Capitala europeană a culturii Timișoara găzduiește în perioada 26-29 iulie Campionatul European de Volei pe Plajă U22, competiție pe care urbea bănățeană a câștigat-o în fața unor orașe mult mai importante de pe continent.
Aspectul inedit este că de data aceasta vor fi meciuri și în fața clădirii Operei Române, cu al său emblematic balcon de unde s-a citit Proclamația de la Timișoara, și nu doar la baza din Parcul Rozelor, utilizată și anterior la competiții continentale de beachvolley.
Așa cum spuneam, meciurile vor fi de dimineața până seara, asta după ce marți au fost câteva partide în calificări, doar pentru competiția masculină. Pentru terenul amenajat în centru, inspirat de ceea ce fac marile orașe și chiar de turneul Sibiu Sands, s-au adus 300 de tone de nisip cuarțos. Terenul va avea tribune de câteva sute de locuri, dar și o nocturnă. În centru se vor juca finalele sâmbătă. „Este unul dintre Europene din acest an, pe lângă cele U20 și U18. Pregătirile merg foarte. Ne așteaptă meciuri frumoase, nivelul este bun. Pe cei U22 eu îi consider deja seniori„, a declarat supervizorul CEV Oguz Degirmenci.
Aspirațiile sunt mari pentru Timișoara, unde speranțele sunt să se aducă competiții și mai tari de volei pe plajă în viitor. „Ne bucurăm foarte mult că putem oferi acest eveniment. Avem trei terenuri și trei de antrenament în Parcul Rozelor și unul în Piața Victoriei. Vom amplasa și nocturna, să ducem unele meciuri seara, când temperaturile sunt mai suportabile. Pentru România este un eveniment inedit și vom încerca să devină o tradiție„, a spus Andrei Dinu, directorul de turneu.
Pe tabloul principal al competiție fetelor și băieților intră câte 32 de echipe. România are două echipe la ambele sexe. La feminin joacă sportivele de la CSM Timișoara, antrenate de timișoreanul Dan Jitaru, care este și cel care pregătește lotul național feminin de volei pe plajă. Perechile care vor concura sunt Ioana Hododi- Ioana Miu și Andreea Corcoz – Alexandra Dăniloaia. La masculin, vor concura românii Ștefan Anton – Radu Tănase și Sergiu Popa – Andrei Capotă.
Șapte orașe au dorit Europeanul de tineret. Celelalte șapte erau capitale administrative, dar Timișoara s-a impus cu atuul culturii. „Evident că a fost unul dintre aspectele care au contat cel mai mult când am primit confirmare din partea CEV. Ne-au spus că au fost șapte candidaturi. Dintre care șase orașe-capitale„, a punctat Dan Jitaru.
Competiția are un buget de 230.000 de euro. Consiliul Județean Timiș a dat 120.000 de lei. „Ne-am folosit toate atuurile pe care le aveam în această luptă cu capitale de țări și am folosit acest element distinct. Acest lucru reprezintă o ancoră, că datorită turiștilor, avem și vizibilitate internațională„, a spus președintele CJT Alin Nica.
Finalele vor fi sâmbătă, de la ora 15:30.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER