a KrsmanoviÇ și Melisa Memiș. Primele două au în palmares titlul de campioană europeană, în timp ce jucătoarea din Turcia va avea rolul să suplinească absența Marinei Vujovic, de pe urma căreia echipa a avut de suferit și a pierdut și titlul în România. Interesant, în prima semifinală se vor duela două echipe care au devenit și campioane naționale de curând, în Italia și Turcia, iar în a doua semifinală vor fi două formații care au eșuat în această tentativă, în acest sezon. Cele trei jucătoare transferate de Alba Blaj nu au avut drept de joc în campionat.
6,09 puncte / set a realizat în acest sezon cubaneza Ana Yilian Cegler Abel, jucătoarea vedetă a echipei CSM Volei Alba Blaj. Ea are cea mai bună medie dintre voleibaliste care au jucat cel puțin 20 de seturi în Liga Campionilor. Zhu Ting are o medie de 5,59 puncte / set. Chinezoaica este pe locul 1 la puncte realizate și pentru că a disputat două jocuri în plus
26 de echipe au luat startul în acest sezon în Liga Campionilor la volei feminin, însemnând și turul eliminatoriu înaintea fazei grupelor.
18 sezoane sunt deja în Liga Campionilor, de când întrecerea se încheie cu un Final Four. Pentru prima dată în istoria competiției, România este gazda turneului Final Four.
12 națiuni au câștigat cel puțin o dată trofeul. Înainte de 1990, Liga Campionilor a fost dominată de Uniunea Sovietică, câștigătoare a 22 de titluri. După 1990, Italia a fost cea mai prolifică națiune, cu 14 trofee adjudecate. Alba Blaj poate ridica numărul națiunilor câștigătoare la 13 în voleiul feminin
Câștigătoarele celor două semifinale se vor înfrunta duminică, de la ora 19:00, în marea finală. Meciul de consolare pentru medaliile de bronz va avea loc 3 ore mai devreme.