La fix un deceniu de la uriașa performanță a echipei de baschet CS Municipal – prezență în Euroliga de baschet feminin, neegalată nici până astăzi – Municipiul Târgoviște revine în Liga Campionilor, de data aceasta cu echipa de volei feminin, vicecampioană a României.
Cum s-a ajuns aici? Echipele din Rusia au fost excluse, după începerea războiului din Ucraina, coeficientul României a crescut, astfel că țara noastră poate trimite două echipe direct în faza grupelor principale ale competiției.
Meciurile se vor juca în noiembrie, decembrie și ianuarie, iar Târgoviște are 99 la sută șanse să joace pe teren propriu, potrivit autorităților locale, dacă se va interveni în regim de urgență cu modernizări la Sala Polivalentă.
În schimb, Alba Blaj, campioana în exercițiu a Diviziei A1, a anunțat deja că va juca la Târgu Mureș. Construcția sălii din Blaj nu a fost încă finalizată, cele mai optimiste scenarii indicând primăvara anului viitor, iar varianta Sibiu, preferată anii trecuți de VAB pentru meciurile europene, nu a mai fost luată în calcul.
Gabriel Boriga, city-managerul Târgoviștei și, practic, ”părintele” CSM Târgoviște, club înființat imediat ce el, când a câștigat primul mandat ca primar al orașului, în 2008, a explicat pentru ProSport ce trebuie făcut pentru ca CSM să joace pe propriul teren în Liga Campionilor.
„Acum o lună au fost inițiate demersurile pentru ca Polivalenta să fie preluată de la Minister de către Consiliul Județean Dâmbovița. Astfel s-ar putea face primele investiții substanțiale la sală după câteva decenii. Cea mai mare problemă este cu căldura. Ce vă pot spune e că se fac eforturi serioase în această direcție. Apoi, ce ține strict de participarea în Liga Campionilor: va trebui să avem sistem VAR Challenge (n.r ca la fotbal), suprafață de joc tip Taraflex, reclame luminoase, pe led-uri, și sistem audio performant, pentru arbitri”, a declarat Boriga, care a dat asigurări că documentele pentru participarea echipei în UCL au fost deja trimise forului european de specialitate.
Italianul cu care CSM Târgoviște a cucerit primul – și deocamdată singurul – titlu de campioană din istoria secției de volei feminin, va continua pe banca echipei care sezonul trecut a avut cea mai mică medie de vârstă din Divizia A1. Dacă se va menține sistemul din 2021-2022, în Liga Campionilor vor fi cinci grupe principale, cu câte patru echipe, din care se vor califica în sferturi primele clase plus cele mai bune trei echipe de pe locurile secunde.
„Va fi ceva extraordinar pentru iubitorii voleiului și nu numai. Târgoviștea se înscrie astfel în rândul orașelor – deloc multe, exceptând Capitala – care au avut mai mult de o reprezentantă în Liga Campionilor în ultimul deceniu”, a mai spus Gabriel Boriga.
Foto: CSM Târgoviște
Gianni Crețu, antrenorul român care a câștigat Liga Campionilor la volei masculin! Locuiește în Polonia, familia la Viena, casa nouă la Ocna Mureș. „Nu mă interesează să antrenez în România” | EXCLUSIV
România debutează în Golden League! Primele două partide sunt la Alexandria contra naționalei de volei feminin a Ucrainei! „Am încredere în fete, sunt agresive”
SCM Craiova va fi pregătită de antrenorul Rapidului. Giuleștenii aduc un tehnician cu CV de Champions League | EXCLUSIV
Cu o aruncătoare de suliță în echipă, naționala României s-a calificat la Campionatele Europene de volei Under 19! „Îmi plac ambele sporturi la fel de mult”
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER